Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Liek

    , Autor: 552017

    Chcela by som sa opýtať mám antibiotika Macmiror Complex 500 vaginálne kapsuly môžem súčasne si dávať aj cicateidinu vaginálne čapíky ďakujem pekne Chudobová

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas vaginálnej liečby Macmirorom si neaplikujte iné vaginálne preparáty. Cicatridina čapíky, či vaginálne probiotiká si aplikujte až po skončení liečby Macmirorom.

Podobné otázky

  • Bolesť lonovej kosti?

    , Autor: Marsum

    Dobrý den prajem,
    chcem sa , prosím, spýtať, od pôrodu mi pretrvávajú bolesti v oblasti celej vaginy , ťažko sa mi to popisuje ale ako keby ma boli sval. Neboli ma to pri pošvovom vchode, skôr ma boli tak vyššie , neviem či to správne pomenujem ale ako lonová kosť? Rodila som presne pred rokom 1.mája, a stále to neprešlo. Boli ma to keď sa obuvam, obliekam nohavice (teda pri úkonoch kedy zdviham nohu), pri cvičení a pri bežnej chôdzi. Keď mám taký den, že chodím dlhšie, boli ma to potom aj v klude, t.j. pri sede/ľahu. Pred porodom som to nikdy nemala. Hovorila som to obvodnej, no ta ma s tým poslala ortopédovi , zatiaľ som nebola. Myslite, že to môže byt spôsobené porodom? Mám to riešiť s fyzio/ ortopedom/gynekológom alebo čo by ste mi prosim odporučili? Rodila som prirodzene, porod bol náročný, hodinu som nemohla vytlačiť malého. Ďakujem pekne za odpoved .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je vylúčené, že sa u Vás počas tehotenstva vyvinula symfyzeolýza, prípadne iné skryté poranenie panvy. Jedná sa teraz už o čisto ortopedický problém. Určite odporúčam navštíviť ortopéda. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa skutočne jedná o následky symfyteolýzy vzniknutej počas tehotenstva, myslím si, že rehabilitácia a cvičenie pod odborným dohľadom by malo pomocť. Čo sa týka prípadného ďalšieho tehotenstva, je potrebné ho dobre zvážiť a prípadne plánovať pôrod cisárskym rezom, samozrejme po dôkladnom ortopedickom vyšetrení.

  • Zabudnute lieky

    , Autor: Denisa1603

    Dobry den, chcela by som sa velmi pekne opytat. Uzivala som ampicilikove vklady - robene. Ostal mi uz len jeden ale v noci som ho zial zabudla dat do chladnicky a ostal polozeny na policke. Ostal teda bez chladu 2-8 stupnov cca 4 hodiny. Chcem sa spytat ci liek este mozem pouzit alebo uz radsej nie. A ak nie ci nejako zavazi , ze by som si ten posledny nevzala.
    Dakujem. Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, nič sa nestane, ak si aj neaplikujete poslednú vaginálnu guľôčku a vyhodíte ju.

  • Spermie

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň, pan doktor ešte ma k tejto téme napadla jedna otázka. Ak by sa mi spermie dostali na nohavičky z vnútornej strany je možné otehotnenie ? Tak isto by som sa chcela spýtať ci možem nejako rukou preniesť zaschnute spermie ze by som si ich nedostatočne utrela servírkou. A zároveň pri vyzliekani a obliekaní Ci by sa mi mohli preniesť z ruky na oblecenie povedzme na ďalšie čiste nohavičky a poprípade ci sa da aj z toho otehotnieť ak by som mala 5 dni staré spermie na nohavickach ktoré by som si obliekla. Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, ani jedným z uvedených hypotetických spôsobov neotehotniete. Nemusíte sa obávať. Netreba to už preháňať. Spermie mimo slizníc a optimálnych podmienok dlho neprežijú. Určite nie na nohaviciach, či inom oblečení a určite nie po piatich dňoch.

  • Vracajuca sa mykoza

    , Autor: ladvinka

    Dobre ráno pan doktor. Idem si po radu. Trpím už šiesty rok vaginálnymi mykozami ,pár krát do roka ,no teraz mam už piaty mesiac za sebou vždy niake 2,3 dní pred menštruáciou. Už som zúfalá. Naposledy mi môj dr dal dalacin krem a medoflucon tabletky. To bolo v lete. Od vtedy som nebola lebo mi povedal ,že keď mi pomáhajú voľno predajne lieky tak ôk. Lenže stále to isté,canesten na vkladanie,clotrimazol 200,a teraz som skúsila lomexin. Ale nic vracia sa to stále. Skúsila som wobenzym,bylinky ktoré sú na to určené, každý deň zjem jogurt s kultúrou. Sladké nejem vo veľkom, cukor mam v poriadku z krvi. Pôjdem k dr,ale chcem vedieť co by ste mi poradili. Gynimun probiotika na jedenie alebo vkladanie? Pomôžu? Alebo co také? Alebo navštíviť imunológia,dr mi povedal,že môžem mať oslabenú imunitu sliznice. Poraďte niečo prosím. Niake účinné prípravky. Co napríklad boraxglycerinove čipky? Mohli by pomôcť na dlhšie? Partner nemá problémy a je vždy prelieceny. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o bakteriálnu vaginózu vplyvom porušenia vaginálnej mikroflóry. Skúste si realizovať najprv jednorázovo vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, vkladať najlepšie na noc pred spaním. Skúsiť môžete aj Gynimun. Na trhu ich je však veľmi veľa a každej žene vyhovuje viac iný preparát. Rovnako tak si aplikujte vaginálne probiotiká po každej prípadnej návšteve wellness, bazéna, sauny, vírivky, mora, či po každom kúpaní aj v domácom prostredí. Rovnako tak počas užívania akýchkoľvek antibiotík, ako aj pár dní po ich doužívaní. Odsledujte si to.

  • Ureoplasma

    , Autor: Melania

    Dobrý deň, pri zápale mechúra mi zistili ureoplasmu. Liečime sa s partnerom Doyhexalom. Predpokladám, že počas liečby spolu nemôžeme spat, či?Chcela by som sa ešte spýtať, celkom sa už bojím, keď som toto dostala a mala len pár sex. partnerov. Tieto lieky by pomohli aj keby mám iné bakteriálne sex. prenosné ochorenia? Či pre istotu sa pretestovať na všetko? Taktiež mi doktorka spomínala niečo v zmysle, že chlapi to môžu vycikat. Myslela tú baktériu, ak ju aj v sebe mali? A treba kontaktovať aj predošlých partnerov? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, počas celej liečby dodržujte pohlavnú abstinenciu. Ureaplazma je pomerne častá baktéria, ktorá sa už aj začína považovať za normálnu súčasť, keďže ju má veľmi veľa ľudí. V súčasnosti sa už nepreliečuje za každých okolností, napríklad, ak nemá človek žiadne ťažkosti. Ak má však čo i len jeden z partnerov ťažkosti, je potrebné ju preliečiť, samozrejme u oboch, aby ste si ju potom neodovzdávali medzi sebou. Predchádzajúcich partnerov nie je potrebné kontaktovať, nejedná sa o závažné pohlavne prenosné ochorenie, nemusíte sa obávať.