Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • dlhšia menštruácia

    , Autor: jana11

    Dobrý deň, mám taký problém. Začala som užívať antikoncepciu Mistra, od prvého dňa ju užívam pravidelne tak ako mám, no menštruačné krvácanie mám už 10. deň rovnako silné tak ako v ktorýkoľvek iný. Je to normálne, pretože je to spôsobené antikoncepciou alebo sa mám poradiť radšej s lekárom? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    na začiatku užívania nového preparátu antikoncepcie sa tieto a podobné nepravidelnosti môžu vyskytnúť. ak však bude krvácanie trvať 14 dní navštívte lekára. Ak by sa tieto problémy opakovali aj v nasledujúcom cykle je nutné zmeniť typ antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Dlhšia menštruácia

    , Autor: Pepa1629

    Dobrý deň, menštruácia mi meškala 2 týždne (mala som stresové obdobie a bola som chorá) a keď prišla, tak je slaba trvá už pár dní dlhšie ako býva zvyčajne. Mám to pripisovať predošlým podnetom? Mám 21 rokov, s priateľom som mala nechránený styk, no nespravil sa do mňa. Menštruáciu väčšinou mávam s bolesťami, no pri tejto bolesti nemám. Spravila som si 2x tehotenský test, oba negatívne... Je možné že môžem byť tehotná ale testy to neukazujú? Alebo z akého dôvodu je dlhá a slabšia ako obvykle?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Prerušovaný nechránený styk nie je antikoncepcia! Príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Stres je v tomto smere na prvom mieste. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné potvrdenie, či vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dlhšia menštruácia

    , Autor: Vera123456.

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať. Užívam už piaty mesiac Sorbifer durules, nakoľko mi bola zistená všeobecným lekárom chudokrvnosť. Menštruáciu mám síce ako aj vždy maximálne s odchýlkou 1 deň, no posledné 3 mesiace je dosť silná, nie ako inokedy. V súčasnosti krvácam 6. deň, čo možno nie je pre niekoho zvláštne, ale viem, že ja mávam max 4 dni. Môže to byť spôsobené týmto železom alebo mám ísť pre istotu na vyšetrenie podľa Vás? (tehotná som ešte nebola a nemám ani žiadne bolesti/ťažkosti, iba únavu) Vopred ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie železa nemá vplyv na dĺžku menštruačného krvácania. Príčin môže byť viacero, od hormonálnej príčiny, až po organickú (napríklad polyp). Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • dlhsia menstruacia

    , Autor:

    dobry den mam 42 rokov a 13 rokov mam menstruaciu iba 2 dni ale zrazu ju mam 6 den ,

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, menštruačný cyklus pravidelný a krvácanie trvá 6 dní a nie je extrémne silnej intenzity, nemusíte sa obávať. Predĺženie doby krvácanie súvisí pravdepodobne s hormonálnymi zmenami, ktoré idú s vekom. Odsleduje si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dlhšia menštruácia

    , Autor: Deborah

    Dobrý deň,
    chcela by som sa poradiť. Mám už 7.deň menštruáciu - najprv bola celkom normálna, bez bolestí, teraz je síce slabšia, ale stále trvá. Mám 43 rokov a napamätám, že by sa mi niečo také stalo. Menzes mávam cca 5 dní so všetkým. Cyklus mávam 23-28 dní. Problém, ktorý som mala cca pred pol rokom, že som mala 2x asi 34-dňový cyklus, ale to sa upravilo a bolo to v poriadku. Prosím, čo by mohlo byť príčinou dlhšej menštruácie? Môže to byť stres? Posledné 2 mesiace som mala dosť stresujúce a prejedala som sa (inak nadváhu som mala aj pred tým). Na preventívnej prehliadke som bola pred 18 mesiacmi, kedy som bola tehotná, no asi v 7.tt som potratila (inak preventívka bola v poriadku). je možné že by mi za takú dobu mohol narásť myóm alebo polyp? Alebo čo môže byť príčinou?
    Dosť ma to vystrašilo.
    Ďakujem za každú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruačné krvácanie 7 dní je ešte v norme, najmä ak má tendenciu k slabnutiu. Odsledujte si to. Príčin dlhšieho krvácania môže byť viacero. Áno, stres môže zohrávať úlohu v poruchách menštruačného cyklu, polyp sa samozrejme vylúčiť nedá tiež. Bez gynekologického vyšetrenia sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní krvácania, či špinenia viac ako 10 -12 dní navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dlhšia menštruácia

    , Autor: Danjelka

    Dobrý deň
    Mám 41 rokov, menštruačný cyklus spravidla každých 31 dní, trvá 6 dní, s tým že pred začatím mám cca 2 dni špinenie. Teraz som 2 dni po skončení menštruácie, ale stále mám špinenie- avšak krvavé. Trochu ma pobolieva podbruško, i kríže. U gynekologa som bola v decembri- komplexné vyšetrenie, aj s cytologiou- všetko ok.
    Menzes mávam silný, zväčša aj so zrazeninami, liečená som bola na anémiu.2 x mi odstraňovali polyp v maternici.
    Chcem sa opýtať, či momentálne jemné krvácanie môže byť problém, alebo si odsledujem ešte 3 mesiace a podľa toho kontaktujem doktora? Dúfam že do prechodu mám ešte ďaleko :)
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odsledujte si aktuálny stav a ak sa teraz upraví, tak najbližšie dva menštruačné cykly. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.