Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Placenta acreta

    , Autor: Bibulinka

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa opýtať mám za sebou dva potraty v 10 tt cca a jeden predčasný pôrod v 22t bábo nezachranili. Mám v poriadku genetické testy infektokogiu aj hematologiu. Ešte ma čaká laparoskopicke vyšetrenie maternice a vaječníkov, a vyšetrenie syndrómu lepivych doštičiek, a aj štítna žľaza je v poriadku.. s posledného pôrodu výsledky histologie zistili že som mala placentu acretu a že by sa to stalo aj tak. Je možné že aj tie dva potraty predtým spôsobilo niečo také. Lebo ja už fakt neviem kde je problém. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, porucha placentácie môže mať negatívny vplyv na tehotenstvo, takto sa však nedá jednoznačne potvrdiť ani vylúčiť príčinu. Je vhodné ešte doplniť spomínané vyšetrenia.

Podobné otázky

  • Môže sa to zopakovat?

    , Autor: Bibulinka

    Dobry den pan doktor. Mam za sebou dva sponntanne potraty v priebehu troch rokov, vlani v oktobri som porodila v 22tt.. s histologii zistili ze mi porod sposobila placenta acreta. Budu 4 mesiace od porodu a znova som otehotnela, chcem sa opytat moze sa zopakovat placenta acreta?. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, placenta accreta je typ patologickej fixácie placenty, kedy sa placenta fixuje hlboko do steny maternice, ale neprerastá na svalovinu steny maternice. Nemyslím si, že práve táto patológia bola dôvodom potratu, hoci sa mohla vyskytovať. Skôr si myslím, že sa jednalo o abrupciu placenty, teda jej predčasné odlučovanie. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, či pitevného a histologického nálezu, ani okolnosti, je veľmi ťažké sa takto bližšie vyjadriť. Čo sa týka možného opakovania patologickej fixácie, táto možnosť tu je, je o niečo vyššia, ako u pacientky, ktorá takúto patológiu nemala, v percentách Vám to však nepoviem. Dôležité je, aby placenta plnila svoju úlohu počas celého tehotenstva a aby sa v prípade opätovného výskytu placenta accreta opäť podarilo zachrániť maternicu po pôrode.