Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pálenie v pošve

    , Autor: Sisi2212

    Dobrý deň, pán doktor, čím môže byť spôsobené pálenie v pošve, ktoré sa vyskytuje po orgazme? je jedno, či bol orgazmus dosiahnutý v rámci styku alebo orálneho sexu alebo inej formy uspokojenia, jednoducho po orgazme sa mi zvykne objaviť toto pálenie v pošve, ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možných príčin je viacero. Môže sa jednať o podráždenú sliznicu pošvy v oblasti močovej rúry. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam návštevu obvodného gynekológa, ktorý Vám urobí kultivačné vyšetrenie pošvy a moču. Je vhodné uvažovať aj nad vyšetrením moču a ejakulátu partnera.

Podobné otázky

  • Zápal močového mechúra a návšteva gynekologa

    , Autor: MataMata

    Dobrý deň pan doktor, viem že sa nespecializujete na urológia, ale mam len jednu otázku, ci môžem k mojej pani doktorke gynekologičke priniesť aj moč v čase menštruácie. Ci sa tento moč bude dat vyšetriť, alebo bude úplne znehodnotenie menštruáciou krvou a preto ho nevysetria. Ide o to, ze uz par dni ma pobolieva podbusko a ked rano ocikam pH papierik, tak su na nom trosku zvýšené bielkoviny a krv je tam skor na poslednom policku, cize asi dost vela. Presne o tyzden mam dostať menstruaciu a az vtedy budem moct ist k pani doktorke. Rozmyslala som si ta vysoka hladina krvi v moci moze byt aj za to, ze o tyzden v stredu dostanem menštruáciu, ale neviem ci to moze byt aj kvoli tomu. Citim sa ale aj zle, mam pocit ze uz aj pocitujem svrenie a pálenie v posve a preto potrebujem ist aj na gynekologiu. Isla by som aj na urologiu, ale viem ze bez doporucenia ma tam nezoberu. Zatial pijem urologyckuly caj 1,5 l denne, beriem d-manozu a Dr. Max Cranberries & D-mannose Premium. Obcas sa citim lepsie po liekoch, ale obcas nie. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vyšetrenie moča chemicky počas menštruácie je nehodnotiteľné pre prítomnosť krvi. Najvhodnejšie je vyšetrenie cievkovaného moča. Ak máte svrbenie alebo pálenie v pošve, skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať si vaginálne probiotiká. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Candibene 200

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý deň,
    včera som si dala jednu vaginálny tabletu candibene 200. A dnes mám celý deň ružový výtok. Môže to byť spôsobené tou tabletku, hoci je celá biela. Môžem v liečbe pokračovať.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínaný ružový výtok môže byť prítomný po aplikácii vaginálnej tabletky podráždením sliznice pošvy. Ak nemáte pálenie v pošve po aplikácii alebo krvácanie, môžete pokračovať v aplikácii vaginálnych tabliet, najlepšie večer pred spaním. Realizovať si môžete aj vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Gynekologicke problémy

    , Autor: daska-2

    Dobrý mám baktériu E.coli v pošve je normálne že mám bolesti v podbrušku skôr kŕče, je mi na zvracanie občas a že mam hnačky? To liečbe to zmizne? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hnačky a nevoľnosť s prítomnosťou E.Coli v pošve veľmi nesúvisí. Bolesti v podbrušku, štípanie, či pálenie v pošve sa vyskytovať môžu. Ak však máte tráviace ťažkosti, skôr by som aktuálne bolesti v podbrušku pripisoval tomu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je vylúčiť aj infekciu COVID-19, ktorá môže robiť aj Vami popisované ťažkosti. Pri pretrvávaní tráviacich ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára, ktorý Vás eventuálne odošle na gastroenterológiu.

