Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vitagyn C

    , Autor: Ivanaevem

    Dobry den,

    liecila som sa na mykozu a po liecbe mi lekar odporucil vitagyn c, pretoze sa mi pravidelne mykoza vracala.. vcera som si tento krem zaviedla do posvy po styku s partnerom pretoze som mala pocit, ze citim mierne palenie. V pribalovom letaku je napisane, ze nezanechava ziadne stopy na nohavickach. Na druhy den asi po 12 hodinach po aplikacii zo mna zacal vytekat biely vytok a pride mi logicke, ze to bol ten krem.. ale kedze je v pribalovom letaku napisane, ze to ziadne flaky nezanechava, tak som trochu zmatena, ci sa mi mykoza nevratila v plnej sile aj ked nepocitujem svrbenie, mozno trosku palenie ale to tiez neviem ci si uz nenahovaram.. ide mi len o to, ci mi viete poradit.. moze ten krem vytiect po par hodinach alebo by nemal, ked to je tak napisane v letaku?? Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám objektívne bližšie vyjadriť neviem. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a odsledujte si, či sa spomínaný výtok objaví. Ak áno, bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • 7tt a pichanie v posve

    , Autor: zuZka_Bl

    Dobry den,prosim vas som momentalne 7tt a posledne dni citim pichanie v posve,pred tehotenstvom som mala problemy s opakovanym vaginalnym zapalom a toto pichanie mi pripomina bolest pri tom zapale. Neviem co robit nakolko k doktorovi mam ist az o tyzden a pravdepodobne mi nic nepredpise az do konca prveho trimestra.Uzivam vecer vitagyn c ale zatial to nepomaha
    Moze takyto zapal ohrozit plod ? Moze to pichanie byt sposobene aj niecim inym ako zapalom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nemusí sa jednať o žiaden zápal. Spomínané pichanie v pošve môže byť spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže dochádza k jej každodennému zväčšovaniu. Môžete pociťovať aj občasné pichavé bolesti po stranách podbruška. Nemusí sa jednať o nič vážne, ani o žiadnu patológiu. Odsledujte si to.

  • Vaginalne probiotika a viroza

    , Autor: MataMata

    Dobrý deň, pan doktor, práve som po viroze, teploty, hnačky, zvracanie. Pravidelne mi moja pani doktorka po hnackach nájde v pošve predloženu ecoli. Aj ked sa utieram správne, po použití wc sa sprchujem, nosím len bavlnene nohavičky, aj tak sa mi pri týchto črevných ťažkostiach rozmnoži ecoli a robí mi ťažkosti. Prosím, mam si preventívne dat nejake vaginálne probiotika, alebo krémy? Prosím, co by ste mi odporučili a co je tak najlepšie? Zvykla som si kedysi dávať aj Vitagyn C, ale aj iné lieky, názvy si už teraz nepamatam. Snažíme sa aj o dieťa, tak nech som fit do ďalšej ovulácie. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizácia pravidelných kúr vaginálnymi probiotikami nie je nikdy na škodu. Osobne odporúčam aplikovať vaginálne probiotiká počas užívania antibiotickej liečby, ako aj pár dní po nej, po návšteve kúpalísk, wellness centier, ale aj preventívne, dva-tri krát ročne. Preparátov vaginálnych probiotík je na trhu veľmi veľa. Nemám obľúbený preparát, prakticky všetky obsahujú laktobacily. V lekárni Vám budú vedieť povedať lepšie, s ktorým preparátom majú ženy dobré skúsenosti. Aplikácia je najlepšia večer pred spaním, aby sa tableta/globula/kapsula vaginálneho probiotika stihla rozpustiť a nevyplavila sa vplyvom gravitácie z pošvy, počas dňa.

