Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prenos

    , Autor: Micha.z

    Dobrý deň
    Dostala som výsledky od Mudr. Potrebujem vedieť či tento nález :
    Diagnostická súprava identifikuje dva druhy rodu Ureaplasma :Ureaplasma urealyticum a
    Ureaplasma parvum.
    Sa prenáša skôr od mužského pohlavia ? Alebo to prenáša skôr žena?
    Ako skoro sú viditeľne príznaky u ženy a ako skoro u muža ? Dakukem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma sa môže vyskytovať ako u mužov, tak aj u žien. Prenášať sa môže medzi párom navzájom. Nezistíte, kto to dostal od koho. Príznaky nemusí mať ani jeden z páru, prípadne môžu mať príznaky obaja, či iba jeden, aj keď ten nemusel byť prenášač. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Ureoplasma

    , Autor: Melania

    Dobrý deň, pri zápale mechúra mi zistili ureoplasmu. Liečime sa s partnerom Doyhexalom. Predpokladám, že počas liečby spolu nemôžeme spat, či?Chcela by som sa ešte spýtať, celkom sa už bojím, keď som toto dostala a mala len pár sex. partnerov. Tieto lieky by pomohli aj keby mám iné bakteriálne sex. prenosné ochorenia? Či pre istotu sa pretestovať na všetko? Taktiež mi doktorka spomínala niečo v zmysle, že chlapi to môžu vycikat. Myslela tú baktériu, ak ju aj v sebe mali? A treba kontaktovať aj predošlých partnerov? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, počas celej liečby dodržujte pohlavnú abstinenciu. Ureaplazma je pomerne častá baktéria, ktorá sa už aj začína považovať za normálnu súčasť, keďže ju má veľmi veľa ľudí. V súčasnosti sa už nepreliečuje za každých okolností, napríklad, ak nemá človek žiadne ťažkosti. Ak má však čo i len jeden z partnerov ťažkosti, je potrebné ju preliečiť, samozrejme u oboch, aby ste si ju potom neodovzdávali medzi sebou. Predchádzajúcich partnerov nie je potrebné kontaktovať, nejedná sa o závažné pohlavne prenosné ochorenie, nemusíte sa obávať.

  • Je E coli prenosná

    , Autor: Sandri567

    Dobrý deň, vážený pán doktor,

    rada by som sa Vás opýtala, či je E coli v moči/pošve pohlavne alebo inak prenosná, keďže na internete som našla rôzne odpovede.

    Teda pri uro-gynekologických ťažkostiach mi urolog našiel v moči E coli, nasadil atb a potom uro-vaxom.

    Je nutné preliečiť aj partnera? Je možné, že to zase od neho dostanem, slinami alebo stykom?

    Ďakujem Vám veľmi pekne.

    S úctou
    Sandra



    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, E.Coli sa bežne vyskytuje v čreve každého človeka, ako aj v pošve prakticky každej ženy. V pošve je však pod kontrolou pošvovej mikroflóry a jej kyslého prostredia, takže nedôjde k premnoženiu a teda záchytu vrámci kultivačného vyšetrenia. V moči sa vyskytuje, najčastejšie ako následok uroinfekcie. Manžela nie je potrebné preliečiť. Vám odporúčam aplikovať si vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním, po dobu aspoň 10 - 12 dní. Odsledujte si to.

  • HPV vírus

    , Autor: emila.09

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ešte pred tehotenstvom som zistila ze som HPV pozitívna, žiaľ som to v tej dobre nejak neriešila
    ...ide o to, že ma zaujíma či pôrodom vaginálnym nemohlo dôjsť k prenosu vírusu na dieťa?

    ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že ste HPV pozitívna je jedna vec. HPV infekcia je ako chrípka, nemusí pretrvávať. Ak máte dobrý imunitný systém, organizmus si s tým poradí a nemusí ani dôjsť k patologickým zmenám, ktoré môže HPV vírus spôsobiť. Záleží tiež od toho, ktoré HPV máte pozitívne, aké sú nálezy, aké máte ďalšie výsledky vyšetrení, či máte nejaké prejavy, napríklad genitálne bradavice, aké sú ďalšie okolnosti, aké ste mali výsledky onkocytologického vyšetrenia vrámci preventívnej prehliadky, v akom ste týždni tehotenstva, atď. V tehotenstve sa s tým už veľa urobiť nedá, preto ak boli výsledky v poriadku a nemáte genitálne bradavice (kondylómy), najmä v pošve a v oblasti pošvového vstupu, problém so spontánnym pôrodom by nemal byť. HPV sa nešíri ľahko z matky na dieťa. V zriedkavých prípadoch sa môžu deti narodené matkám, ktoré majú spomínané genitálne bradavice v čase pôrodu, nakaziť vírusom počas prechodu pôrodnými cestami, preto sa v tomto prípade vedie pôrod plánovaným cisárskym rezom. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • HPV

    , Autor: Bejma

    Dobrý deň, dávnejšie mi bol zistený HPV vírus v tele, chcem sa preto spýtať, keď mám tento vírus ja tak je asi zrejme že ho bude mať taktiež môj partner a zaujíma ma že keď sa jeden z nás toho vírusu zbaví a ten druhý ešte nie tak sa pri opätovnom pohlavnom styku nakazí jeden od druhého? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, partner nemusí byť HPV pozitívny. HPV typov je v súčasnosti viac ako 100 typov. Ak už ste pozitívna voči danému typu HPV vírusu, Váš organizmus si vytvorí protilátky proti tomuto konkrétnemu HPV typu a viac sa tým konkrétnym typom HPV neviete nakaziť, pretože už voči nemu máte protilátky z predošlej infekcie. Najčastejšou cestou prenosu HPV je sexuálny kontakt. Záleží však aj od imunity. To, že vy ste HPV pozitívna ešte neznamená, že musí byť po sexuálnom kontakte pozitívny aj partner.

  • Zisťovanie pohlavných chorôb

    , Autor: DaSim1309

    Dobrý deň
    Prosím vás zisťovanie syfilisu u tehotných žien je robené automaticky na začiatku tehotenstva pri odberoch z krvi?
    Zároveň robia sa tieto vyšetrenia na zistenie/ vylúčenie pohlavných chorôb aj pri každej preventívnej prehliadke u gynekológa?
    Ďakujem vám pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vyšetrenie na syfilis sa realizuje u tehotnej v začiatkoch tehotenstva. Vrámci preventívnej gynekologickej prehliadky sa vyšetrenie na pohlavne prenosné ochorenia nerobí.