  • Výtok

    , Autor: Aaa12

    Dobrý deň,
    Mávam už 5 mesiacov problém s výtokom. Pred 5 mesiacmi som mala nechránený pohlavný styk, za dva dni dostala silný zápal močových ciest na to som mala atb a prešlo to. Asi po mesiaci som pred menštruáciou pociťovala pálenie v pošve, utrela som aj krv a na to dostala menštruáciu. Bola som na gynekologii kde mi dala Polygynax do pošvy že mám zmiešaný flour ale nezabralo to, potom masť Macmirror a tiež nie... vyšetrili mi HIV, Syfilis, Hepatitidu, Ureaplazmu, Pcr aj výter z pošvy a všetko v norme ale mňa stále bolí v pošve a mám žltý riedky kysly výtok. Som pozitívna na HPv a bola som na onkogynekologii kvôli Zlej cytologii ale sú tam vraj iba malé zmeny a nezdá sa že by to s tým súviselo. Môžete mi poradiť v čom to môže byť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez poznania konkrétnych výsledkov všetkých vyšetrení, bližších okolností a poznania všetkých informácií je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Môže sa u vás jednať aj o vaginózu. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne probiotiká. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Opakované problémy(zápaly/infekcie?)

    , Autor: Foxova9

    Dobrý deň, asi pred rokom som dostala pálenie v pošve pri močení, abnomálny výtok a taktiež bolavé zapálené vyrážky vo velkom počte, čo však jasne nebolo akné. Verdikt bol kvasinková infekcia, a na tie vyrážky mi povedali že to nieje herpes ale zapálené folikuly..(Neviem presne čo to je a ako je možne že sa mi to neustále vyhadzuje.)Dostala som medikáciu aj orálne aj vaginálne antib. Tiež fungicidin,flucinar a na tie vyrazky wartec na ich vypálenie, vag.probiotiká a ešte premasťujúci krém. Na chvíľu zlepšenie a potom sa to vrátilo. Naposledy mi ešte bol odporučený aj Wobenzym vo velkych davkach poctivo som ho užívala asi skoro 3 týždne a potom som prestala lebo to bolo fakt vela(asi 5x3?) Stále sa to vracia, liečim to chvílku je faj a zase. Obmedzuje ma to aj v pohlavnom styku, tak som to zobrala aj ako skúšku že či by to pomohlo. Nie, či mám či nie stav je rovnaký, dokonca sa mi stáva že vždy to príde po menštruácii, neviem či je pošva tak citlivá že ju vložky a všetko podráždia a preto nastane zhoršenie..Tiež som skúsila sa umývať len čistovou vodou, bez zmeny. Jediné čo sa asi zmenilo za pol roka že tie zapálené vyrážky sa vyhodia len zriedka ale stále na tých miestach kde zvykli byť, tak pri zhoršeni pociťujem pálenie a svrbenie presne ako keď tie vyrážky začínajú, tie miesta sú ako vyšúchané a objavuje sa to z ničoho nič. Ale vyrážka sa tam neobjaví. Vracia sa to asi každý mesiac začína to pálením pri močení a tatiež zvonku až také svrbivé pálenie a o deň/dva už začne hrudkovitý žlto-zelený výtok so zápachom. Používam výplachy a taktiež vag.probiotiká tie si dávam tak pár dní kým necítim úľavu. Tiež ma niekedy z ničoho nič začnú bolieť pysky na dotyk ale len jedna strana. Teraz skúšam užívať aj orálne ženské probiotiká. Momentálne sa nemôžem dostaviť ku gyn. tak sa chcem spýtať či neviete čo by to mohlo byť a prečo sa to stále vracia. Taktiež mi ešte ostal wobenzym mám ho doužívať? A ohladne vag. probiotík som skúšala ich užívať dlhodobejšie naposledy to bolo asi vyše týždňa a potom som ich vyssdila kvôli zápachu kt.spôsobujú ale chcela by som si zasa nasadiť takuto liečbu ale ozaj na dlhšie. Mám a môžem to skúsiť napr. mesiac vkuse a vysaditť len počas menštruácie? Mohlo by to môjmu stavu pomôcť? Aké testy s vyšetrenia by po prípade boli potrebné? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ešte by som vylúčil chlamýdiovú a ureaplazmovú infekciu, ktorá môže spôsobovať podobné ťažkosti. Nutné je potom preliečiť aj partnera. Užívaním veľkého množstva antibiotík dochádza k porušeniu vaginálnej mikroflóry a vzniká vaginóza. Dôležité je aj kultivačné vyšetrenie moča, či pôvod ťažkostí nie je práve tam. Vaginálne výplachy, ako aj vaginálne probiotiká užívajte naďalej, týždeň je však krátka doba. Realizujú sa aj niekoľko týždenné kúry. Samozrejme počas menštruácie sa liečba vynechá. Wobenzym môžete užívať naďalej. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.