  • Streptococcus, Enterococcus a Candida

    , Autor: Gesture

    Dobry den,

    Po uspesnom prelieceni na ureoplasmu v septembri 2021 ( obaja partneri), sa partner stazuje na svrbenie a zacervenanie penisu po sex.kontakte. Po prelieceni na ureoplasmu - mi pani doktorka predpisala capiky CLOTRIMAZOL a a a krem VITAGYN C. Napriek tomu som nemala pocit, ze je vsetko v poriadku. O pretrvajucich problemoch som informovala gynekologicku - biele hrudky v posve, biely povlak na pyskoch po zjedeni sladkeho, piva, kavy.Pani doktorka mi neodporucila ziadne vysetrenie. Kedze mam taketo problemy 1x, nevedela som ci mam na pani doktorku viac tlacit.

    Na naliehanie partnera mu boli urobene stery a nasli mu nasleducuje bakterie - Streptococcus, Enterococcus a Candida. Lekar mu predpisal mast - Framykoin a Canesten krem.Nebolo by to treba riesit celoplosne? Ako postupovat?

    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kvasinky sú pomerne častým nálezom a nie je ničím nezvyčajným aj ich opakovaný výskyt. Čo sa týka spomínaných baktérií, nachádzajú sa bežne v tráviacom trakte. Je pomerne časté ich zanesenie do pošvy napríklad pri análnom styku, nepravidelnej, či nedostatočnej hygiene, ale vyskytnú sa aj pri dodržaní všetkých zásad intímnej hygieny, či prehnanej hygiene. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, vzhľadom ku kultivačnému nálezu u partnera, ako aj ťažkostiam, ktorý Vám urobí výter z pošvy na kultivačné vyšetrenia a na základe výsledku citlivosti nasadí potrebnú liečbu. Skúsiť si môžete realizovať aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, aplikovať si Canesten krém a realizovať si desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Vitagyn C

    , Autor: Nika24

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať či je v poriadku ak som aplikovala Vitagyn C krem v prvý deň menzesu? V príbalovom letáku som sa nedočítala túto informáciu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je úplne zbytočné čokoľvek, čo sa týka vaginálnej liečby, aplikovať v čase menštruácie. Nepoškodíte si tým, ale liečba nebude adekvátna. Vyčkajte do skončenia menštruácie a s liečbou pokračujte až následne.

  • bolesť pri pohlavnom styku

    , Autor: gabi2541

    Zdravím chcem sa spýtať .. už asi rok som mala zapachajuci výtok ktorý som neriešila ...keď som sa pýtala môjho gynekologa odpovedal my že mám zlé prostredie pH a ze mám skúsiť niečo na to ako napr. Maldion tak som to neriesila a dala som si ten čo mi aj pomohla asi na dva tri dni ... uz tri mesiace mam noveho partnera a mala som od zaciatku bolesti ked do mna vnikal potom uz nie a on zacal po mesiaci sulozenia somnou mat problemy s mocenim a bolestou tak siel na stery kde mu zistili chlamydie a mne potomtok tiež ...obaja sme dojedli ATB doxyciklin lenze myslela som ze mi bolest prejde ale stale nic teraz ma to dokonca obcas boli len ked ma robi rukou poriadne si tam ani nemozem strcit prst na zaciatku vchodu to mam citlive akoby som to mala poranene taka bolest ked do mna z mojimy bolestami vnikne a chvilu sulozime s bolestou potom to prejde a uz ma to neboli neviem co s tym prosim ak niekto ma nejake taketo skusenosti poradte som zufala a neviem co mam robit :( ci si mam dat predpisat nejake maste na to alebo to mam takto trpet alebo co ..za radu vopred dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vo vašom prípade by som odobrala kompletné stery, o aký typ infekcie sa jedná aby bolo možné to preliečiť.Tým by sa mali vyšetriť všetky vaše ťažskoti.
    na začiatok si kúpte nejaký vaginálny výplach a vitagyn C alebo iný prípravok na obnovenie pH v pošve, uvidiíte ako sa situácia vyvinie.
    Veľa šťastia
    S pozdravom