Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Maternica

    , Autor: ingrida-2

    Dobrý deň chcem sa opýtať čo sú patologické zmeny na sliznici maternice? Môže ísť o rakovinu? O aké choroby môže ísť ak je zhruhnuta na 16mm?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, jednou z možností je aj karcinóm endometria, teda sliznice dutiny maternice.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor. Idem si sem po radu. 2.1. som mala menštruáciu, 19.1. sa opäť objavilo krvacanie. O 2 týždne som.navstivila gynekológa, kde mi urobil USG vyšetrenie, maternica v poriadku, no na vaječníku mám folikulárnu cystu. Podľa slov lekára praskne sama s príchodom menštruácie. Môj cyklus trvá 23 dní a ešte menštruáciu nemám. Mam iba miernu bolest krížov a podbruška, no asi 2 týždne ma pravidelne trápia hlavne ráno zavraty a občasná bolest hlavy. Rada by som vedela, či je tehotenstvo možné aj napriek tej cyste
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Spomínaná folikulárna cysta môže byť aj tehotenské žlté teliesko. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, ani nálezy, ani všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.

  • Bolest krizov v tehotenstve

    , Autor: Lucka30

    Dobry den pan doktor som v 35 tt tehotenstva obcas pocitujem bolesti v krizoch . Niekedy zas mam menstruacne bolesti v bruchu a boli ma prava strana krizov boli to aj hodinu v kuse a potom to prejde a zase sa to opakuje ma druhy den a prejde to zas na par dni. Na poradny bolo vsetko ok . Od coho mozu byt prosim take bolesti. Babetko je hlavou dolu.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni tehotenstva sa už pobolievanie krížov a podbruška môže vyskytovať. Je to pomerne časté. Môžu sa už objavovať prvý poslíčkovia, teda štartovacie bolesti, kedy sa maternica pripravuje. Tieto bolesti sa môžu vyskytovať prakticky počas celého dňa, ale najčastejšie sa objavujú večer a v noci. Odsledujte si to. AK boli všetky výsledky vyšetrení a nálezy v poriadku, nemusíte sa obávať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Tehotenstvo po odstránení myómu

    , Autor: Miestoprejogu

    Dobrý deň. Som dva mesiace po laparotomickej myomektómii. Išlo o subserózny myóm, o veľkosti rugby lopty, ktorý mi rástol smerom do brucha a na moju maternicu bol pripojený len cez krátky korienok (príjmali aj prepúštali ste ma v Šaci Vy, tak si možno spomeniete). Chirurg, ktorý ma operoval ma uistil, že ak otehotniem, môžem rodiť prirodzenou cestou, z čoho mi vyplýva, že maternica nebola poškodená. Ako dlho je potrebné čakať, než sa môžeme s partnerom opäť pokúšať otehotnieť? Aké sú riziká ak otehotniem teraz? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek tomu, že maternica nebola otvorená, jej stena v mieste vyživovacej stopky bola mierne oslabená. Dva mesiace po takomto výkone je na tehotenstvo ešte priskoro. Počkal by som tak 4 až 6 mesiacov a až tak sa snažil otehotnieť. Ak by ste otehotneli aj skôr, neurobili by sme s tým asi nič. Organizmus sa však musí po operačnom výkone a zásahu v dutine brušnej trošku spamätať, takže vhodnejšie je ešte pár mesiacov počkať.

  • Stlačanie brucha v 7tt

    , Autor: DanTop

    Dobry den, bola som na preventivnej prehliadke u vseobecnej a v ramci nej mi doktorka silno postlacala brucho pod pupkom. Den na to som si robila tehotensky test a pravdebodobne som teda tehotna v 7 tt podla mojich vypoctov. Nemohlo taketo stlacanie brucha poskodit plod ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, uvedeným spôsobom nemohlo dôjsť k poškodeniu embrya, nemusíte sa obávať. Maternica je pevný orgán, ktorý dostatočne chráni plod.

  • Cvičenie

    , Autor: Simi955

    Dobrý deň,
    30. septembra som rodila sekciou. Rada by som sa opýtala, kedy by som mohla začať intenzívne s cvičením?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pojem “intenzívne cvičenie” je vnímaný individuálne. Brušná stena by mala byť už zhojená. Maternica sa hojí pol roka. Ak nemáte žiadne ťažkosti a cítite sa na to, môžete začať s postupným zaťažovaním a cvičením.