Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Akcia srdiečka

    , Autor: Diana2710

    Dobrý večer pán doktor chcela by som sa informovat ohľadom dcéri je v 11 tyždni tehotenstva boli sme na sono v 8 týždni a srdiečko bylo, dnes me boli zase na sono ale nám povedali že akciu srdiečka nevidia. Je ešte tá možnosť že by jej spravili neaký iní ultrazvuk alebo niečo iné aby počuli srdiečko? Nechcemesa len tak vzdať ak je neaka ešte iná možnosť čo ak mu srdiečko bije prosím vás o radu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak v 11. týždni tehotenstva nie je prítomná akcia srdca plodu, aj napriek tomu, že dcéra nemá žiadne ťažkosti, jedná sa o zamlčaný potrat. Akcia srdca v tomto týždni tehotenstva je viditeľná a počuteľná aj na menej kvalitných USG prístrojoch. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Kyretáž - bolest krizov

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    bol mi diagnostikovaný 1.6. MA. Mala som byt v 8tt, ale plod zodpovedal 6tt a nebola akcia srdiečka plus po kontrole sme zistili, že sa ešte zmenšil gestačny vak plus veľký YS. Kyretaz som po opakovanom vyšetrení podstúpila dňa 7.6.(čiže včera). Momentálne takmer vôbec nekrvácam, ale nachádzam ako keby malinké časti sliznice. Plus ma bolia kríže, ktoré ma boleli už pred týždňom. Teplotu zvýšenú nemám. Cítim sa len unavene. Je to v poriadku? Nemôžem mat nejaký zápal alebo otravu krvy? Ďakujem za odpoved, svojmu gynekológovi sa neviem dovolať, ma dovolenku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie po zákroku sa môže vyskytovať do týždňa. Maternica sa ešte dočisťuje. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Vhodné je absolvovať kontrolné USG vyšetrenie o 3 týždne, prípadne po skončení najbližšej menštruácii. Pri ťažkosti navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

  • Potrebujem vedieť kedy som otehotnela

    , Autor: monique18

    Pani doktorka, mám jeden veľký problém tak vám ho celý napíšem a dúfam že mi poradíte a konečne sa psychicky ukľudním.
    Pred pár mesiacmi som bola znásilnená.bolo to 19júla, po tom styku som dostala normálne menzes-30.júla- menzes bol normálne aj s bolesťami aké mávam a zdá sa mi že trval ako obvykle.. (predtým som mala menzes okolo 2-3júla)...
    -teraz som ale otehotnela a zistila som to 29 augusta podľa tehotenského testu a 30augusta som bola na sone a pán doktor mi
    povedal že to je cca koniec 4tt-začiatok5 týždna že to vychádza že sa to stalo v
    auguste s mojím partnerom( na sone sme videli len malú guličku(plodové vajce)ktoré malo 7mm v nútri sme nič nevideli.).
    -4 septembra som bola na ultr. a bábo malo 9mm ale videli sme len
    plodové vajce a žiadna akcia srdca.(čiže to isté ako na úplne prvej kontrole)
    - týždeň a voľačo okolo 13-15 septembra som bola zas a videli sme
    žltkový vak alebo tak nejako sa to volá ale žiadna akcia srdca i keď sme tam už videli mini plodík( keď mi ho pán doktor označil bola to malá čiaročka)
    -28 septembra som bola zas a už bola akcia srdiečka bábo malo 22mm a bola som 8+2tt ale podľa veľkosti 8+6tt.
    -potom som bola 10.10 a to malo bábo 10+1 no podľa veľkosti 11+0 a malo 3,5cm.
    Potom som bola 18.10- plod mal 4,6cm a v tehotenskej
    knižke mám zapísané 11+1tt.
    Na ďalšej kontrole som bola 26.10 plod mal 7,3cm podľa ms som bola 12+4tt no podľa veľkosti plodu 13+5tt.
    Na poslednej kontrole som bola - 30.10- plod mal podľa MS 13+1tt, prvý krát ma pozerali nie cez pošvu ale normálne cez bruško, pekne sme videli plodík pani doktorka mi nepovedala veľkosť ale namerala mi tieto hodnoty:
    EFW Hadlock 75g

    BPD-Hadlock-1.)2,45/ 2.)2,40// Avg.2,43cm /G.A14w+1d//Range13w+0d-15w2d

    AC-Hadlock-1.)7,34/ /2.)6,94 / / Avg.-7,14cm //G.A13w5d //Range12w0d-15w3d

    FL-Hadlock- 1.)1,28 //Avg.1,28cm // G.A13w5d //Range12w3d-15w1d

    Ratio
    FL/BPD 52,67%= (71-87%)
    FL/AC 17,93%=(20-24%)

    Prosím vás moja otázka znie podľa všetkých týchto údajov , podľa vás kedy som otehotnela?? Počas znásilnenia 19júla alebo s mojím partnerom v auguste? S mojím partnerom som začala normálne sexovať po znásilndniení od 23júla čiže dovtedy to ešte vychádza na partnerove bábatko... proste bola som už u 3 gynekológov potvrdili mi že bábo je od mojho partnera, potom aj na poraach aj cez email mi veľa lekárov potvrdili že sa to stalo v auguste, ale ja sa furt bojím a potrebujem uistenie že som otehotnela v augusteakujem vopred za o alebo posledný júlový týždeň kedy mi to vychádza na partnera. Ešte dotaz pri znásilnení sa dotyčný vraj neurobil a trvalo krátko. ešte raz ďdpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    absolútne 100 % a s istotou ste otehotneli v auguste. Prvé ultrazvukové vyšetrenia sú smerodajné, posledná menštruácia aj meranie plodu zodpovedá tomu, že k otehotneniu prišlo s vašim partnerom v auguste.