Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nakazenie sa virusom HPV

    , Autor: Michaela Em

    Dobry den.
    Mala by som otazku. Vysledky cytologickych testov som mala na cisle 3, v juni idem na kontrolne vysetrenie. Aj hpv virus som mala pozitivny. Moja otazka znie. Odkial som sa prosim mohla tymto virusom nakazit, pokial mam dlhodobo jedneho sexualneho partnera? Nie sme spolu kazdy den, su aj tyzdne kedy spolu nie sme, tak ze ci mam zacat robit paniku. Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nález onkocytologického vyšetrenia HSIL (CIN 3), určite je vhodné realizovať minimálne kolposkopické vyšetrenie alebo priamo konizáciu. Ak ste aj HPV pozitívna, príčina bunkových zmien krčka maternice je s najväčšou pravdepodobnosťou práve HPV infekcia. Aj keď je najčastejšou príčinou HPV infekcie práve pohlavný styk, v malom percente môže byť HPV infekcia prenesená aj inak. Je tiež možné, že máte v sebe HPV vírus už dávno, ale prejavil sa až teraz, napríkad poklesom imunity. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.