Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dusivý kašeľ

    , Autor: silvia-6

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať, už štvrtý deň ma trápi dusivý kašeľ. Čo sa týka liečby u doktorky som bola, už sa mi to aj zlepšuje. Čo ma ale trápi je skôr otázka či to kašľanie nepôsobí negatívne na plod. Som v 8tt. Niekde som čítala, že plod chráni plodová voda pred tými otrasmi, naopak čítala som aj že to škodí, keďže sa tými otrasmi sťahuje maternica-sú to ale len nejaké neodborne články, tak by som bola rada, keby ste mi vy ako odborník vedel povedať, či ten dusivy kašeľ ma nejaký negatívny vplyv na bábätko.
    ĎAKUJEM MOC.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, embryo je ešte veľmi malé a kašeľ na neho a normálnych okolností veľký vplyv nemá. Ak aj pacientka napríklad intenzívne zvracia (spôsobené sú rovnaké "otrasy" a napätie v dutine brušnej ako pri kašli), riziko pre plod je skôr v zmysle nedostatočnej výživy a rozvrate metabolizmu pri dehydratácii organizmu matky. Pokračujte v odporúčanej liečbe, pri akýchkoľvek ťažkostí, napríklad v zmysle špinenia alebo silnejšieho krvácania, ako aj v prípade gynekologických nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.