Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • MA

    , Autor: Eris

    Dobrý deň. Po MA (1.tehotenstvo) mi bol aplikovaný Rhophylac. Chcem sa opytat, či a kedy je vhodne ist na 3.davku očkovania proti COVIDu, ak planujeme dieťa. Robia sa po MA (6tt+3) bez zjavnej príčiny nejaké ďalšie vyšetrenia ? Lekárka ma nikam neposlala - na žiadne ďalšie odborne vyšetrenia. Po prvom menzese sa vraj mozeme opäť snažiť. Co si o tom myslite ? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podanie anti-D s očkovaním nesúvisí, môžete sa nechať očkovať. Ak u Vás došlo k potratu do 10 týždňa tehotenstva iba raz, nerieši sa to ešte. Každá druhá žena potratí aspoň raz v živote, ani o tom mnohokrát nevie. Ak by však došlo opakovane k potratu, bude vhodné realizovať hematologické, endokrinologické a genetické vyšetrenia.

Podobné otázky

  • Reaktívna uzlina

    , Autor: Monči81

    Dobrý deň. Prosím Vás, bola som na vyšetrení prsníkov mamografiou a následne doplnená ultrazvukom.
    Tu sú výsledky: oba prsníky majú primeranú štruktúru prechodného typu so zachovanými zlazovymi telesami. Obojstranne sú LQQ ojedinele drobné cysty, s rôznym obsahom, vpravo v LHQ je asi 10mm reaktívna intramamárna uzlinka, iné presvedčivé ložiskového zmeny nevidím. V pazuchách patologicky zväčšené uzliny nevidím.
    Kontrola pravého prsníka o tri mesiace.

    Pani DR mi vysvetlila,že uzlina môže byt zväčšená aj kvôli prekonanej chorobe atd. No môže byt uzlina v prsníku zväčšená aj patologicky ? Môže sa zvrhnúť na nádor zhubný?
    Pani DR si spravila snímok uzlinky, je možné vidieť podľa ohraničenia , či je uzlina už teraz nebezpečná?

    Mam velke obavy, a čakať tri mesiace ….


    Dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na mamológa, ktorý sa prsníkmi zaoberá. Príčin zväčšených lymfatických uzlín, nie len v prsníkoch, môže byť viacero. Môže sa jednať iba o prechodnú reaktívnu záležitosť, napríklad z dôvodu choroby. Je potrebné postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť. Nevidím však zatiaľ dôvod na obavy.

  • Tabletka po

    , Autor: Mad1111

    Ďakujem velmi za radu pan doktor ano to som jej odporucala aj ja aby to riešila práve tou rozumnejsiou cestou. Práve to ze ma strach ze pri pettingu došlo k tomu ze sa im ako sa povie “šmyklo” tesne pred ejakuláciou. Preto chce uzit tabletu znovu. Myslite že ak by ju užila teda 4x v mesiaci mohli by nastať nejake väčšie zdravotne ťažkosti ktoré by sa netýkali len meškania menštruácie? Alebo by to bolo iba to znepravidelnenie cyklu. Este ma napadla jedna otázka ak by sa jej menzes nedostavil nie je nebezpečne ist na Vyvolávaciu injekciu ak užila 4x tabletu v jednom mesiaci ? Nemohla by jej v tom prípade ta vyvolavacka nejako ublížiť zdravotne ? Ďakujem pekne za vaše konzulatacie dokonca i pre cudzieho človeka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úplne najlepšie je osobne navštíviť obvodného gynekológa, ktorý sa bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Nie je rozumné často užívať preparáty núdzovej antikoncepcie. Ak nemala nechránený pohlavný styk, nevidím dôvod na opätovné užitie tabletky núdzovej antikoncepcie. Taktiež nevidím dôvod na vyvolávanie menštruácie. Ešte jej ani nemešká. Je potrebné si to odsledovať.

  • Núdzová tabletka

    , Autor: Mad1111

    Dobrý deň, pan doktor ja som včera písala ohľadom HCG testov. No dnes ma zaskočila jedna moja známa ohľadom otázky na Escapelle. Sama som ju užila v minulom roku raz. No chcela by som sa spýtať za nu aby som jej mohla poradiť. Tento mesiac sa jej s priateľom stalo ze 2x im praskla ochrana a raz ostala v nej. Čiže dokopy ju užila 3x v tomto marcovom mesiaci a s rozostupom dvoch týždňov. Čiže poslednu užila 14.03. Teraz sa im vraj včera prihodila nehoda pri “pettingu”. Je vhodne aby ju užila znovu ? Vraj ma strach nakoľko je mladá ze by mohla ostať tehotná. Vraj v takejto podobnej poradni jej gynekológ odpísal ze tato tableta aj ked by sa nemala ale môže sa užiť s rozostupom 7 dni od posledného uzitia. No ja by som radšej bola rady za radu priamo od vás nakoľko vždy ste mi poradili správne v akejkoľvek oblasti. Ak by si ju náhodou dala môže mat nejake zdravotne ťažkosti ? Alebo teda by sa rozhodil len ten menštruačný cyklus ? Ďakujem pekne za prečítanie a za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, známej odporúčam riešiť hormonálnu antikoncepciu cestou jej obvodného gynekológa, nakoľko časté užívanie núdzovej antikoncepcie nie je veľmi vhodné. K znepravidelneniu menštruačného cyklu u nej dôjde s najväčšou pravdepodobnosťou aj tak, keďže už opakovane užila tabletku núdzovej antikoncepcie. Ak však nedošlo k pohlavnému styku, ale iba k pettingu, nevidím dôvod na užitie ďalšej tabletky núdzovej antikoncepcie.

  • Bolest

    , Autor: Ferka9698

    Dobry den, v decembri mi nasli na citologii poskodenie krcka maternice, caka ma konizacia. Chcem sa opytat ma toto "ochorenie" priznaky? Ma to nejaku suvislost ak ma boli v podbrusku, v krizoch mimo menzesu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie sú známe výsledky onkocytologického vyšetrenia, ani ďalšie informácie, či okolnosti, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nevylučujem však súvis s bolesťami v podbrušku. Príčin však môže byť viacero a nemusí vôbec súvisieť s nálezom na krčku maternice. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • HCG testy

    , Autor: Mad1111

    Dobrý deň, ďakujem za vašu odpoveď, môžem sa spýtať tak od pohl. styku koľko je vhodná doba na čakanie kým prichádza do úvahy hcg test z krvi ? píšete od oplodnenia len koľko by to malo byť od toho samotného pohl. styku kym by bolo niečo vidno v hladine hcg z krvi ? Ďakujem pekne pán doktor :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak najvhodnejšie je vyčkať na menštruáciu a v prípade meškania menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Ako som už hovoril, ak ste tehotná, tehotnou budete aj o tri týždne, takže z tohto pohľadu je to jedno. Skoré a časté realizovanie tehotenských testov, či odberov krvi je skôr na škodu ako na úžitok.