Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vynechaná menštruacia

    , Autor: Lenočka23

    Dobrý deň mám 16 rokov chcela by som sa spýtať už 3 a pol mesiaca mi mešká menštruácia, naposledy som mala v septembri 2019, už pred tým sa mi menštruácia vrátila po 4 mesiacoch, nemám žiadne ťažkosti , je nutné ísť k gynekologovi alebo počkať do samovolného vrátenia ? Môže to spôsobovať dlhodobý stres? Za odpoved vopred dakujem...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v začiatkoch menštruovania môže menštruácia vynechávať. Je to pomerne časté. Treba si to odsledovať. Stres je najčastejším faktorom ovplyvňujúcim menštruačný cyklus. Ak nemáte žiadne ťažkosti, nemusíte urgentne navštíviť lekára.

Podobné otázky

  • Vynechana menštruácia u 12 ročnej

    , Autor: Mysiatko

    Dobrý deň, chcela by som sa iba poradiť.
    Dcera 12r ma menštruáciu od augusta 2020-pravidelnu každý mesiac.
    Poslednú menštruáciu mala 26.3. a podla kalendára by mala dostať do konca týždňa.
    Vynechal zatiaľ iba 1 mesiac a je bez ťažkostí bez výtoku a nič ju nebolí.
    Kedy je potrebné riešiť návštevu pediatra al. gynekológa, ak by napr. vynechala aj tento mesiac?
    Viem, že je normálne, že sa cyklus ešte musí ustáliť....
    Ja len aby sme niečo nezanedbali.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto veku sa môže stať, ze menštruačný cyklus sa znepravidelnení a dievča nemenštruuje aj niekoľko mesiacov. Ak už mala dcera menštruáciu a bola pravidelná, dá sa takto aspoň vylúčiť istá časť vrodených vývojových chýb ženských pohlavných orgánov. To, že sa menštruačný cyklus teraz znepravidelnil je najpravdepodobnejšie hormonálnymi zmenami. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Vynechaná menštruácia

    , Autor: Sima121

    Dobrý deň prajem... mám takýto problém...5,5 roka som užívala antikoncepciu Dienorette no po začala som mať problémy ...tak po rozhovore s lekárom som sme sa rozhodli urobiť si pauzu tak na 3-4 mesiace.... posledny blister som dobrala 2.3. a hneď 5.3. som dostala menštruáciu. A to bola posledná od poslednej ubehlo už 38 dní...mala som aj PMS... bolesti v podbrušku bolesť hlavy.. únava a iné príznaky ako pred MS
    ...no menštruácia neprišla.tehotenské testy mi vyšli negatívne...je táto situácia normálna...po vysadení....mám ešte počkať ale navštíviť lekára.... Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, po vysadení hormonálnej antikoncepcie sa môže cyklus opäť znepravidelniť, najmä ak bol pred užívaním hormonálnej antikoncepcie nepravidelný. Samozrejme, ak ste mali nechránený pohlavný styk počas obdobia neužívania tabliet hormonálnej antikoncepcie, tehotenstvo sa vylúčiť nedá, čo môže byť jednou z príčin meškajúcej menštruácie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vynechaná menštruácia

    , Autor: Elen12

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Dionerette už skoro jeden rok, a už druhý mesiac po sebe som počas 7-dňovej pauzy nedostala menštruáciu. Antikoncepciu užívam pravidelne, nevynechala som ani jednu tabletku. Mala by som to riešiť s mojim gynekológom? Môže to byť nejaký problém? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nemusí dostaviť krvácanie z vysadenia počas sedemdňovej pauzy. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade nejasností kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vynechana menstruacia a duphaston

    , Autor: Zuziq81

    Dobry den, mam 40 rokov a prvy krat mi vynechala menstruacia - meskala mi 2 tyzdne. Testy na HCG v krvi boli negativne a lekarka mi nasadila duphaston 2x denne na 10 dni. Hned na druhy den som zacala krvacat a krvacam doteraz - uz je to 11ty den a duphaston som dobrala pred 2 dnami. Je to normalne? Moze toto vsetko znamenat zaciatok klimakteria? Rada by som este otehotnela :( Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bolo beta HCG negatívne, tehotná nie ste. Duphaston je liekom prvej voľby na úpravu menštruačného cyklu. Čo sa týka krvácania po skončení užívania Duphastonu, to sa môže vyskytovať. Bez poznania výsledkov hormonálneho profilu, ako aj ostatných okolností sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vynechana menštruacia

    , Autor: Lulova

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Dcérka 11 rokov od 10 rokov ma menštruacia ale minulý mesiac ju nedostala. Naposledy mala v októbri. Neviem či je to normálne, neviem či mám čakať ci utekat k doktorovi keďže teraz je problém sa aj dostať k doktorovi .Dcerka začala cvičiť ale nie intenzívne je dosť vysoká a vyspelá na svoj vek . Viete mi prosím poradiť ?Ďakujem krásne za odpoveď.
    Prajem pekný deň
    Michaela

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruácia v tomto veku môže byť ešte nepravidelná, môže vynechať aj niekoľko mesiacov. Cvičenie tomu zrejme tiež napomohlo. Odsledujte to. Ak nemá iné ťažkosti, nie je nutné to akútne riešiť.