Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Norethisteron

    , Autor:

    Pan doktor, chcem sa opýtať, či može byť menštruacia po uživani Norethisteronu silnejšia ako obvykle aj s kuskami sliznice. Bola som po kyretaži a moj gynekolog mi ho nasadil kvoli dovolenke. Kyretaž som mala robenu kvoli rozhadzanemu menštr. cyklu, 2 mesiace mi to meškalo, tak som 2 týždne špinila a tak som sa silno rozkrvacala.Myslela som si, že po kyretaži bude menzes slabši, ale bolo to naopak.Vysledky histologie su v poriadku.Niekedy sa mi objavi aj slabe špinenie hlavne pred menzesom, Ako by som to mala riešiť? Su na vine hormony? Lekar mi chce nasadiť Proveru, len nechcem odiaľovať menopauzu. Ako by ste to riešil? Dakujem za odpoveď.To špinenie ma dosť obťažuje.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, po terapii Norethisteronom môže byť krvácanie silnejšie. Norethisteron je dvojsečná zbraň, niekedy viac skomplikuje a znepríjemní ako pomôže. Nepoznám všetky okolnosti, takže a neviem bližšie objektívne vyjadriť. Závisí aj od veku, či menštruáciu ešte podporovať k pravidelnosti alebo skôr tlmiť. Hormóny v tom zohrávajú kľúčovú úlohu. Provera je tiež jedným z riešení. Musíte sa po konzultácii s obvodným gynekológom dohodnúť na najoptimálnejšom postupe.

Podobné otázky

  • Norethisteron

    , Autor: Anna31

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem užívať Norethisteron na oddialenie menštruácie, ak mám vrodenú trombofíliu (bez príznakov, bez potreby liečby).? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Norethisteron môže mať viacero nežiadúcich alebo vedľajších účinkov. Nepoznám však dôvod, na základe ktorého a za akých okolností Vám bol diagnostikovaný trombofílny stav. Ak ste neprekonali trombembóliu, či tromboflebitídu a nie ste ani sledovaná, ani liečená a nemáte žiadne ťažkosti, nemal by s tým byť problém. Vhodná je aj konzultácia s hematológom.

  • Norethisteron

    , Autor: Luca3527

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, po chorobe sa mi nedostavila ms, tehotná nie som, pani doktorka mi napísala norethisteron, po 3 dňoch mi ale. Nebolo z neho najlepšie. Môžem ho vysadiť? Dostaví sa mi ms? Alebo ho treba brať celých 10 dní.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Norethisteron môžete vysadiť prakticky kedykoľvek, najmä ak sa u Vás prejavujú nežiadúce, či vedľajšie účinky. Menštruácia by sa Vám mala dostaviť do troch dní od vysadenia. Odsledujte si to.

  • Menštruácia

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor. Ja som vám nedávno písala ohľadom krvácania, ktoré sa po vysadení Notheristerolu nedostavilo. ( Norethisteron som uzivala 10 dni kvoli intenzivnemu krvácaniu po potrate- čiže prvá menštruácia) Medzitým sme mali s manželom aj styk ale tehotenské testy vykazovali negatívny výsledok. Po týždni meškajucej menštruácie som navštívila gynekológa, kde som sa pýtala ohľadom tohto problému a či sa náhodou niečo somnou nedeje. Jeho odpoveďou bolo, že nebude do mňa pichať injekcie a nenasadí inú liečbu, neurobil mi ani žiadne ultrazvukové vyšetrenie. Vraj mam všetko je v hlave a na menštruáciu si mám počkať, že môže prísť o pár dní alebo nemusí prísť dlhšie obdobie(moja menštruácia nema 28 dňovy cyklus, skor 23-24 dní a nemam ani žiadne priznaky očakávanej menštruácie). Pýtam sa vás je takýto postup na mieste, alebo ako mám reagovať? Prosím vás poraďte mi. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, dá sa ešte čakať. Po potrate sa môže menštruačný cyklus zmeniť. Na jednej strane aj chápem Vášho obvodného gynekológa, že Vám menštruáciu nechce zatiaľ vyvolávať, obzvlášť ak bola u Vás nasadená liečba pre silné krvácanie. Mať v tomto období nechránený pohlavný styk nebolo rozumné a zodpovedné, sama si to viete dosť skomplikovať. Tehotenské testy môžu byť aj falošne negatívne. Nepoznám však žiadne bližšie výsledky vyšetrení, USG nález, ani všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Menštruácia

    , Autor: DOM.ka

    Dobrý deň. Mesiac po spontannom potrate som dostala prvú menštruáciu, ktorá predstavovala intenzívne krvácanie a zrazeniny. Na 10ty deň neustupujúceho krvacania som navštívila gynekológa, ktorý má ubezpečil že je to v poriadku a je to bežné. Na zastavenie krvacania mi podal Dycinone inj. a na domov mi dal Noretisteron, ktorý mám užívať 10 dní 2x denne. Krvácanie sa vraj malo zastaviť do troch dní ale iba ustúpilo. Prosím ako postupovať, je to normálne alebo mam opäť navštíviť lekára? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám všetky potrebné informácie, okolnosti, USG nálezy, ani výsledky vyšetrení, preto je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. ale ak krvácate už 13. deň, nie je to úplne v poriadku. Celkom nechápem, prečo Vám bol nasadený Norethisteron, ktorý môže krvácanie ešte zintenzívniť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na konziliárne vyšetrenie do nemocničného zariadenia.

  • Nezastaviteľné krvácanie

    , Autor: Simona2125

    Dobrý deň, tak v skratke mám 30 rokov a dve malé deti. Odkedy som druhé dieťa porodila mam problémy. Neustále mi nevedia zastaviť krvácanie. Proste skúšali všetko. Hovorime o 14 dňovej menštruacii a viac. Dve kyretaže, injekcie, lieky, norethisteron, proste krv sa doslova liala. Všetky odbery ,výsledky cytologie, ultrazvuky, žiadny nález. Nakoniec posledná vec bolo hormonálne teliesko. Asi mesiac zastavovanie krvácania no nakoniec mi ho zaviedli. Mam ho siedmy mesiac , kontroly sú v poriadku, je tam kde ma byt ale. Menstruacia je stále 14 dní. Síce nastalo zlepšenie že sa krv neleje ale tento mesiac už krvácam 16ty deň a nevidím náznak konca. Výsledky cytologie terajšej sú v poriadku iba nejaké pozapalove ložiská načo mi doktor predpísal antibiotika do pošvy na preliecenie. Ale užívať ich nemôžem keďže kravacam. Neustále beriem Ascorutin. Som už zúfalá a maternicu si vybrať v 30ke nedám. Prosím poraďte mi lebo ja už mám pocit že som vyskúšala všetko a uz to trva rok a pol. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vnútromaternicové teliesko je dobrým riešením. Ak sa však krvácanie neupraví a bude silné a dlhotrvajúce a bude potrebné vnútromaternicové teliesko vybrať, dalo by sa ešte uvažovať o termoablácii endometria, teda o spálení sliznice dutiny maternice vrámci jednodňovej chirurgie, prípadne o nasadení kombinovanej hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám neviem viac a bližšie objektívne vyjadriť.