Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Veroni7

    Dobry den chcem sa opytat ci je mozne otehotniet na 6 den po menstruacii.Dlzku cyklu mam 27 dni a dlzku menzesu 6 dni.
    V pripadnom tehotenstvne nebude problem HPV?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, otehotnieť sa dá prakticky kedykoľvek počas cyklu, pravdepodobnosť je však rozdielna. HPV nemusí robiť žiadne ťažkosti, na druhej strane však môže spôsobiť zmeny na krčku, či vznik rôznych foriem bradavíc, ako aj samotný vplyv na správanie sa krčka maternice, aj počas tehotenstva.

Podobné otázky

  • 15 dní špinenie

    , Autor: Evka333

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Mám 15 dní hnedokrvavý výtok a mám 8 dní pred menštruáciou. Poslednú menštruáciu som mala 27.03.2024 a dneska ma trošku začalo rezať pri cikaní. Na prehliadke u obvodnej doktorky mi vyšla krv v moči, bielkoviny ( ale vtedy ma nebolelo nič). Doktorka mi povedala že či nemôžem byť tehotná, lebo výsledky z moču vyšli zvláštne, ale dvakrát mi test vyšiel negatívny. A bolia ma kríže aj spodok bruška a som aj nafúknutá. Čo by mohli naznačovať tieto príznaky? Za odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Príčin špinenia môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o implantačné špinenie. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať odber krvi na beta HCG.

  • Ashermanov syndrom

    , Autor: AnnaEvit

    Dobry den!
    Mam ashermanov syndrom. Nemam menzes vobec. Mala som 1 krat HSK v Boroch a rozrušenie zrastov laserom. Maternica bola uplne zrastena. Po hysteroresektoskopii mala som jeden krat menzes, potom nic. Na kontrole bolo mi povedane, ze spat mam uplne zrastenu maternicu. Ak neplanujem tehotenstvo tak nebudu mi robit opakovanu HSK. Predpisali mi antikoncepciu kvoli velmi silnej bolesti. Má zmysel mať HSK, ak neplánujem tehotenstvo, ale chcem mať menštruáciu a nemať bolesti? Poradte mi prosim, kde inde na Slovensku sa mozem poradit o mojej situacii? Som z Bratislavy.
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po rozrušení zrastov vplyvom Ashermanovho syndrómu je vhodné hneď po realizácii hysteroresektoskopie vložiť do maternice hormonálne vnutromaternicové teliesko (Mirenu). Menštruáciu síce mať nemusíte, prípadne budete iba špiniť, zníži sa však riziko opakovaného vytvorenia zrastov a ak je príčina bolestí naozaj Ashermanov sydróm (príčina bolestí však môže byť iná, pri Ashermanov nezvyknú byť bolesti), tak by sa mohlo vyriešiť aj to. Uvažovať sa dá aj o realizovaní diagnostickej laparoskopie na zistenie príčin bolestí. Nepoznám však všetky informácie, nálezy, okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Letecky v 30 týždni

    , Autor: Karin00

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Mám planovanú dovolenku na Sri Lanku 29.5 - 10.6 a plánovaný pôrod mám 5.8, tam by som letela v 30 týzďni a naspäť v 31, koniec 7 mesiaca. Chcela by som sa vás opýtať, či je to podľa vás v poriadku? Zatiaľ mám bezproblémové tehotenstvo. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na cestovanie je najvhodnejší druhý trimester. Ak máte bezproblémové tehotenstvo, kde je všetko v poriadku, nemal by byť s tým problém.

  • Ryeqo na zmensenie/odstranenie myomu

    , Autor: Daniela1

    Dobrý deň pán doktor, môj gynekológ mi predpísal na liečbu myomu Ryeqo, kedze liecba silneho krvacania uzivanim antikoncepcie nebola uspesna (pretrvavalo silne, bolestive a nepravidelne krvacanie). V suvislosti s Ryeqo mi gynekolog povedal, ze to nie je aktikoncepcia, ale pri liecbe aspon rok a pol by sa mal myom zmensit. Pocas tej doby vraj nebudem mat menstruaciu a neotehotniem. Velmi tomu nerozumiem.
    1. Ako to, ze aj ked Ryeqo nie je antikoncepcia tak neotehotniem?
    2. Nebudem mat vobec ovulaciu? Je potrebna ochrana pri styku?
    3. Mate skusenosti s tymto liekom? Je ucinny na liecbu myomu?
    4. Je Ryeqo lepsia volba ako hysteroskopicke vysetrie a "obrusenie" myomu?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám nález, lokalizáciu, ani veľkosť myómu, ako ani ďalšie informácie, ako vek, počet pôrodov, či ešte plánujete tehotenstvo, … neviem sa Vám úplne objektívne vyjadriť. Preparát obsahuje kombináciu troch hormónov. Nejedná sa o hormonálnu antikoncepciu. Ryeqo ale blokuje ovuláciu a preto nie je pravdepodobné, že otehotniete počas užívania Ryeqa, ak ho budete užívať podľa odporúčania. S týmto preparátom skúsenosti máme, niektorým ženám pomohol, iným nie a museli sme u nich aj tak realizovať myomektómiu, či hysterektómiu. Pojem “obrúsenie” myómu nepoznám, takže sa Vám k tomu neviem bližšie vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • 7tt a pichanie v posve

    , Autor: zuZka_Bl

    Dobry den,prosim vas som momentalne 7tt a posledne dni citim pichanie v posve,pred tehotenstvom som mala problemy s opakovanym vaginalnym zapalom a toto pichanie mi pripomina bolest pri tom zapale. Neviem co robit nakolko k doktorovi mam ist az o tyzden a pravdepodobne mi nic nepredpise az do konca prveho trimestra.Uzivam vecer vitagyn c ale zatial to nepomaha
    Moze takyto zapal ohrozit plod ? Moze to pichanie byt sposobene aj niecim inym ako zapalom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nemusí sa jednať o žiaden zápal. Spomínané pichanie v pošve môže byť spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže dochádza k jej každodennému zväčšovaniu. Môžete pociťovať aj občasné pichavé bolesti po stranách podbruška. Nemusí sa jednať o nič vážne, ani o žiadnu patológiu. Odsledujte si to.