Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vyter

    , Autor: novacik

    Dobrý deň,v piatok večer som si urobila výplach rosalginom. V pondelok mi lekárka brala výter z pošvy. Mohol byť výsledok skreslený?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak aj je prítomná vaginálna infekcia, jedenkrát vykonaný vaginalny výplach môže skresliť do istej miery výsledok, úplne ho však neovplyvní. Dobudúcna však odporúčam pred plánovaným gynekologických vyšetrením s výterom, aspoň týžden, vyhnúť sa aplikácii vaginálnych liečiv, alebo ak tak urobíte, o tom informovať obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Lactofeel krém

    , Autor: Ejvn


    Dobrý večer pan doktor, mam doma lactofeel gél na bakteriálnu vaginozu, mozem skusit aj ten? Alebo len ten jednorazový výplach a probiotiká…? Canesten krem som si uz davala a nepomáhal vobec… ale skusim to znova ak treba…
    Pri nasadení polygynaxu mi dr tvrdil ze to bude nejaky streptokok ze to tam mam az cele akoby zelene, na pohotovosti mi pani dr vravela ze je to candidoza a z vyteru nakoniec ecoli… tak neviem…
    Dakujem
    ((Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol………predchádzajúca otazka)))

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete vyskúšať aj Lactofeel gél. Tak ja sa Vám viem vyjadriť iba na základe opisu výsledku kultivácie. K nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám nepomáhala aplikácia voľnopredajného Canesten krému, môže Vám predpísať Váš obvodný gynekológ Macmiror krém, ktorý si môžete natierať zvonku. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Suchost pošvy???

    , Autor: Ejvn

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 zavedená mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol, kedze nic nepomohlo volala som svojmu gynekológovi ale neprepojili ma takze len sestricka mi naordinovala výplachy a fungicídín, o dva dni na to som skončila u gynekológa, ten mi bez vyteru nasadil polygynax… po nom som na 3-tí deň skončila na pohotovosti už v takom stave ze som nemohla ani chodit… tam nasadené antimykotika 3 tablety kazde 3 dni a masť macmirror a vyplachy rosalginom… po liečbe ktora zabrala ťažkosti boli uz len minimálne bola kontrola u gynekológa: vyter a do výsledku nasadené probiotiká kupene u neho natural factors multi acidofilus zo spodu 5 dni, vysledok vyteru masívne escherichia coli… nasadene antibiotika ciphin na 5 dni… polovica januara 24, kontrolný vyter v poriadku aj prehliadka u gynekológa, ale znova som pociťovala pálenie, svrbenie a diskomfort len z vonku nie vo vnutri… vraj to moze byt suchostou posvy, ale viac to nerozoberal… dr tvrdí ze mam užívať len dlhodobo probiotiká, 2 x do tyzdna zo spodu, ale tie užívam uz vyše dvoch mesiacov a ziadna zmena… sex som nemala uz 2 mesiace… momentálne mam az mierne opuchnuté a cervene pysky a zvonku obcas akoby az popálenú kozu ked sa jej dotknem alebo ani neviem ako to opísať… obcas pol dna je to v poriadku nic závratne ale vecer sa vzdy po celom dni až doškrabem a som tam kde nechcem… stale dookola to iste… kupila som si vagisan hydrokrem, ktorý natieram z vonku 3-ti den, ale mam pocit ze je to horsie, opuchnuté a začervenané a viac to svrbí ci až Páli… doteraz to až take zlé nebolo…
    1. Viete mi prosim vas nieco odporučiť???
    2. Sú tie probiotiká spoľahlivé a postačujúce?
    3. Moze to byť mirenou?

