Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • hnedý výtok

    , Autor: jullynka

    dobrý deň. chcela by som sa spýtať z čoho by som mohla mať hnedý hustý výtok? predtým som ho nikdy nemala ale teraz ho mám asi 3 deň. môže to mať niečo spoločné s nechráneným pohlavným stykom ktorý som mala cca pred 2 týždňami? mala som asi 2 deň menštruáciu a prvý deň som užívala antikoncepciu. + partner sa do mňa neurobil. čo to znamená?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    hnedý hustý výtok je zväčša výtok s prímesou malého množstva krvi, bolo by vhodná návšteva gynekológa, aby zistil podstatu takého výtoku. Prípadne môže ísť o krvácanie z maternice mimo cyklu, a samozrejme sa nedá vylúčiť ani tehotenstvo. Urobte si tehotenský test.

Podobné otázky

  • Hnedý výtok resp špinenie od ovulacie

    , Autor: Mončikaa

    Dobrý deň,

    od 16.3.2024 dňa ovulácie mám slabý hnedý výtok resp. špinenie. Najprv som si myslela, že to je ovuláciou preto sme sa 17.3.2024 pokúšali s partnerom o bábätko. Pár dní na to som sa cítila slabá, prespala som 2 dni, jeden deň ma bolelo hrdlo, ako keby mala prepuknúť nejaká choroba. Zdá sa mi, že som mala aj citlivé močové cesty, nasadila som si hneď zvýšené vitamíny a keďže som nevedela že či je tá citlivosť od močových ciest alebo pošva aj brusnicovy sirup. Slabosť a ostatné príznaky začínajúcej choroby prešli ale špinenie zostalo. Preto som nasadila Beliema vaginálne tabletky. Výtok a špinenie sa trolinka zmiernilo ale nezmizlo. Mám pocit že dnes alebo zajtra sa mi začne menštruácia. S mojím gynekológom som hovorila v pondelok po telefóne nakoľko má dovolenku, odporučila mi dobrať vaginálne tabletky. Preventívnu prehliadku mám naplánovanú na 15.4. Predpokladám že nakoľko sa mi začínajú moje dni je bezpredmetné ísť na prehliadku na pohotovosť. Počkať až kým menštruácia skončí? Mám doma Enzitol a Biseptol. Môžem ich preventívne brať alebo počkať na vyšetrenie 15.4 po menštruácii? Neviete mi povedať čo to môže byť? Prosím o radu čo robit. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero, nevylučujem aj začínajúcu menštruáciu. Ak ťažkosti ustupujú, skúste vyčkať na koniec menštruácie, prípadne vyčkajte do preventívnej prehliadky. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa skôr.

  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: Beátka52

    Dobrý deň želám. Užívam HAK Vreya už viac ako rok. Pred týždňom som dobrala penicilinové ATB, ktoré som užívala 7 dní. Po 4 dňoch od ukončenia užívania ATB sa mi objavil mierne hnedý výtok, bez zápachu alebo nejakej hrudkovitej konzistencie. Mierne ma pobolieva ľavý vaječník ale inak nemám žiadne ťažkosti. HAK som vysadila pred 2 dňami, kvôli prestávke. Je možné, že výtok je spôsobený znížením účinku HAK kvôli užívanie ATB? Menštruáciu by som mala dostať v pondelok a zvyčajne sa nestretávam s takýmto výtokom ani pred mmeštuáciou. Za odpoveď Vám vopred srdečne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od preparátu užívaných antibiotík. Nevylučujem možný znížený účinok hormonálnej antikoncepcie. Je vhodné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) aj počas sedemdňovej pauzy, aj aspoň prvých 7 dní nového blistra. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Bolesť podbruška

    , Autor: ness654

    Dobry deň prajem, chcela by som sa Vás opýtať, už asi 4 deň mám bolesti v podbrušku, včerajším dňom začalo aj špinenie (ako keby hnedy výtok pri močení), bola som aj na sone u gynekologičky, keby ide o mimomaternicové tehotenstvo, zistila by to už v 18.1, čo som bola naposledy? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania podbruška môže byť viacero. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, USG, ani ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Môžem byť tehotná

    , Autor: Púčik222

    Dobrý deň chcela by som sa vás spýtať či môžem byť tehotná. Dňa 20.7 som mala posledný deň menštruáciu a taktiež aj nechránený pohlavný styk. Viem že do mňa neejakuloval iba mal na ňom predejakulacnu tekutinu. Bol vo mne tak 3 minúty a nebol ani hlboko. Do 13 hodín som vzala escapelle. Do 5 dní som malá hnedý výtok. Teraz mi menštruácia mešká 8 dní ale mám taký hnedasty výtok s kúskami. Môžem byť tehotná alebo sa mi blíži menštruácia?Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie a daných okolností je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete urobiť tehotenský test. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva, ako aj pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Žltý -žltohnedy výtok po pohlavnom styku

    , Autor: Tali

    Dobrý deň , už skôr som si všimla že niekdy mám taký vodnaty žltý výtok . V pondelok som bola na kontrole pretože som v 12 tt. Nepociťujem pálenie ani svrbenie , pre pohlavnom styku nemám žiadne pálenie ani nič podobne . Ale včera sme mali pohlavný styk a dnes ráno som si ten výtok všimla . Je taký dosť vodnatý , žltý- žltohnedy . Mala by som to ešte raz prekonzultovať z mojou doktorkou ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pošvy aj za normálnych okolností produkuje sekrét. Ak nemáte žiadne ťažkosti, môžete si realizovať kúru vaginálnymi probiotikami. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.