Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,290 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Enterobaktérie

    , Autor: Prelka

    Dobrý den, pan doktor, z kultivácie mi boli potvrdené enterobaktérie. Pociťovala som bolesti v podbrušku a mala som vodnatý výtok. Dostala som dalacin krém. Počas užívania sa to trochu zmiernilo, ale znova pociťujem bolesť v podbrušku a vodnatý výtok. Dokonca prvýkrát som mala krvavé špinenie počas ovulácie. Môžem si kúpiť niečo voľnopredajné, kým navštívim znova gynekológa po sviatkoch? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bola nasadená liečba podľa výsledkov citlivosti na vykultivované baktérie, liečba by mala byť účinná. Môže sa u Vás jednať o poruchu vaginálnej mikroflóry vplyvom antibiotík. Skúste si realizovať kúru vaginálnymi probiotikami. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné aj tak navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Enterobaktérie

    , Autor: Prelka

    Dobrý deň pán doktor, pociťujem bolesti v podbrušku už niekoľko dní, z výteru boli potvrdené enterobaktérie. Krvný obraz a crp je v poriadku. Odmenštruovala som takisto bez problémov. Medzitým mi vyšiel aj pozitívny SIBO test, v dôsledku čoho mám problémy s trávením. Môže mať výskyt enterobaktérii v pošve súvis s tým baktériálnym prerastaním čreva? A takisto môže bolesť v podbrušku súvisieť s nálezom v pošve (enterobaktérie)? Je to potrebné preliečiť antibiotikami?Momentálne užívam Normix od alergológa. Gynekológ mi dal Dalacin, vaginálny krém. Môžem to užívať súčasne? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané bolesti môžu a nemusia byť gynekologického pôvodu. Pri náleze bakterií v pošve postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Enterobaktérie sú baktérie, ktoré sa nachádzajú v čreve normálne. Pri ich zanesení napríklad do pošvy môžu spôsobovať ťažkosti, bolesti, výtok, pálenie, … Preparáty môžete užívať súčasne.