Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problemy

    , Autor: simik1903

    Dobry den pan doktor, som skoro 7 tyzdnov po kyrete a stale spinim. Sice s prestavkami, ale spinim. Po kyrete som dostala az 4 injekcie na vypudenie zvyskov z maternice. Zevraj je uz cista. Hcg mi kleslo na 4 jednotky.
    Co moze byt za tym spinenim?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie 7 týždňov po zákroku nie je úplne v poriadku. Ak boli prítomné reziduá (zvyšky) v maternici, aplikáciou Metherginu nemuselo dôjsť k ich úplnému vypudeniu. Bez poznania výsledkov vyšetrení, USG nálezov, ako aj ďalších informácií a okolností zákroku sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Gynekologicko urologické problémy

    , Autor: Veroni_ka

    Dobry deň chcem sa spýtať aký je rozdiel medzi gynekologickym a urologickym, problémom? U Gynekológa mi vychádza jedna baktéria streptokok v posve ale doktorka mi povedala ze to nemusí byť gynekologický problém ale niekde inde Prosím Vás urológ u žien co vyšetruje robí u žien aj nejaké výtery ci stery a vie aj zistiť ci tam nieje tiež nejaká baktéria? O ake baktérie by išlo? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, urológ vie vyšetriť ako cievkovaný moč, tak realizovať aj výter z močovej rúry na kultivačné vyšetrenie. Ak je infekcia aj v močových cestách, nepostačuje lokálne preliečenie od gynekológa, ale je potrebné nasadiť celkové antibiotiká. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Kvasinkova infekcia

    , Autor: ladvinka

    Dobrý večer pán doktor. Trpím opakujúcou sa kvasinkovou infekciou momentálne 7 mesiac po sebe. Dávam si canesten combi,vždy zaberie ale po mesiaci pár dní pred menštruáciou je späť. Momentálne má aj manžel dopukane okolo zaluda až do krvi. Pri sexe sa to niekedy stane a potom mam problémy aj ja. Bola som u dr,spravil mi vyter na niake mikroorganizmy a chlamydie. Výsledky boli ôk,odporučil mi návštevu imunológa. Už druhý mesiac užívam gynimun trio ,ešte mam dve balenia a budu to tri mesiace. Len ma napadlo ci nemôže ísť o HPV virus ,keď je to stále to ísť dookola. Začne to vodavym vytokom s malými bielymi hrckami a potom ma to svrbí strašne až sa mi spravia ranky. Za vašu odpoveď veľmi pekne ďakujem. Aj za prípadnú radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Iba na základe opisu je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť si môžete aplikovať vy, ako aj partner, Canesten alebo Candibene krém. Vaginálne probiotiká si môžete aplikovať aj naďalej. Nemyslím si, že sa jedná o HPV infekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • HPV pozitivita

    , Autor: Lucka1610

    Dobrý deň,

    Mám 30 rokov a na mojej poslednej gynekologickej prehliadke som bola informovaná, že mám prítomnosť HPV. Gynekológ mi však neuviedol, aký konkrétny typ HPV mi bol zistený, a zdôraznil, že v súčasnosti sa nevyžaduje žiadna špecifická liečba. Odporučil mi prísť na ďalšiu kontrolu o 12 mesiacov, kde sa zhodnotí ďalší postup na základe výsledkov.

    Poradil mi čapíky "HPV inside", zatiaľ ich neužívam, pretože nemám žiadne zdravotné problémy. Začala som užívať výživové doplnky na podporu imunity.

    Chcela by som sa opýtať, či by ste mi do budúcna odporučili podstúpiť očkovanie proti HPV.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi sú známe výsledky HPV typizácie, ani neviem dôvod, pre ktorý bola HPV typizácia realizovaná. HPV typizáciu nechávame realizovať iba v prípade, že onkocytológia nie je v poriadku, teda ster z krčka vykazuje istý stupeň patológie. Takto sa Vám však k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Očkovanie proti HPV určite odporúčam! Pri nejasnostiach odporúčam kontaktovať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Opakované dlhoročné gynekologické infekcie

