Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Candida kefyr

    , Autor: Kvietocek

    Dobrý deň prajem. Pred pol rokom mi bola prvýkrát z vyter zistená candida kefyr. Môj gynekológ úprimne povedal, že sa ešte s týmto nestretol. Dostala som uz 2x celkové antimykotika, ktoré veľmi nezaberajú a vo vytere sa nález opakuje. Pri mojom hľadaní som našla, že sa vyskytuje najmä u pacientov so zníženou imunitou. Vystrašilo ma dosť najmä spojenie s pacientmi chorými na leukemiu (môže to byť nejaka indicia??) ... Dlhodobo už beriem od kožnej isoprinosine 500mg kvôli hpv condylomata. Viete mi povedať bližšie ci to môže súvisieť, pripadne poradiť ďalšiu liečbu tejto nonalbicans candidy? Neviem ako dalej postupovať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Candida kefyr sa nepovažuje za patogénnu baktériu pre zdravých jedincov, ale u pacientov s rizikovými faktormi, napríklad znížená imunita, sa o nej diskutuje ako o vznikajúcom patogéne. Áno, u dospelých bolo popisované, že Candida kefyr spôsobuje systémovú infekciu Candidou u pacientov s jednou z foriem leukémie a u žien so základným ochorením srdca, to automaticky ale neznamená, že pacient s candida kefyr má onkologické ochorenie. Treba povedať aj to, že Candida kefyr sa bežne vyskytuje v mliečnych výrobkoch, stravovacie návyky môžu ovplyvňovať alebo podporovať kolonizáciu a následnú infekciu. Čo sa týka prípadnej liečby, non-albicans kandidy sú pomerne často rezistentné proti bežne používaným antimykotikám. Dôležitý je výsledok kultivácie a citlivosti na túto baktériu z výteru z pošvy, na základe ktorého sa podá cielene vhodné antimykotikum s dobrou citlivosťou.