Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,463 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • mešká mi to

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, už som jednu otázku mala ale mam tam preklep pardon. Posledný pohlavný styk som mala v decembri, menštruáciu mam pravidelne (relatívne), teraz mešká 3 dni. Od posledného styku som mala 2x menštruáciu a všetko normálne. ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stane sa, najmä vplyvom stresu, ale aj pod vplyvom iných okolností, že menštruačný cyklus “hapruje” a menštruácia sa dostaví neskôr aj u žien s pravidelným menštruačným cyklom. Ak ste mali posledné dva mesiace pravidelnú menštruáciu, je veľmi málo pravdepodobné, ale nie nemožné, že ste tehotná. Pre jednoznačné vylúčenie alebo potvrdenie prípadného tehotenstva, ako aj v prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Meškanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mešká mi to už 13 dní. Tehotná nie som.
    Bežne mi to mešká tak 2-7 dní, ale 13 dní mi to ešte nemeškalo. Chcem sa opýtať, čím to môže byť. Nemôže to byť zmenou počasia, horúčavami? Vonku sú 40tky. Či to nie je nejaký šok pre telo.
    Naozaj neviem čím to môže byť. Vždy pred menštruáciou asi týždeň, ma bolia prsia. Už ma bolia asi 3 dni, takže zrejme v najbližších dňoch už dostanem. No bojím sa čím to je, že mi to toľko mešká. Či nemusím stresovať???
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov. Ak máte nepravidelný menštruačný cyklus a tehotenstvo je s istotou vylúčené, nemusíte sa stresovať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškajúca menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň robila som si 4 testy dve boli pozitívne bola som 2 x na usg a doktor tam nič nevidí len zväčšenú maternicu mešká mi to už 10 dni o dva týždne mám prísť zase zas tehotenský test a usg ..podľa kalendára by som mala byť už v 5 týždni a nič nevidieť mohli mi nejak poškodiť aj antibiotiká azytromicin ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodné je odsledovať hladinu betaHCG a jeho dynamiku. Pri 10 dní meškajúcej menštruácii ešte nemusí byť na ultrazvuku nič vidieť. V závislosti na USG nálezu a dynamike (stúpanie/klesanie) betaHCG sa stanoví ďalší postup. Závisí aj od toho, či ste mali menštruáciu, aspoň posledné 3 mesiace, pravidelnú. Ak nie, môže to spôsobiť odchýlku Vášho odhadu 5 týždňa. V 5 týždni tehotenstva by už na USG malo byť vidieť tehotenstvo. Pri akýchkoľvek ťažkostiach, zmene zdravotného stavu, náhlych bolestiach podbruška, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mešká mi to

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prepáčte že otravujem, u doktorky som bola cca 5 týždňov po pohlavnom styku a povedala, že tam nič nevidí, robila mi sono. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bolo vyšetrenie negatívne, tehotná teda nie ste. Odsledujte si to, ak máte relatívne pravidelný menštruačný cyklus, neviete teda povedať presne deň, kedy by mala menštruácia prísť a teda zatiaľ Vám ani nemusí menzes meškať. Ak bude meškať menštruácia 14 dní a viac, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mešká mi to

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mešká mi menštruácia 3 dni. Pohlavný styk som mala naposledy v septembri, odvtedy som mala už 2x normálnu menštruáciu. Je možné že som tehotná? Alebo je to normálne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol posledný pohlavný styk v septembri, teda pred 6 mesiacmi, príznaky tehotenstva by ste si asi všimli. Ak ste v poslednej dobe nemali pohlavný styk a podľa všetkého máte veľmi nepravidelný cyklus, hovoriť o meškaní menštruácie 3 dni nie je veľmi na mieste. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, ja mam len 17 rokov a neviem co sa deje ale mešká mi to cca 3-4 mesiace neviem ale myslím ze by to mohlo byt aj z časového posunu, ked som mala časový posun len 2 hodiny tak sa mi cely cyklus zmenil to bolo v júli 2013 a meškal a mala som to len tak hocikedy v strede mesiaca okolo troch dní a bol to vecsinou len ten hnedý vytok s trochou krvi upravil sa až v decembri 2013 kedy som konečne dostala normálnu menštruáciu ale hneď na to som v januári 2014 odišla do Ameriky kde mám teraz 7hodinovy časový posun a tiez dostávam len ten hnedý vytok s trochou krvi hocikedy v mesiaci niekedy ani to a cely mesiac nedostanem nic. Stale som tu až do konca mája. Bolesti nemám žiadne ani neužívam žiadnu antikoncepciu alebo lieky, pohlavný styk som tiez este nemala. A moju prvú menštruáciu som dostala ked som mala 15 a môj cyklus nebol nikdy pravidelný vždy meškal okolo 4 dni, malo krát sa stalo ze to bolo presne na den. Co by som mala urobiť? Je to nieco vážne? Mam počkať až kým sa vrátim domov a uvidím ci sa to dá naspet do normálneho stavu?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ste nemala pohlavný styk , nemusíte sa obávať otehotnenia.Cyklus môže byť nepravidelný aj fázovým posunom, aj z iných dôvodov.Dop.vám tč vyčkať a navštívte obvodného lekára po návrate na Slovensko.
    S pozdravom