Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mykoplazma

    , Autor: Miriam2839

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom mykoplaziem. Pred pár mesiacmi mi bola diagnostikovana mykoplazma pri preventívnej prehliadke. Nemala som žiadne príznaky ktoré nemám ani doteraz. Moja doktorka mi nasadila 2x antibitioika Doxyhexal, ktoré však nezabrali, mykoplazma tam stále je ale problémy nemám našťastie žiadne. Dohodli sme sa, že to ďalej liečiť nebudeme, až keby sú problémy, s čím som aj súhlasila nakoľko nevidím zmysel v tom brat antibitioika ktoré nepomáhaju. Len sa chcem spýtať ci môžem normálne sexuálne fungovať, nakoľko som pohlavný styk nemala odkedy riešim toto. Bojím sa, že ak si nájdem partnera, môžem ho nakaziť. Kondóm vraj tiež úplne nepomáha voči týmto chorobám, tak neviem čo mám robiť.
    Ďakujem a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie vždy je nutné a potrebné opakovane preliečovať mykoplazmovú, či ureaplazmovú infekciu, prehĺby sa tým len bakteriálna vaginóza. Záleží však od konkrétneho druhu mykoplazmy, ako aj citlivosti na daný druh. Skúste si aplikovať vaginálne probiotiká, občas si realizovať vaginálne výplachy. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Mykoplazma

    , Autor: Daniela S

    A môžu spôsobovať mykoplazmy krv v moči?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky áno, keďže môžu spôsobiť, okrem iného, aj zápal močových ciest na rôznej úrovni, môže sa to prejavovať aj krvou v moči.

  • Mykoplazma

    , Autor: Daniela S

    Dobrý deň, partnerovi zistili mykoplazmy.Ja mam opakovane problémy s tým že mám krv v moči,môže to byť spôsobené tým?Musím sa preliečiť aj ja ak má partner zistené mykoplazmy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri liečbe mykoplaziem musia byť preliečení obaja partneri, teda aj vy. Inak si budete infekciu medzi sebou prenášať. Váš obvodný gynekológ Vám môže realizovať výter z krčka maternice na STD, teda na chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy.

  • Chlamidie

    , Autor: ___misik___

    Dobrý deň, môj partner bol 2 mesiace liečený na chlamidie (úspešne) predtým mu boli zistené ennterococ fecalis, streptokok, mykoplazma koli opakovaným problémom som bola vyšetrena aj ja a zistili mi len mykoplazmu a uroplazmu sme spolu 4 roky a som rok po pôrode, nikoho iného sme obaja nemali(počas tých 4 rokov) chcem sa spýtať ako je to možné že ja som chlamidie nemala je to vôbec možné? Mam sa obávať, že sa mi to časom môže objaviť? Vyšetrenie som mala opakovane 2 krát

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné, aj keď málo časté. Je to niečo podobné, ako keď pozitívny člen rodiny (či už na chrípku, COVID-19, ...) žije v spoločnej domácnosti s iným členom, ktorý nemusí byť pozitívny, ani sa nemusí nakaziť. Do budúcna samozrejme nevylučujem, že sa chlamýdie u Vás nevyskytnú.

  • Mykoplazma

    , Autor: Katka37

    Dobry den.
    Pan doktor ,od aprila r 2020 mam problemy.
    Doktor mi diagnostikoval mykoplazmu.
    Prosim vas je mykoplazma to iste co ureoplazma?
    Mam staleho partnera rok a 2mes.som verna. A on tiez.
    Chcem sa opitat. Moze ureoplazma a mykoplazma sposobovat neplodnost?
    Ako mam 38 a chcela by som dieta no nejako sa nedari.
    A je mykoplazma to iste co ureoplazma?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mykoplazma a ureaplazma sú rozdielne baktérie, ktoré ale môžu spôsobovať podobné problémy. Nachádzajú sa pomerne často v pošvovom prostredí, väčšinou ale nespôsobujú problémy. Záleží od vykultivovaného druhu. Príčin neúspechu otehotnenia môže byť viacero, mykoplazma nemusí byť príčinou. Ak neviete otehotnieť aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku (aspoň 2 - 3 krát týždenne) a snažíte sa viac ako pol roka, je vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.

  • mykoplazma hominis

    , Autor: eitheruser

    Dobry den,
    mala som pozitivny nalez na Mykoplazmu hominis.
    Doktor mi predpisal Doxybene a gynoflor, partnerovi predpisal jeho urolog Gyrablock (norfloxacin). Pohlavny styk sme pocas liecby nemali. Po liecbe som mala opat pozitivny nalez, partner je podla vysledkov ok.
    Doktor mi povedal, ze partner bral zrejme neucinne lieky a mne predpisal tentokrat Klerimed.
    Citala som vsak, ze M.Hominis je na klaritromycin rezistentna.
    Mala by som zacat uzivat gynekologom predpisane lieky alebo skusit nieco ucinnejsie?
    Mozete mi prosim napisat Vas nazor na tuto situaciu?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    s výsledkom kultivácie obdrží lekár aj citlivosť bakterií na antibiotiká. Nie všetky kmene su rezistentné na klaritromycin a pevne verím, že váš lekár postupoval podľa obdržanej citlivosti od mikrobiológov. Postupujte teda dľa jeho odporúčaní.