Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zrasty

    , Autor: mipu

    Dobry den, chcela by som sa opytat. som po druhom cisarskom porode. po prvom CR asi po pol roku ma zacalo poboliecvat prave podbrusko v oblasti slepeho creva. bola som na vysetreniach sono ... ale slepak sa nepotvrdil. chcem sa opytat mozu tieto bolesti sposobovat zrasty vzniknue po CR? pri druhom som pocula ked malu vyberali ze je tam dost zrastov. moze to spolu suvisiet?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    po každej otvorenej operácii brucha je riziko vzniku zrastov, preto iste, bolesti môžu byť nimi spôsobené.

Podobné otázky

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Jnulík

    Pán doktor po hysterektomii, som išla na onko a tam z výsledkov vyvodili to že nie je potreba žiadnej liečby ,len dodržiavať kontroly u obvodného gynekológa čo som považovala za divné, chodím na pravidelné kontroly k obvodnému na gynde, ale on mi berie len cytologicke stery,tie sú vždy v poriadku,ale krv v na markery ,ct nič. Tak neviem, ako alebo kde by som mala začať riešiť to čo má trápi, mám žiadať obvodného o CT vyšetrenie brucha?A ta diagnostická laparoskopia to je vlastne čo, tam by vedeli potvrdiť aspoň približnú príčinu?ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám presné výsledky a nálezy, pre ktoré bola realizovaná hysterektómia, ako ani ďalšie informácie, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Predpokladám však, že odstránením maternice ste boli “vyliečená” a ak Vám nebola nasadená ďalšia liečba, štandardne sa realizujú pravidelné gynekologické prehliadky, cytostery z pahýľa a klenby a podľa odporúčaní onkológov aj prípadne ďalšie vysetrenia a odbery. Ak neboli onkológom indikované, ordinované, či odporúčané ďalšie vyšetrenia, Váš obvodný gynekológ nemá dôvod realizovať ďalšie vyšetrenia. Samozrejme, ak máte ťažkosti, to je už niečo iné. Diagnostická laparoskopia je laparoskopický operačný výkon, ktorým by sa kamerou pozrelo do brucha a videli by sa pripadné zrasty, či iná patológia, ktorá by sa dala odstrániť.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: Jnulík

    Dobrý deň, chcela by som sa len opýtať čo môže spôsobovať stále a stále častejšie bolesti a neúnosné svrbenie v podbrušku hlavne na pravej strane,všetko to začalo po úplnej hysterektómii kde mi odstránili všetko koli rakovine krčka maternice, ponechali mi len jeden vajecnik koli hormónom, zotavenie bolo zdĺhavé aj koli iným pridruženým problémom počas operácie mi poškodili nejaký nerv a nemohla som hýbať ľavou nohou,takže som podstúpila zdĺhavý pobyt na rehabilitačnom centre v Šaci, chvála bohu ma dali do laty za co som vďačná, aj keď to nie je úplne ono,ale som šťastná že sme to dotiahli na bod ktorý bol premna a lekárov dôležitý, aby som opäť mohla normálne fungovať. Hysterektomiu mi robili v roku 2018,na to necelý rok mi začali bolesti v podbrušku, neskôr sa pridruzovalo pálenie v podbrušku, svrbenie až niekedy neúnosné, podľa môjho gynekológa je z jeho strany všetko ôk,aj ultrazvuku,vytery...,aj so ultrazvuku celého brucha mám všetko v poriadku, jedine na chrurgiimi pani doktorka povedala že mi tie bolesti môžu spôsobiť zrasty,koli častým operáciam.Moze sa s tým niečo spraviť, pretože niekedy je to pre mňa fakt až vyčerpávajúce byť v takýchto bolestiach .Ďakujem vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Môže sa jednať aj o spomínané zrasty. Takto sa Vám však k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Predpokladám, že ste pravidelne sledovaná na onkológii. Je možné porozmýšľať aj o realizácii CT vyšetrenia brucha, eventuálne realizovať diagnostickú laparoskopiu.