    , Autor: Monlen

    Dobrý deň, prosím o pomoc, nakoľko som už 10 rokov bezradná, a lekári môj problém nevedia riešiť. Opakovane trpím zápalmi - kvasinky, streptokok, ecoli. Sliznicu mám opuchnutú, bolestivú, mierny výtok, ťažkosti pri chôdzi, močení, nakoľko pociťujem štípanie, pálenie a rezanie. Na sliznici sa mi tvoria ranky. Absolvovala som vyšetrenia u dvoch gynekológov, troch dermatovenerológov, dvoch imunoalergológov, a problém stále pretrváva. Bolesti sa liečia lokálne - krémy (imazol, jenamazol...), čapíky, macmiror, mycomax...nič nepomáha. Mesiac mám bolesti, týždeň je dobre, a zas mesiac vkuse bolesti. Navštívila som už zo zúfalstva aj čínsku medicínu, homepata, nič mi nepomáha. Užívam autovakcínu, zatiaľ bez výsledku. Partnera teraz nemám, styk nemám - problémy mi začali v 13 rokoch. Užívala som aj wobenzym, nepomohol mi. Užívala som polyoxidónium, nepomohlo. Pijem raz za čas urologické čaje, nepoužívam tampóny, mydlá, aviváž, používam bavlnené spodné prádlo... pred 2 rokmi mi robili aj testy na alergie na chemické prípravky, všetko bolo OK. Krv, moč, stolica je OK. Mám diagnostikovanú celiakiu, ale doktori vravia, že s tým to nesúvisí, lebo výsledky z krvi mám dobré, dodržiavam bezlepkovú diétu. Už mi doktori hovoria, že si musím zvyknúť, ale ja nechcem žiť s neustálou bolesťou. Prosím o radu, čo mám robiť, aby som sa týmto opakovaným infekciám a bolesti vyhla, prípadne na koho sa môžem obrátiť. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto je však veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Nepoznám ani nálezy kultivačných vyšetrení, prípadne rozšírených mikrobiologických vyšetrení. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a realizujte si aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, napríklad Gynimun, na úpravu vaginálnej mikroflóry. Je možné, že sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu vplyvom porušenia pH v pošve, neviem sa Vám však takto viac objektívne vyjadriť.

  • Zelený výtok, problémy s pošvou

    , Autor: Marsum

    Dobrý deň,
    Už 3 roky ma trápi zelený výtok. Celé tieto tri roky som intenzívne chodila na stery. Najskôr sa zistila gardnerella, potom streptokok atd atd. Užívala som mnoho prípravkov do posvy dokonca aj ATB. Po roku mi urobili ster na pohlavne choroby a vyšli ureaplazmy, bola som liečenia Klacidom, potom vyšiel ster negatívny. Následne som otehotnela. Aj tu som mala výsledky negatívne . Po pôrode mi znova vyšli urea pozitívne . Stále som mala toho istého partnera . Bola som opäť na stere asi teraz v marci a urea sú negatívne . Ja však zelený výtok stále mám. Aj teraz mi brali pohl ochorenia, žiadne chlamýdie mykoplazmy ani urea vraj nemám. Viete mi prosím poradiť kde by mohol byt problém ? 2 týždne dozadu som mala mierne palenie a svrbenie, používala som Rosalgyn výplach, teraz už týždeň beriem Gynellu Floru no slabé svrbenie stále citim tak si to natieram Canesten krémom , no občas ma to stále svrbi. Keďže beriem probiotika Gynella, ktoré sa zo mňa vyplavujú celý den, mám veľmi veľa zeleného vytoku. Teraz naozaj neviem či si mám zadovážiť iné produkty alebo počkať ešte pár dni, lebo canesten užívam 3-4 dni . Robila som si aj PH papieriky do posvy, PH mám v poriadku, aj počas svrbenia PH bolo v poriadku. Výtok nezapácha. Ďakujem za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zeleneho výtoku môže byť viacero. Najčastejšie je to práve Gardnerella vaginalis. Nepoznám však nález, ani žiadne bližšie informácie, takže sa Vám takto neviem veľmi bližšie objektívne vyjadriť. Aplikáciou vaginálneho výplachu, či aplikáciou vaginálnych probiotík nič nepokazíte. Ureaplazma je v súčasnosti považovaná už za normálnu súčasť vaginálnej mikroflóry, ak nemá žena ťažkosti. Ak však patologický výtok pretrváva, je vhodné to riešiť s Vašim obvodným gynekológom.