Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,241 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vytok

    , Autor: ivetaiveta

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať.

    Od poslednej menštruácie som 21. Deň.
    Na 8. a 9. Deň som mala prerušovaný styk.
    Na 10. Deň po sexe som dostala spinenie, úplne bledá akoby krv jeden večer, ďalší den úplne tmavý výtok a výtok ma neopúšťa už 4. Deň i keď je slabší, akoby bledohnedy.
    O dieťa sa nesnazime. Styk sme mávali s ochranou a tentokrát bez ...
    Partner tvrdí, že si je istý, že sa urobil von, ma 31 a vo vzťahoch predtým fungoval iba bez ochrany . ale viete... Človek nikdy nevie.
    Ovulacne krvácanie som nikdy nemala ešte, mám 25 rokov.
    Mohlo ísť o uhniezdovanie?
    Sex bol po menštruácii na 8. A 9. Deň ešte som mala badateľné spinenie. A 10 dní na to večer bledokrvave spinenie a ďalšie dni večer výtok tmavej farby a aj po každom utreti je vidieť niečo na toaletnom papieri. Momentálne je výtok akoby kapucinovej farby.
    Je už čas na test ? Prípadne, akú veľkú perc. Sancu dávate tehotenstvu? Alebo iný problém? Ale doteraz som nič takéto nemala.
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo nie je vylúčené. Prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia. Odsledujte si to, pri meškaní menštruácie 14 dní si realizujte tehotenský test. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Enterobacter cloacae

    , Autor: Janka226

    Dobrý deň bola mi zistená táto baktéria v pošve treba ju liečiť doktor mi predpisal dalacin krém .Mam žltý alebo zltohnedy výtok.Ja mam ale každý mesiac problém s baktériami raz e coli inokedy enterococus feacalis vždy beriem mácmiror alebo iné preparáty dávam si probiotiká každý deň myslite že mam zobrať ďalšie antibiotiká alebo to len zhorší vyliečil to lactofeelom alebo gynoflorom ?dva roky vkuse mam problémy bola som aj na imulogii všetko mam v poriadku..dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa všetkého sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Počas liečby sa nekúpte, iba sprchujte a dodržujte pohlavnú abstinenciu. Odsledujte si to.

  • Krvácanie

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň pan doktor, pred 9 a 7 dnami sme mali s priateľom nechránený pohlavný styk. Včera som zacala trosku malo špiniť nasledoval slabý velmi slabý ruzovkasty výtok po utreti papierom. A dnes rano som začala krvácať sytočervenou farbou. Je možné ze by som mohla byt tehotná aj napriek tomuto krvácaniu ? Čítala som ze ked sa implementuje vajíčko tak vtedy žena na začiatku tehotenstva začne krvácať ze to prebieha v dňoch 6-12 od styku. Môže sa jednať aj o toto alebo ked je krvácanie krvácanie tak to značí klasickú menstruaciu ? A este jednu otázku mam ako spoznam aký je medzi tym rozdiel ako by som mohla zistiť ci sa jedna o klasickú menstruaciu ? Je implementačne krvácanie rovnako intenzívne v sile aj v farbe ako menstruacia ? Ďakujem pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania môže byť viacero. Ak Vám mala prísť menštruácia, spomínané krvácanie môže byť menštruačné. Implantačné a menštruačné krvácanie sa niekedy rozlíšiť nedá. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Výtok

    , Autor: JPM

    Dobrý deň
    Chcem sa spýtať - som v cca 7tt ,mám biely výtok ,viem,že to je v poriadku, len nie je úplne vodnaty , skôr taký hustejší,rosolovity - sem tam sa objaví biela hrudka . Nemám žiadne pálenie ani svrbenie
    Mám ísť radšej na gynekologiu na stery? Môže to byt zápal ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať hneď o mykózu, môže sa jednať aj o fyziologický mliečny fluór spôsobený laktobacilmi, teda dobrými baktériami v pošve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenie zhodnotí nález a prípadne aj realizuje kultivačné vyšetrenie pošvy.

  • Spinenie po hysterektomii

    , Autor: Marsia

    Dobrý deň, 11. Januára som podstúpila operáciu, kde mi bola vyoperovana maternica, vaječníky mi boli ponechané aj krčok. Mám teraz obdobie kedy by som mala mať menštruáciu a mám asi tretí deň slabý výtok hnedej farby. Po operácii mi bolo povedané, že slabé spinenie môžem mávať. Chcem sa len opýtať, či je to normálne, na kontrolu idem za štyri dni. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bola realizovaná tzv. supravaginálna hysterektómia, kedy sa ponecháva krčok maternice, žena môže mať v čase, kedy by mala menštruáciu, slabé špinenie. Je to individuálne, aj v závislosti od toho, koľko tkaniva krčka a eventuálne aj tkaniva nad krčkom bolo ponechané. Odsledujte si to. Ak nemáte bolesti, ani krvácanie, iba špinenie a nemáte žiadne iné ťažkosti, postačí plánovaná kontrola. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Hpv vírus?

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám už dlhodobo (5 rokov) gynekologické problémy - výtok a svrbenie, ale aj bolesti krížov a podbruška. Ale mám aj maternicu v rvf a myóm 3cm. Bola som viac krát liečená antimykotikami (aj dlhodobo), antibiotikami, brala som rôzne voľnopredajné probiotiká, čípky, výplachy, nič mi nepomohlo. V poslednej dobe som spozorovala vedľa konečníka nejaký výrastok - už dlhšie mám v tej oblasti svrbenie. Vyzerá to ako bradadavica. Mohlo by ísť o hpv vírus? Cytológiu som mala v poriadku. Ak by išlo o hpv vírus, aký postup by ste mi odporúčali? Ďakujem pekne za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať aj o genitálnu bradavicu - kondylóm, ktorú spôsobuje najčastejšie HPV vírus. Bez videnia nálezu sa V8m však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Ak sa jedná skutočne o kondylómy, dá sa v závislosti od nálezu predpísať liečba, napríklad krém Aldara, prípadne sa dá pristúpiť aj k vypáleniu bradavice. Vhodné je tiež realizovať vyšetrenie na HPV typizáciu. Ak ešte nie ste očkovaná proti HPV, určite toto očkovanie odporúčam, aj keď niečo stojí, má to veľký význam, v každom veku.