Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,392 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • MS

    , Autor:

    Dobrý večer prajem
    Mala by som jednú otázku
    Mám pravidelnu MS hormonálne problémy som mala v minulosti (2017rok cca)ale nebolo to až také vážne bola mi nasadená antikoncepcia ale nakoľko mi nerobila dobre tak som ju vysadila. Môj problém momentálne je že špiním 2dni s priateľom máme nechranený sex stále. Do menzesu mi ostavajú 4dni nikdy predtým som to nemala žeby som špinila a tak neviem či to môže byť aj začinajúce tehotenstvo tehotensky test totižto je negatívny zatiaľ
    Príznaky mám skôr len to že mam citlivé prsníky (ale to mam aj pred MS) a bolia ma kríže skôr iba na jednej strane tak ako keby tlak a trošku podbrúško inak nič iné tak sa chcem opýtať čo by to mohlo byť samozrejme pôjdem aj k doktorovi osobne ale chcem ešte počkať či sa dostaví menzes alebo nie
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak mávate nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie 14 dní si realizujte tehotenský test. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Probleny

    , Autor:

    S-Fsh lut. F msm 126, 7 a moze sa mat najviac 7,7. A preto mi povedali ze to vyzera na menopauzu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, to je pravda, takto zvýšená hodnota FSH môže znamenať zníženú ovariálnu rezervu alebo predčasnú menopauzu.

  • Meškanie ms

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, som 4 mesiace po pôrode cisárskym rezom jednu menštruáciu som už mala a 9.6. som mala mať ďalšiu ale ešte sa nedostavila . Tehotenské testy sú negatívne . Chcem sa spýtať či je to normálne po pôrode kým sa cyklus upraví ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ešte kojíte, menštruačný cyklus môže byť nepravidelný ešte aj rok. Tým, že ste po cisárskom reze, si na tehotenstvo dávajte ešte pozor. Nie ste automaticky chránená! Odsledujte si to.

  • Stama

    , Autor:

    Dobrý deň chcem sa informovať beriem lieky femoston 2/10 mam 29 rokov. A čítala som ze je určená už po menopauza nič mi o tom lekárka nepovedala bližšie info len ze brat ich do konca života . A keby som ich vysadila došlo by k oplodneniu.? Povedala mi lekárka že nemôžem mať deti že som ne plodná že mám malú maternicu že mala šanca na výnose nie ďakujem za odpoveď veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je veľmi ťažké sa bez poznania bližších informácií a okolností objektívne vyjadriť. Nepozdáva sa mi, že by ste mali femoston užívať do konca života, rovnako tak sa nemôžem vyjadriť a posúdiť nemožnosť mať potomstvo. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo lekárky, v prípade, že si nie ste istá názormi a vyšetreniami lekárky, môžete si to odkonzultovať u iného gynekológa.

  • Tehotenské priznaky

    , Autor:

    Dobrý deň, prosím o radu. Posledná menstruacia 5.4. (pohlavný styk 4.4.) Od 13.4. mám tehotenské priznaky (bolesť v podbrušku, nevoľnosti, bolestivé zilnate prsia, zväčšené bradavky, únava). Už 2x som bola pri svojej lekárke s uvedenými príznakmi, ale nechcela má ošetriť kvôli poisťovni. Mám problém s nepravidelnou menštruáciou a hrozí mi predčastne menopauza. PMS som nikdy predtým nemala.
    Rozne tehotenské testy mám negatívne a tento mesiac k pohlavnému styku nedošlo.
    Je možné že som tehotná? Alebo sú to už priznaky menopauzy (na nete sú navaly tepla a podobne- to nemám).

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste dostali menštruáciu deň po nechránenom pohlavnom styku, pravdepodobnosť tehotenstva je pomerne malá. Jednoznačne vylúčiť tehotenstvo vie Váš obvodný gynekológ na základe odberu beta HCG. Keďže nepoznám všetky informácie ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.

  • Po potrate (potratoch)

    , Autor:

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, či sú nejaké štatistiky, ak som v krátkom čase prekonala dva potraty a hneď tretí krát otehotnela, aká je šanca, že bábätko môže byť zdravé?
    Totiž žijem v zahraničí, keď mi zistili v 10tt zamĺknuty potrat, dali mi tabletky, na vypudenie. Ďalšia menštruácia bola prvé dva dni veľmi silná a veľmi bolestivá, potom už normálne. Druhá menštruácia, teda dva mesiace po potrate bola hrozná, ale nejako som si nepripúšťala, že by to mohol byť potrat, nahovorila som si, že sa dlhšie čistím po tabletke, plus som skúšala nejakú detoxikáciu od cukru a strašne cvičila, napriek bolestiam, takže štvrtý a piaty deň menštruácie boli silnejšie a bolestivejšie ako prvé dni, úplne pripomínali potrat a keď som na vložke našla aj kusy tkaniva, dokonca takú guličku, zľakla som sa, že to bola tá blastula, ale ako hovorím, potlačila som to, lebo som sa bála a za lekárkou som nešla, lebo tu je všetko "normálne" a "na prírode", a prvý trimester ženu ani nekontrolujú, takže by ma vysmiali a poslali domov, teraz menštruácia bola zase prvé dva dni veľmi silná a bolestivá, potom všetko ok, tak sme chceli znova otehotnieť. A ako sa blíži termín menštruácie, resp potvrdenia, že som tehotná, som sa akosi začala vracať k tej hroznej menštruácii spred dvoch mesiacov a stále viac si pripúšťam, že to bol asi ďalší potrat a robím si starosti, či sa to nejako na tom bábätku nevypomstí, či po dvoch tak krátko po sebe nasledujúcich potratoch nie je rozumnejšie dlhšie počkať s otehotnenim. Ako, nech mi poviete čokoľvek na potrat nepôjdem, len som si povedala, že ma môžte jedine ak ukľudniť...
    Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa jednalo o dva potraty v priebehu krátkeho času, bolo by vhodné absolvovať endokrinologické a hematologické vyšetrenie, aby sa vylúčila možná príčina potratov, prípadne nasadila potrebná liečba. Pri akýchkoľvek ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.