  • Missed ab v 15 tt

    , Autor: Magdalen

    Dobrý deň.
    Mám 34 rokov, v tomto roku v apríli som mala missed ab v 8 týždni- akcia srdiečka nebola už prítomná, riešený kyretazou. Po tomto zákroku sa nepostavila vôbec menzes, absolvovala som hystereskopiu, tá nepotvrdila žiadne komplikácie ktoré mohli vzniknúť ako následok kyretaze, žiadne zrasty poškodenia ani príznaky asherman. Týždeň po vyšetrení som otehotnela. Teraz som bola v 15 tt, bábätko sa podľa usg vyvíjalo správne, avšak na usg 15 tt zase akcia srdiečka nebola. Ukončenie tehotnosti bolo farmakologicky. Keďže je to už 2 trimester a chyba sa zopakovala, viete mi povedať čo mohlo byt príčinou a aké vyšetrenia by som mala ďalej absolvovať aby som čo najviac znížila riziko pri ďalšom tehotenstve? Počas tohto tehotenstva som užívala progestanelle 2x1 vag, na základe hemato vyšetrenia kde mi boli zistené hraničné hodnoty syndrómu lep doštičiek heteeozygot a mutácia génu mthfr, som užívala clexane 0,4. Poraďte mi prosím čo robiť pred tým ako by sa nám podarilo znova otehotnieť. Ďakujem !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, okrem hematologického vyšetrenia je potrebné realizovať endokrinologické, genetické a imunologické vyšetrenia. Ak bude vylúčená kombinovaná príčina porúch a jediným nálezom budú hematologické mutácie, bude vhodné porozmýšlať o navýšení dávky nízkomolekulárneho heparínu. Je to však otázka na hematológa.

  • Zrasty

    , Autor: Domi28

    Dobrý deň 10.2 som mala gynekológ. Operáciu zrastov. Neviem či to s tým súvisí alebo nie ale už 5 deň mám problém so stolicou a boli má aj konečník a boli má aj v podbrušku. Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani priebeh, či rozsah operačného výkonu, neviem sa Vám takto bližšie vyjadriť, či majú tráviace ťažkosti súvis s absolvovanou operáciou. Vylúčiť sa to však nedá. Pri pretrvávaní ťažkostí je vhodné realizovať chirurgické vyšetrenie.

  • komplikacie po hysterektomii

    , Autor:

    Pan doktor, obraciam sa na Vás s mojim problemom, lebo si už neviem rady. v maji minuleho roku som mala robenu hysterektomiu s odstraneni vaječnikov rezom cez brucho. Mesiac po operácii som začala citiť tlak, niekedy pnutie, niekedy pocit ničoho, akokeby mi niečo zavadzalo v konečniku.Bola som vyšetrena gynekologom 2 krat, všetko pevne po operácii, žiadny pokles. Robená rektoskopia, zistene hemoroidy 2-3-stupńa, mam ich od 1 porodu, ale bol to iny pocit.Liečba na hemoroidy nezaberá. MR chrbtice vylučena pričina , zistený stiahnutý sedaci sval na ľavej stane, na tej strane citim aj taký ´tah konečnika, akokeby som ho mala tam niekde prišitý, prirastený.Pri vyprazdňovani sa hemoroidy vysunu, ale sami sa vthiahnu do konečnika.
    . Občas mam aj bolesti v pravej stane podbruška.Bola son na MR nalej panvy s takymto vysledkom - MR nalez môže svedčiť o adheziach s fibroznými zmenami v oblasti peritonealneho ohybu a pruhmi medzi pahylom pošvy a rectom, tiež medzi rektosigmou a stenou moč. mechura.. Pan doktor už neviem na koho sa obratiť, prosim Vas , čo može byť podľa Vas pričinou mojich problemov, zrasty, alebo hemoroidy. Musim to nejak riešiť, tak žiť nedokažem, len neviem, kde sa pohnuť, akým smerom.Ak by to boli zrasty, operuje sa to na gynekologii, alebo chirurgii.? Veľmi pekne Vam ďakujem za Vašu odpoved a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu MR môžu byť prítomné zrasty, medzi črevom a pahýľom pošvy, ako aj medzi črevom a stenou močového mechúra. Hemoroidy majú určite tiež svoj vplyv. Skôr si myslím, že je to nález pre chirurgov. Nevylučujem však, že v prípade nejasností pri počas operačného výkonu by bol prizvaný aj gynekológ.