Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,694 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • diagnostikovanie tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem pani doktorka. Este pre uistenie sa, chcem vam popisat celu situaciu mojej kamaratky. Ma svojho partnera, s ktorym mali nejake problemy a rozisli sa. Mali spolu zaciatkom aprila nechraneny pohlavny styk. Tri tyzdne po rozchode mala pohlavny styk s inym muzom, nechraneny. Zo zleho svedomia a pocitu si tri dni po tomto druhom styku urobila domaci test,ktory vysiel pozitivny. Preto navstivila svojho lekara (6 dni po styku) a on jej vnutornym ultrazvukom diagnostikoval tehotenstvo, povedal, ze ide cca o 5 tyzden (od prveho dna poslednej menstruacie), ktoru nemala vzdy uplne pravidelnu, preto netusila, ze pri tom druhom styku uz bola tehotna.

    I ked pocty sedia, a je jasne, kto je otec (jej predchadzajuci partner, s ktorym je inak opat spolu), ale v ramci vycitiek jej vzdy napadne aj ta myslienka, ze co ak je otec muz cislo dva. Snazim sa ju vzdy "zrusit" ze nakolko sest dni na to bola u lekara a nie je ziadna sanca, ze by to uz bolo tak vidno,ze lekar okamzite povedal,ze ano ste tehotna (v tom soku si zapamatala,ze jej lekar povedal,ze velkost je cca 5mm - nevie ci plodu alebo len toho zltkoveho vaku), dokonca jej chceli vytlacit fotku,len ona vtedy este nechcela. Taktiez by jej ani test nevysiel tri dni po pozitivny,nakolko podla mojich info, hcg hormon sa zacne vylucovat az trochu neskor, po uhniezdeni vajicka, co je cca tyzden. No a lekara osobne nemala odvahu sa pytat, lebo sa za situaciu hanbi. Som ale rada, ze ste moje slova potvrdili a dufam, ze ju to definitivne utvrdi :). Verim, ze by to jednoducho fyziologicky nebolo mozne.
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    urcite by to nebolo možné. 6 dní po oplodnení nie je na ultrazvuku vidieť absolútne nič ... najskôr 4-5 týždňov po oplodnení!