Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • baktéria e.coli

    , Autor: Kris.

    Dobrý deň, 2 mesiace dozadu som začala brat ATB summamed kvôli pleti. Brala som ich 3dni, 4 dni prestávka a ďalšie 3 dni. Menštruácia mi prišla načas, avšak trvala skoro 2 týždne(7 dní trvala, potom dva dni nič a potom zase prišlo také stredne krvácanie) čo som dovtedy mala menštruáciu maximálne 5 dni. Ku koncu bolo to krvácanie už iba pri veľkej potrebe. Tak som išla k doktorovi, ktorý mi robil ster a teda iba cez telefon mi povedal že mam "masívnu" baktériu e.coli a teda že asi tým mohlo byt spôsobené to krvácanie. Predpísal mi ATB zinnat a probiotika. Probiotika som doužívala jedno balenie a kedže sa snažím atb vyhýbať nezačala som ich ešte brat nakoľko krvácanie odvtedy už žiadne nemám a ani iné príznaky.
    S mužom sa snažíme o dieta a aj preto som sa atb brat nechcela...A teraz mi menštruácia mešká 9 dní, myslíte žeby to mohlo byt spôsobené tou baktériu ? tehotenský test som si robila 2x a negatívny...Dá sa baktéria e.coli liečiť aj inak ako ATB? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, infekcia má vplyv na menštruačný cyklus, meškanie môže byť spôsobené infekciou. Osobne si myslím, že vplyvom užívania Sumamedu sa u Vás rozvinula bakteriálna vaginóza. Ak sa jedná iba o vaginálnu infekciu E. Coli, ktorá sa v pošve nachádza bežne, ale je v "harmónii" s Lactobacilmi, a moč bol v poriadku, je vhodnejšie užívať lokálnu vaginálnu liečbu, v závislosti od výsledkov citlivosti na danú baktériu. Klasické probiotiká nemajú na pošvu žiadny vplyv. Jednoznačne odporúčam aplikáciu vaginálnych probiotík na úpravu pošvovej mikroflóry. Počas liečby je vhodná pohlavná abstinencia. Snaženie by som odložil až po preliečení.

Podobné otázky

  • baktéria e.coli

    , Autor: Kristy.

    Dobrý deň pán doktor, ďakujem za predchádzajúce odpovede a odporúčanie užívať macmirorom. Uvádzala som že mi boli predpísané ATB ZINNAT. Ospravedlňujem sa ale pomýlila som sa a boli mi prepísane atb CIPHIN 500. Aj tak by ste mi odporúčali radšej lokálnu liečbu macmirorom? alebo čo si myslíte o atb ciphin 500 ?dakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, účinná látka Ciphinu je ciprofloxacin, takže účinok to bude mať. Môj názor je rovnaký, ak nebola E. coli zistená aj v moči, ale iba v pošve, vhodnejšia je lokálna vaginálna antibiotická liečba. Ciphinom si nepoškodíte, je potom ale vhodné užívať aj probiotiká medzi dávkami a počas liečby si do pošvy aplikovať vaginálne probiotiká.

  • baktéria e.coli

    , Autor: Kris.

    Neviem či mi bola dokázaná citlivosť na cefuroxím, kedže doktor mi povedal iba cez telefón že mám "masívnu" baktériu e.coli a nič viac :-/
    Ospravedlňujem sa ale asi som to nechopila, aká je to prosím lokálna liečba? čiže do toho nespadá používanie atb ?

    Ďakujem velmi pekne a ospravedlnujem sa za tolko otázok.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, lokálna vaginálna antibiotická liečba predstavuje vaginálne tablety alebo globule (napríklad Macmiror).

  • baktéria e.coli

    , Autor: Kris.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Ešte by som sa chcela spýtať sú vhodné na liečbu baktérie e.coli aj ATB zinnat 500?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola dokázaná citlivosť na cefuroxím, sú vhodné aj tieto antibiotiká. Jedná sa však o celkovú liečbu, ktorá si myslím, že nie je potrebná. Vhodnejšia je podľa mňa lokálna liečba, ako som už spomínal.

  • baktéria e.coli

    , Autor: Kris.

    Ďakujem krásne za odpoveď :) chcem sa ešte spýtať aké vaginálne probiotika na úpravu pošvovej mikroflóry odporúčate? Ja som aplikovala gynoflor, ktorý mám ešte daľšie balenie, tak či stačí dopoužívať balenie a potom íst opät na vyštrenie? alebo mi odporučite iné probiotika? Antibiotika teda nie sú v tomto prípade potrebné? Odber moču mi nerobili, ale nemám žiadne problémy s močovými cestami tak neviem či je potrebné ist radšej na vyšetrenie...Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálnych probiotík je na trhu väčšie množstvo, je prakticky jedno, ktorý preparát budete užívať. E.Coli v pošve by som preliečil lokálnymi antibiotikami, napríklad Macmirorom a ž následne začal s aplikáciou vaginálnych probiotík.

  • cytologia

    , Autor: jana112233

    Dobrý deň,

    môže prosím baktéria E.coli v pošve spôsobiť, že na cytologických testoch bol zaznamenaný malý nekľud - malý zápal?

    Ďakujem.
    Jana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    môže, dokonca môže skresliť výsledky. Po preliečení je nutné cytológiu opakovať.