Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,029 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Problemy

    , Autor: simik1903

    Dobry den pan doktor, som skoro 7 tyzdnov po kyrete a stale spinim. Sice s prestavkami, ale spinim. Po kyrete som dostala az 4 injekcie na vypudenie zvyskov z maternice. Zevraj je uz cista. Hcg mi kleslo na 4 jednotky.
    Co moze byt za tym spinenim?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie 7 týždňov po zákroku nie je úplne v poriadku. Ak boli prítomné reziduá (zvyšky) v maternici, aplikáciou Metherginu nemuselo dôjsť k ich úplnému vypudeniu. Bez poznania výsledkov vyšetrení, USG nálezov, ako aj ďalších informácií a okolností zákroku sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Krvacanie

    , Autor: Katrin8527

    Dobrý deň, v decembri 2021 som porodila(cisarsky rez) v apríli začali moje problémy( neustále krvacam) bola som už 3x na kyrete. Posledny krat teraz v pondelok. Vložili mi aj Mirenu( proti krvacaniu) moje telo ju neprijalo. Výsledky z biopsie sú jednoduchá glandularna hyperplazia. Je to veľmi vyčerpávajúce stále krvácať. Užívala som aj Norethisteron bohužiaľ krvacanie nezastavilo. Gynekológ uvažuje o hysterektomii. Ako inak by sa mi dalo pomôcť? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak boli výsledky histológie sliznice v poriadku, skúsil by som nasadenie hormonálnej antikoncepcie, čo by mohlo cyklus upraviť a krvácanie zmierniť.

  • Problémy

    , Autor: Karinkask

    Dobrý deň. 3 deň mi je zle od žalúdka, nevracala som ale je mi proste ťažko. S priateľom mávam vždy LEN ochranný vstyk a aj to tak, že sa urobí mimo mňa do kondómu, lebo mňa to potom vo vnútri začne bolieť. Nikdy do mňa nepchal bez kondómu, vždy len s kondómom a nikde sme nevideli ani necítili že by stekalo semeno spod kondomu a že by vošlo do mňa. Iné príznaky nemám - na tehotenstvo. V tomto si dávame pozor keďže obaja dieťa nechceme a ja aj keby chcem tak jeho do toho nedostanem - aby išiel bez kondómu. Vždy len s. Zajtra idem na gynekológiu a bojím sa že mi z ničoho nič objaví tehotenstvo aj ked nemám byť ako tehotná. Prosím pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Príčin nevoľností môže byť viacero, nemusí sa jednať o tehotenstvo, môže sa jednať aj o problém tráviaceho systému. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať aj odber krvi na beta HCG.

  • Vulvodýnia

    , Autor: Dadulina

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či máte skúsenosti s vulvodýniou a aké sú jej prejavy? Či spôsobuje problémy len na pyskoch ohanbia v podobe bolesti, alebo môže byť jej príznakom aj svrbenie pyskov, štípanie, opuch, kožné zmeny na tkanive pyskov a svrbenie vnútri pošvy? Bolesť pri pohlavnom styku nie je, ale problémy trvajú už 8 mesiacov. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vulvodýnia sa prejavuje všetkými Vami spomínanými ťažkosťami. Môže byť prítomná aj bolestivosť pri pohlavnom styku. Príčin vulvodýnie môže byť viacero, môžu byť aj kombinované, napríklad infekcia v kombinácii s kožným ochorením. Bez vyšetrenia a poznania bližších informácií a okolností sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Poďakovanie a odpoveď k príspevku

    , Autor: Zlatahviezda

    34+4
    Dnes kontrola. Nakoľko som bola prepustená z nemocnice.
    Stav krčku:
    Serkláž:
    Hrdlo 1 cm, špička prsta, klenby mierne (palpačne, utz sa nerobil)
    vyplnené.Pl.voda zachovala.normotonus
    Uz:A+,P+,p.p.hlavička, NH placenta A.,mat 2. RI.a.umb:0,61, EFW 2290g
    CTG: norma
    Odporúčanie: pokračovať v kľudovom režime a liečbe.

    Liečba - magnezium 2-2-2
    Utrogestan - 1-0-1
    Salbutamol - 1-0-1
    Isoptine - 1-0-1.

    Prvé dieťa narodené 35+3 hospi v 27+3 krčok 0,7 a pravidelne kontrakcie.

    Čo poviete na tento postup pri druhom dieťati?
    Nemala by som ležať v nemocnici?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij
    Dobrý deň, ak máte t.č. v liečbe iba lieky v tabletkovej forme, nález neprogreduje, je stabilizovaný a výsledky vyšetrení boli vrámci možností v poriadku, nie vždy je nevyhnutná hospitalizácia. Ste už v 35. týždni tehotenstva. Nepoznám však všetky informácie, ani okolnosti, či Vám bola podaná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti, okolnosti cerclage, ..., preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie pýtať sa vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.




    Áno pan doktor kortikoidy mám pichnutie od 27+1 nakoľko hrozil pôrod, keďže sa o dva týždne náhle krčok skrátil. Serklaz bola robená na základe prvého tehotenstva (7mm krčok od 27tt s kontrakciami sme vydržali do 35tt)
    Preto sa primár rozhodol neriskovať a urobiť serklaz pri druhom tehotenstve nakoľko problémy s krčkom nastali po prekonaní Covid 19. (Kašeľ, teploty a podobne) krčok sa mi skracuje od 20tt - najprv do 25mm, po serklazi 31mm, od 27tt - 22, a od 30tt - 14mm.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za týchto okolností je veľká pravdepodobnosť, že aj keby sa pôrod rozbehol, novorodenec bude mať dobrú popôrodnú adaptáciu. Ste už v bežiacom 35. týždni tehotenstva. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva sa už nebude jednať o predčasný pôrod.

  • Myom a tehotenstvo

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, prosím vás o radu. Na preventívnej kontrole mi bol zistený myom o veľkosť 16mm. Mávam často problémy s vytokmi na ktoré dostávam vždy macmiror, ktorý na chvíľu pomôže ale vždy sa do mesiaca vrátia. Ďalší problém ktorý mám posledných 4-5 mesiacov je že vždy po športovej aktivite (beh, cvičenie) mám výtok s krvou. Mala som opradené brat askorutin ale nepomáha mi to, môže to súvisieť s mylnom? Plánujeme s priateľom bábätko, preto sa snažím preliecit čo sa týka vytoku, bude mať na otehotnenie a následne tehotenstvo negatívny vplyv tento myom? Ďakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od lokalizácie myómu. Ak myóm nie je v dutine maternice (tzv. rodiaci sa myóm), ale v stene maternice, či na povrchu maternice, takto lokalizovaný 16 mm myóm Vám nemôže robiť ťažkosti a nemá vplyv na prípadné tehotenstvo. Nepoznám však žiadne bližšie informácie ani okolnosti, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.