Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,009 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • MA

    , Autor: Eris

    Dobrý deň. Po MA (1.tehotenstvo) mi bol aplikovaný Rhophylac. Chcem sa opytat, či a kedy je vhodne ist na 3.davku očkovania proti COVIDu, ak planujeme dieťa. Robia sa po MA (6tt+3) bez zjavnej príčiny nejaké ďalšie vyšetrenia ? Lekárka ma nikam neposlala - na žiadne ďalšie odborne vyšetrenia. Po prvom menzese sa vraj mozeme opäť snažiť. Co si o tom myslite ? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podanie anti-D s očkovaním nesúvisí, môžete sa nechať očkovať. Ak u Vás došlo k potratu do 10 týždňa tehotenstva iba raz, nerieši sa to ešte. Každá druhá žena potratí aspoň raz v živote, ani o tom mnohokrát nevie. Ak by však došlo opakovane k potratu, bude vhodné realizovať hematologické, endokrinologické a genetické vyšetrenia.

Podobné otázky

  • Infekcia po kyretaži

    , Autor: Enywhey_Flower

    Dobrý deň,
    som po kyretáži a chceme ísť na wellness. Mám použiť tampón vhodný na plávanie proti infekcií? (Ktoré môžu aj tehotne). Alebo vírivku vypustiť a použiť len saunu ?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, takže sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vo všeobecnosti, po revízii maternice neodporúčam kúpanie v termálnych vodách, bazénoch, či vírivke aspoň 12 dní od zákroku. Ak už nekrvácate, ani nešpiníte, môžete použiť tampón. Večer pred spaním určite odporúčam aplikáciu vaginálnych probiotík na úpravu pošvovej mikroflóry.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: Lu ka

    Dobrý deň,
    prosím Vás, mám cca 13 dní po menzese, no včera ma dosť silno začalo bolieť v podbrušku, väčšinou na pravej strane, ale dnes ráno aj na ľavej.. Taktiež ma pobolievajú prsia, kríže.. Nerozumiem tomu, nikdy predtým sa mi to nestalo.. Beriem aj Teylu, už niekoľko mesiacov.. Krúžok si mám vybrať až o 2 týždne a menzes dostať o 3..
    Prosím Vás, čo by to mohlo byť?
    Vopred ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin bolestí môže byť viacero. Za predpokladu, že žena nepoužíva hormonálnu antikoncepciu, v akejkoľvek forme, dochádza k ovulácii na 14.-16. deň cyklu, čo môže byť sprevádzané bolesťami v podbrušku, najmä na jednej strane. Ak máte zavedenú Teylu, vaječníky by mali byť tlmené a k ovulácii nedochádza. Môže sa jednať o vedľajšie, či nežiadúce účinky hormonálneho krúžku. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Plánovanie IVF po kyretáži

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň pán doktor. Už som dva mesiace po kyretáži (missed abortion 9tt). Mám za sebou aj prvú menštruáciu, no na sone stále bolo vidno malé nevyčistené miesta. Z druhou menštruáciou že by malo všetko ísť preč. Máme naplánované už aj druhé IVF.
    Chcem sa opýtať, keď som už mala menštruáciu môžem ísť na wellness dovolenku ? (Výrivka, sauna). Bolesti ani špinenie nemám.
    A keď som sa nevyčistila pri prvej menštruácii aký je predpoklad že pri druhej bude všetko tak ako má byť? Aby som mohla podstúpiť druhý KET.
    Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s wellnesom by som narábal opatrne, obzvlášt, keď máte naplánovaný embryotransfer, aby nedošlo k vzniku bakteriálnej vaginózy, či vzniku vaginálnej infekcie, ktorá by mohla prípadný embryotransfer oddialiť. Ak už aj navštívite saunu, či vírivku, odporúčam si večer realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať vaginálne probiotiká. Nevidel som USG nález, preto sa Vám k stavu v dutine maternice neviem objektívne vyjadriť. Ak by však bol na USG potvrdený cievny tok, bolo by potrebné realizovať revíziu dutiny maternice. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť. Rovnako tak sa ich nebojte pýtať v prípade nejasností.

  • Problémy

    , Autor: Karinkask

    Dobrý deň. 3 deň mi je zle od žalúdka, nevracala som ale je mi proste ťažko. S priateľom mávam vždy LEN ochranný vstyk a aj to tak, že sa urobí mimo mňa do kondómu, lebo mňa to potom vo vnútri začne bolieť. Nikdy do mňa nepchal bez kondómu, vždy len s kondómom a nikde sme nevideli ani necítili že by stekalo semeno spod kondomu a že by vošlo do mňa. Iné príznaky nemám - na tehotenstvo. V tomto si dávame pozor keďže obaja dieťa nechceme a ja aj keby chcem tak jeho do toho nedostanem - aby išiel bez kondómu. Vždy len s. Zajtra idem na gynekológiu a bojím sa že mi z ničoho nič objaví tehotenstvo aj ked nemám byť ako tehotná. Prosím pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Príčin nevoľností môže byť viacero, nemusí sa jednať o tehotenstvo, môže sa jednať aj o problém tráviaceho systému. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať aj odber krvi na beta HCG.

  • Hysterektomia

    , Autor: Janka81

    Dobry den, mam naplanovanu simplexnu laparoskopicku operaciu s ponechanim vajecnikov. Dovodom je nalez na krcku maternice. Aka je prosim vas priblizna nevyhnutna dlzka pn-ky - pracujem v kancelarii bez fyzickej namahy. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je to individuálne, záleží od priebehu operačného výkonu, prípadných komplikáciách, pooperačnej rekonvalescencie a v neposlednom rade aj Vášho subjektívneho pocitu. Po operácii môžete byť na PN aj 8 týždňov, nárok budete mať aj na kúpeľnú liečbu. Teraz je však ešte predčasné sa vyjadrovať. Kompetentní lekari sa Vám po operácii budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.