Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,464 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mam 33 rokou chcem sa opýtať či je normálne že 18 februára som mala menštrulaciu ktorá trvala 5 dni a nato 3 marca keď som išla na malú potrebu pri utreti som mala priesvitny hlien s primesou krvi niekedy aj trochu hnedý ,bez zápachu, už to mám 10dni no netrvá to celé dni asi 3×4 za deň .ďalšia menstulacia je o par dni 15 marca
    Môžete mi prosím povedať o čo môže ísť?
    Mám ešte jednu otázku, aká je norma sliznice maternice v mm?
    Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je tažké sa k tomu objektívne vyjadriť. Možností je viacero, od prechladnutia, tehotenstva, ... V priebehu cyklu sa sliznica vplyvom hormónov zvyšuje a počas menštruačného krvácania dôjde k jej odlúčeniu, takže po menštruácii je sliznica najnižšia a pred menštruáciou najvyššia. Pri pretrvávaní ťažkostí a v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Menstrulacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den 26.8 som mala.pohlavny styk bez ochrany ale partner si daval pozor (nepustil do mna vibral vcas) a hned na druhy den som dostala menstrulaciu 27.8 a skoncila mi 31.8 a teraz mam take slabo hnede vytoki je mozne ze som otehotnela aj ked som dostala menstrulaciu den po pohlavnom styku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia! Ak ste však dostali menštruáciu včas a prakticky na ďalší deň po pohlavnom styku, tehotenstvo je síce málo pravdepodobné, ale vylúčiť sa nedá. Spomínané špinenie môže byť ovulačné špinenie, ktoré sa najčastejšie objavuje na 14. až 16. deň cyklu. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • PCOS - spinenie a krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,

    rada by som požiadala o radu, lebo už som popravde zufala a neviem čo robiť. V januári 2023 mi diagnostikovali PCOS. Tri roky predtým som bola diagnostickej laparoskopii s hysteroskopiou, lebo mám uterus bicornis a v tej dobe mi bolo povedané, že mám všetko v poriadku, som plodná a nemala som ešte jedinú cystu. Po tomto zákroku mi odporučili nasadiť HAK, keďže som hneď nechcela otehotnieť a zacal môj “boj”. Za dva roky mi boli nasadené tri druhý HAK, dve mi nevedeli udrzat cyklus (krvacala som vzdy v strede cyklu a z poslednej som bola príšerne migrény, ktoré som nikdy predtým nemala. Tak som sa dohodla s lekárkou, ze vysadím a už nechcem brat žiadnu HAK. Odvtedy som mala nonstop problémy s krvácaním, viac som v priebehu mesiaca krvacala ako nekrvacala a to aj mimo menštruácie, ktorú mávam extrémne silnú. Doktorka mi jednorazovo nasadila Duphaston a nepomohlo a nevedela si s tým poradit. Zmenila som lekárku a tam mi hneď diagnostikovali na základe vyšetrení a hormonálnej profilu PCOS a nasadili Duphaston dlhodobo, pretože ja som mala krvácanie typu - menstruacia 10-13 dni, dva dni bez, den krvácanie, den bez, potom 5 dni krvácanie, striedačka so spinenim atd. Pri duphastone sa to mierne upravilo, ale menstruacia bola ešte viac neznesiteľná - nevedela som normálne fungovať v práci, nadmerne krvácanie, mdloby, vracanie. Vysadila som duphaston a skúšam prirodzenú liečbu - každé ráno pijem alchemilkovy caj a každý vecer uzivam pupalku dvojročnú s vitamínom E + 3 kvapky gynexu. Mierne mi to pomohlo na menštruáciu a uzivam teraz aulin od bolesti tak den, dva. Priebeh menštruácie je lepší, ale aj tak mam aj týždeň pred menštruáciou spinenie, menštruáciu napríklad teraz už 12ty den, potom mi to na pár dni, max týždeň a pól prejde a znova spinenie. Nedokážem mat ani pohlavný styk, lebo mi to automaticky spúšťa spinenie. Ja som už vážne zufala, zatiaľ najlepsi stav mi urobili bylinky, lebo je to najlepšia fáza v ktorej som, ale beriem ich už 6 mesiacov a stále to nie je ani blizko normálneho cyklu. Prosím, neviete mi poradit, davam si pozor aby som všetko poctivo si davala načas. Lekárka mi povedala, ze potom jedine HAK alebo ten Duphaston znova, ale ani s jedným nemám dobrú skusenost. Naozaj nie je ina cesta? Alebo čo by som ešte vedela spravit sama aby sa to zlepšilo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže je menštruačný a ovulačný cyklus založený na princípe striedania hladín hormónov, inak, ako hormónmi sa to úplne upraviť nedá. Ak nemáte dobre skúsenosti s tabletkovou formou hormonálnej antikoncepcie, dá sa ešte vyskúšať vaginálny hormonálny antikoncepčný krúžok, prípadne, ak ešte niekoľko rokov neplánujete otehotnieť, dá sa uvažovať aj o zavedení hormonálneho vnútromaternicového telieska. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, výsledky vyšetrení, nálezy, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • menstruacia po prvom sexe

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Minulý týžden v stredu som mala prvý sex no bohužial bol nechránený. Menštruáciu dom mala mať tento týžden v piatok. No dnes ráno som si všimla trochu krvi po utrení. Myslela som si že ide o špinenie ale o nejakej 15:00 to je oveľa viac krvi a nie som si istá či ide o menštruáciu. Je možné že sa mi dostavila skôr aj keď ju mávam pravidelnú? Alebo by som sa mala báť i o tehotenstvo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania môže byť viacero. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Začatím sexuálneho života môže dôjsť k zmenám v menštruačnom cykle. Nevylučujem, že sa Vám spustila menštruácia. Odsledujte si to. Do budúcna odporúčam používať kondóm alebo jednu z foriem hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Spinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať bolí ma b podbrušku a 9 dní pred menzesom som začala špiniť, je to vidno len keď sa utieram.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Môže sa jednať aj o ovulačné špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ella one

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    23.8. mi skončila menštruácia a 24.8. sme mali s priateľom pohlavný styk, avšak ochrana zlyhala - pretrhnuty prezervativ. Neostávalo mi nič iné než vziať tabletku po Ella one 30, ktorú som užila 14 hodín po "nehode". Chcem sa spýtať dokáže v takom prípade zabrániť tehotenstvu? A po užití tejto tabletky príde ďalšie krvácanie až klasicky na ďalší menzes? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie by ste za daných okolností tehotná byť nemali. Na menštruáciu ako takú to nemusí mať vplyv, ale môže sa vyskytovať aj nepravidelné špinenie. Odsledujte si to.