    Dakujem za odpoveďou…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám po aplikácii Vaginálnu zhoršil stav, ukončite aplikáciu. Príčin Vašich ťažkostí však môže byť viacero. Podľa opisu ste v poslednej dobe užívali viacero antibiotík, či už celkových alebo lokálnych. Môže sa u Vás jednať aj o bakteriálnu vaginózu z poruchy vaginálnej mikroflóry. Časté vaginálne výplachy tiež nie sú ideálne. Najvhodnejšie je si pred začiatkom vaginálmej liečby jednorázovo realizovať vaginálny výplach a následne si realizovať aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktorých je v lekárňach veľké množstvo. Vyskúšať môžete Gynimun Rapid, aplikovať si denne, najlepšie večer pred spaním. Nemyslím si, že Mirena má s tým niečo spoločné. Z vonku si skúste natierať Canesten krém. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné doplniť ďalšie stery na Chlamýdie, Ureaplazmy a Mykoplazmy. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Mykoplazma

    , Autor: Daniela S

    Dobrý deň, partnerovi zistili mykoplazmy.Ja mam opakovane problémy s tým že mám krv v moči,môže to byť spôsobené tým?Musím sa preliečiť aj ja ak má partner zistené mykoplazmy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri liečbe mykoplaziem musia byť preliečení obaja partneri, teda aj vy. Inak si budete infekciu medzi sebou prenášať. Váš obvodný gynekológ Vám môže realizovať výter z krčka maternice na STD, teda na chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy.

  • Clotrimazol al200 a krvacanie

    , Autor: Viki0023

    Dobrý deň, pred týždňom a pól sa mi objavili hrudkovite biele výtoky a svrbenie v pošve a okolí. Pred piatimi dňami som nasadila vaginálnu sprchu a následne potom vaginálne tablety clotrimazol 200, po dobu 3 dní. Keď som užila druhú tabletu,na druhý deň som začala mať jemne ružový až oranžový výtok, no svrbenie už ustúpilo. Tabletky som už dobrala a po dobratí po 2 dňoch sa mi to opäť vrátilo a mám slabo ruzovo-oranžový výtok. Problémy ale už ustúpili. Do menštruácie mi ostáva ešte 10 dní, takže si myslím že to tým nieje pretože sa mi to ešte nikdy pred tým nestalo. Beriem aj antikoncepčné tabletky daylette. No a čo sa týka pohlavného styku, tak ten som mala so stálym priateľomale od kedy mi začali problémy tak sme ho nemali. Čo by ro mohlo byť?
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ružový výtok môže byť spôsobený Clotrimazolom, nemusí sa jednať o špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam si aplikovať až do menštruácie vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním, ktoré pomôžu obnoviť vaginálnu mikroflóru. Pri pretrvávaní ťažkostí aj po skončení menštruácie navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zapal

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý den,
    chcela by som vás názor na moje problémy, ktoré sa dookola točia. Už asi rok a pol. Neustále mám diskomfort, jemne svrbenie a pocit začínajúceho zápalu. Najhoršie asi po styku (aj s kondómom aj bez) a po menštruácii. Začalo sa to pozitívnou candidou a neskôr mi zistili ureaplazmu. A veľa veľa krát negatívne vytery. Aj v cytologii som mala zápalové zmeny. Stále som bola preliecena aj antibiotiká a užívaj aj doplnky na zlepšenie mikroflóry. Skúšam a striedam doplnky z lekárne. Teraz sa mi už často opakuje krvácanie po styku, môj gynekológ povedal že je všetko ok ale navštívila som aj iného, ktorý povedal že mám zápal krčka maternice. Dal mi macmiror. Po macmirore sa mi zosilnilo svrbenie. Môže to takto reagovať, brat ďalej? A čo hovoríte celkovo na môj stav. Imunitu mám vyšetrení je v poriadku, ale som už z toho v koncoch. Manžel bol vyšetrený ešte na začiatku, všetko ok.Ako keby sa mi stále robil zápal krčka, ale netuším z čoho.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v poslednej dobe pozorujem u viacerých pacientiek v našich ambulanciách zápaly krčka maternice. Príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Môže sa jednať aj o bakteriálnu vaginózu, vplyvom opakovane užívaných antibiotických preparátov. Narušená vaginálna mikroflóra môže spôsobiť ťažkosti. Čo sa týka zápalu krčka, na trhu je viacero voľnopredajných preparátov na podporu hojenia krčka. Väčšinou sa jedná o vaginálne gély, či vaginálne globulky, či čapíky. Vhodná je tiež realizácie kúry vaginálnymi probiotikami. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.