Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,482 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Krvacanie

    , Autor: Katka 23

    Dobry vecer prajem , chcela by som Vas poprosit. Mam dobru kamaratku , ma 40 rokov , od mladosti ma hormonalny problem , nedostane menstruaciu bez antikoncepcie. V 17 rokov dostala prvy krat aj posledny , odvtedy uziva antikoncepciu. Oznamili jej , ze antikoncepcia ma 3 fazovu , jej nahradza vajecniky abude mat problem z otehotnenim. 23 rokov uziva antikoncepciu , menstruaciu ma tak 3 dni. Len stalo sa jej , ze cely mesiac oktober krvacala- spinila , jej gynekologicka , bola PN a ona nesla zastupujucej , pockala si na svoju. Samozrejme , ze urobila chybu. Krvacala- spinila cely mesiac oktober , potom sa to samo zastavilo a na druhy mesiac november dostala uz normalne menstruaciu. Ku svoje gynekologicke sa dostala az teraz v decembri. Bola vysetrena a gynekologicka povedala , ze je v poriadku. Medzi recou jej ale povedala , ze to mohlo byt z viacerych dovodov prechladnutie , tehotenstvo... Prosim Vas , je mozne , ked ma hormonalne problemy a uziva antikoncepciu , uz dlhe roky aby zostala tehotna ?
    Dakujem Vam.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je tehotenstvo málo pravdepodobné. Obvodný gynekológ vie jednoznačne vylúčiť tehotenstvo odberom krvi na beta HCG.

Podobné otázky

  • Dysfunkčné hyperproliferačné endometrium

    , Autor: veroniquesk

    Dobrý deň.
    Koncom októbra som bola na hysteroskopii a odstraňovaní polypu z tela maternice. Tiež mi robili kyret endocervixu. Vo výsledku histológie mi vyšlo zo vzorky endometria a polypu: "Endomerium so žliazkami v pokročilej proliferácii, čo zodpovedá 12-14 dňu menštruačného cyklu". Záver: Najskôr dysfunkčné hyperproliferačné endometrium." V čase zákroku som mala 6.-7. deň menštruačného cyklu. Chcela by som sa opýtať, čo znamená "dysfunkčné hyperproliferačné endometrium" a či ďalej nasleduje nejaká liečba. Môžete mi to, prosím Vás, bližšie vysvetliť, keďže na internete píšu "všeličo". Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jedná sa o zväčšenie sliznice dutiny maternice ako dôsledok hormonálnej nerovnováhy. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, onkocytológie bližšie informácie, vek, ani okolnosti, pre ktoré bol zákrok realizovaný, preto je ťažké sa Vám takto objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne ťažkosti a zákrok ste realizovali iba vzhľadom k náhodnému USG nálezu polypu dutiny maternice vrámci preventívnej prehliadky, nie je potrebná žiadna liečba. Ak nie sú vo výsledkoch histológie prítomné žiadne dysplastické zmeny, či atypie, stačí realizovať pravidelné gynekologické prehliadky. Ak sa však u Vás vyskytovalo nepravidelné špinenie, či krvácanie a preto bol zákrok realizovaný, je možné zvážiť hormonálnu liečbu. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Kyretaz

    , Autor: Dia18

    Dobrý deň , 18.11 som absolvovala kyretaz z dovodu MÁ v 7 tt ..Dnes tj 21.11 som bola u gynekologičky , vzali mi odbery na HCG , pozrela sono , chcem sa opýtať či 70 mm veľkosť maternice , 33 mm jedno vajíčko a 36 mm druhé vajíčko sú v poriadku , nepovedala nič , nepýtala sa ani na krvácanie ani bolesti , sem tam cítim ešte mierne bolesti ako keby zťahy maternice a veľmi slabo krvacam ( skôr niečo ako vytok ) .. 28.11 mi kázala prísť na ster . Je to štandardný postup že po kyretazi sa robí ster ? Koli čomu ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kontrolné USG po výkone má zmysel realizovať najskôr po 14. - 21. dňoch od výkonu, prípadne až po skončení najbližšej menštruácie. Spomínané parametre sú v norme. Čo sa týka steru, neviem, o aký druh steru sa jedná. Ja ho nerobím, neviem, aký dôvod vidí Váš obvodný gynekológ. Špinenie sa môže vyskytovať do 7 dní od výkonu, bolesti menstruačného charakteru môžu byť ešte pár dní po výkone. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie počas ovulacie

    , Autor: Jarkvas

    Dobrý deň nachádzam sa v 20dni môjho cyklu tri dni pred koncom ovulácie a zažívam krvácanie ako počas menstruacia nie silne ale krv je červená na začiatku ovulácie som mala hnede spinenie. Tehotná som neni test bol negatívny. Nikdy aa mi toto wste nestalo je to vporiadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o ovulačné krvácanie. Takto sa Vám však neviem objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Chemické tehotenstvo a cysta

    , Autor: Teta Iva

    Dobrý večer pán doktor,
    bola som na vyšetrení u svojej dr. pred 2 týždňami kvôli krvácaniu a povedala mi že som mala chemické tehotenstvo a na ľavom ováriu mám cystu CL 27mm. Povedala mi že môžem krvácať ešte 2 týždne no krvacam už 5 týždňov ( od začiatku krvácania). Ako dlho môžem po takomto tehotenstve krvácať ? Pred par dňami ma pichalo v podbrušku a cítila som aj pichanie mi veľkej potrebe mohlo to byt kvôli tej cyste? Ďakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak krvácanie trvá už päť týždňov, úplne normálne to nie je. Biochemické tehotenstvo sa dá potvrdiť na základe hodnôt beta HCG. pri biochemickom tehotenstve však žena nekrváca takto dlho. Určite je potrebné stav odsledovať, skontrolovať beta HCG a zvážiť inštrumentálne vyčistenie dutiny maternice. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • krvácanie

    , Autor: MH

    Dobrý deň,

    som cca 9 mesiacov po konizácii a po pohlavnom styku mám stále slabé až stredné krvácanie trvajúce 1,5 dňa. Podľa vyšetrenia ja kŕčok v poriadku, boli mi odporúčané vag. čípky Cicatridina ... odporúčate alebo neodporúčate pohl. styk počas užívania ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vo všeobecnosti sa počas aplikácie vaginálnych preparátov pohlavný styk veľmi neodporúča. Ak však bude dostatočný časový odstup medzi aplikáciu spomínaných čipkov a pohlavným stykom, nemal by to byť problém.