Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Druhé tehotenstvo

    , Autor: Hskxkns

    Dobrý deň P. Doktor. Chcela by som sa spýtať na pár otázok. V roku 2017 som porodila predčasne. Znova mi to hrozí momentálne som v prebiehajúcom 20 týždni. Chcem sa však spýtať nakoľko už jedno dieťa mám a nemá kto s ním byť som nútená byť doma a odmietnuť hospitalizáciu ak by bola potrebná ako pri prvom. Mám možnosť odmietnuť hospitalizáciu a zostať doma alebo je to niečím stanovené? Hrozí za to niečo ak by som hospitalizáciu odmietla a nedajbože potratila alebo porodila znovu predčasne? Žiaľ niekedy si človek situáciu nevyberá a takisto ak by to bolo potrebné ísť do nemocnice tak dcéru so mnou nepustia. Nemala by kde byť. Pomoc nemám naozaj od nikoho

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pacient má právo odmietnuť akúkoľvek starostlivosť, či hospitalizáciu. Aj napriek tomu, že úplne chápem Vaše okolnosti, my lekári musíme byť v prípade, že sa niečo stane chránení. Zodpovednosť preto pri odmietnutí starostlivosti preberáte za seba aj plod vy.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Veronika1993

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať na Váš názor. 26.12. večer som prišla do nemocnice s tým, že celý deň jemne špinim. Nebolo to nič strašné ale cely deň už mi prišlo veľa. (Ráno sme mali s manželom pohlavný styk). Som v 21tt
    Nechali si ma v nemocnici s tým, že som trocha otvorená. Do svalu mi dali 2x injekciu na zastavenie krvácania. 28.12 ráno ma pustili, ďalšie komplikácie nenastali a ja sa cítim dobre.
    Do knižky mi napisali hospitalizovana s dg 020.0
    Mam sa šetriť. Je to moje druhe tehotenstvo, prvé bez komplikácií pôrod 40tt2den.
    Mam dosť obavy preto chcem počuť aj iný názor...Nemám užívať aspoň magnézium? Kludovy režim pomôže?
    Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, magnézium užívať môžete, kľudne aj v dávke 3x1, či 3x2 tabletky denne. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ako aj Vášho obvodného gynekológa.

  • Kludovy rezim

    , Autor: Gery123

    Dobry den pan doktor, mozno vam to pride take ze sa vas opytam hlupost ale mne to proste neda a stale nato myslim. V 1. Tehotenstve som mala v 6tt zamlcany potrat. Som rh negativna. Teraz mam druhé tehotenstvo, som v 10tt. Zatial všetko ok, dietatko bolo sice o 3 dni cca mensie ale srdiecko bije kontrola bola v 8t a 5 dni. Doktor mi nariadil prisny kludovy rezim. Dodrziavam ho uz 2 mesiace. Do kontroly ostavaju 2 tyzdne. Moja otazka znie, co podla vas môžem robit. Som na marodke, skoro cele dni lezim, nevarim, neupratujem. Len uz vidim na sebe ze sa zadycham a to po prejdeni par metrov. V skratke sa chcem opytat, mozem podla vas aspon navarit? Môžem ist aspon na kratke prechadzky? Chapem ze mam vela oddychovat ale uz sa tu citim ako v klietke a bojim sa cokolvek robit ze potratim. Neviem ci to neberiem trocha prehnane. Obcas sa zamýšľam ci by dietatu nebolo lepsie, keby som hoc aspon nieco robila, ale necitila by som sa zufalo z tohto ničnerobenia. Mala som sice ruzovy vytok v 6tt ale vsetko bolo v poriadku.. Chcela by som teda vediet vas nazor, co by podla vas mal byt ten kludovy rezim.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nechápem, prečo máte v 9. týždni prísny kľudový režim. Podľa mňa sa môžete normálne pohybovať a vykonávať bežné činnosti. Zaležaním sa si skôr poškodíte, ako polepšíte. Predchádzajúce tehotenstvo ukončené zamlčaný potratom, ani špinenie, ktoré je do 16. týždňa tehotenstva normálne, nie je dôvod na prísny kľudový režim.

  • Bolesť pod ľavým rebrom

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať na bolesť pod ľavým rebrom.
    Som v prvom trimestri tehotenstva okolo 7tt, naposledy u gynekológa bol vidieť len gestačný vak, plod ešte nebolo vidieť.Včera som aj vracala, a v črevách mi furt tak ako keby "škvŕka". Dnes ráno ma začalo pichať pod ľavým rebrom.Nie je to intenzívna bolesť ale cítim diskomfort. Niekedy mám pocit že sa mi tá bolesť presúva aj do pravej strany.Celkovo sa cítim unavená. Toto je moje druhé tehotenstvo a pri prvom mi zle nebývalo.Chcem sa spýtať či sú tieto pocity normálne alebo sa môže jednať o závažnejší problém.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vyzerá to skôr na negynekologickú príčinu. Nedával by som to do súvisu s tehotenstvom, nevidím v tom súvis. Príčin bolestí pod ľavým rebrovým oblúkom môže byť viacero. Môže sa jednať aj o zápal čreva, ale aj pankreasu. Odsledujte si to. Vhodné je realizovať chirurgické vyšetrenie, kde na základe odberov krvi vylúčia niektoré možnosti a naopak stanovia možnú príčinu ťažkostí a určia ďalší postup.

  • Druhé tehotenstvo

    , Autor: D_a_d_a

    Dobrý deň pán doktor chcela by som sa spýtať aká je pravdepodobnosť zopakovania sa predčasného pôrodu v druhom tehotenstve. Prvá narodená v 30tt dôvod v 20tt masívne krvácanie zistený hematón a následne bábo sa zosunulo do pôrodných ciest začal sa skracovať krcok a otvárať pôrod v 30tt. Momentálne som v 13 týždni tehotenstva zatiaľ je všetko v poriadku len by ma zaujímalo aká je pravdepodobnosť že sa to zopakuje?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bolo príčinou predčasného pôrodu predčasné odlučovanie placenty, pri preventívnom nasadení liečby je pravdepodobnosť, že sa zopakuje rovnaká situácia pomerne malá. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.