Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zvýšený onko marker CA 125

    , Autor: Prelka

    Dobrý deň pán doktor,
    dnes mi volali ohľadne výsledkov z preventívnej prehliadky s tým, že mám zvýšený onko marker CA 125 na hodnotu 63,90 pričom hodnota je do 35. Výsledok kultivácie a cytológie je v poriadku. Na vaječníku nevidel žiadnu cystu. Viem, že mám aj ranku na krčku, gynekológ sa vyjadril že to bude niečo chronické, zrejme po nejakých zápaloch.
    Inak mám polycystické vaječníky, poslednýkrát som mala pred dvomi mesiacmi cystu na pravom vaječníku. Kvôli bolestiam z nej som musela navštíviť urgent, ale už bola prasknutá a v bruchu som mala cca 100ml voľnej tekutiny. Potom bolesti postupne ustáli.
    Pán doktor ako sa v tomto prípade postupuje? Som z toho dosť vystrašená. Môže tento marker súvisieť aj s iným ochorením v dutine brušnej?
    Je pravda, že aj pred poslednou menštruáciou (15.9.) ma pichalo vľavo v podbrušku a také pichanie zvyknem pociťovať pri cystách. Ale gynekológ 21.9. už na vonkajšom sone nevidel nič. Ale mňa ten vaječník bolel aj po menzese, preto som za gynekológom šla, ale ako som písala na vonkajšom sone nebolo nič vidno. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tento nešpecifický onkomarker je zvýšený za viacerých okolností. Podľa opisu predpokladám, že máte endometriózu. Je vhodné doplniť aj ďalšie onkomarkery. Ak nemáte žiadne ťažkosti, stav treba odsledovať. Pre potvrdenie endometriózy sa realizuje diagnostická laparoskopia.

Podobné otázky

  • Zvýšený onko marker CA125

    , Autor: Prelka

    Dobrý deň pán doktor,
    už som vám písala, že mi pri preventívke bol zvýšený onko marker CA 125 na hodnotu 63,90. Výsledok kultivácie a cytológie je v poriadku. Na vaječníku počas preventívky nevidel gynekológ žiadnu cystu, v predošlých cykloch sa však už cysta objavila. Odporučili ste mi doplniť ďalšie onkomarkery, o aké onkomarkery sa pán doktor jedná? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ca 125 je nešpecifický onkomarker, môže byť zvýšený (do hodnoty 65 kU/l) vo viacerých prípadoch, napríklad pri nezhubných ochoreniach vaječníka a dutiny maternice, myómoch, v tehotenstve, pri menštruácii, a často pri už spomínanej endometrióze. V kombinácii s USG nálezom sa potom v prípade potreby ešte doplňujú ďalšie, už špecifickejšie, onkomarkery, ako HE4, či ROMA index. Váš obvodný gynekológ však pozná všetky výsledky vyšetrení, ako aj nálezy, preto najobjektívnejšie vie zhodnotiť a určiť další postup, pripadne potrebu doplniť ďalšie onkomarkery práve on. Ja sa takto neviem a nemôžem bližšie objektívne vyjadriť. Ak boli všetky výsledky vyšetrení negatívne, ako aj USG, nemáte žiadne ťažkosti, nebola Vám v minulosti diagnostikovaná endometrióza, nie ste po žiadnej operácii v dutine brušnej, marker je potrebné odsledovať a kontrolovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a v prípade ťažkostí, či nejasností ho kontaktujte.