Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,977 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Výtok

    , Autor: Jani

    Dobrý deň,
    prosím Vás o radu. V novembri 2018 mi diagnostikovali Ureaplasmu a Gardnerellu, lekár mi nasadil Entizol na 7 dní. Problémy však neprechádzali a tak som išla na kontrolné stery ihneď po dobratí Entizolu. Výsledky však boli v poriadku, sestrička mi odporučila vaginálny výplach. Ani ten však nepomohol a tak mi po približne troch týždňoch znova zobrali stery kde vyšla pozitávna bakteriálna vaginoza. Doktor predpísal Fluomizin. Prosím Vás o radu ako je možné že Ureaplasma vyšla negatívna i keď som na konkrétne túto infekciu nebrala antibiotiká. Je možné že výsledky boli falošné a ureaplasmu ešte stále mám? Počas celého obdobia som nemala žiadny pohlavý styk, čiže tiež nerozumiem ako som mohla dosť bakterialnu vaginozu. Keďže som bezdetná a chcela by som mať v blízkej budúcnosti deti bojím sa že tieto infekcie mi ovplyvnia možnosť otehotnieť. Prosím Vás akým spôsobom sa prenášajú tieto infekcie? Pohlavný styk mám s jedným partnerom a to výlučne s použitím prezervatívu. Mohla som ich mať v tele aj dlhšie obdobie a prejavili sa až neskôr? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je pravda, že výsledky môžu byť niekedy falošne negatívne, ale aj falošne pozitívne. Tieto infekcie sa môžu prenášať ako pohlavným stykom tak ich môžete dostať aj na termálnych kupaliskách. Ureaplazma sa vyskytuje často aj ako súčasť vaginálnej fluóry, no problémy môžu nastať pri jej premnožení. Závisí aj od obranyschopnosti a imunitného systému organizmu. Je tiež pravda, že infekcia môže byť v latentnej forme skrytá v organizme a pri oslabení sa prejaví. Skúste užívať vaginálne probiotiká, vaginálne výplachy, vyhýbajte sa používaniu spoločných uterákov a osušiek, verejným WC. Nie je na škodu raz za čas výter zopakovať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Rozšírené mliekovody

    , Autor:

    Dobrý den, chcem sa opytat na Vaše skúsenosti s rozšírenými mliekovodmi. Prvýkrát sa u mňa objavili pred rokom a pol a lekár ma vtedy veľmi vystrašil… kontrolne usg som mala po pol roku, opäť rozšírené mliekovody + mikrocysty. Pol roka nato na usg “reprodukčný typ prsníkov s hyperechogennym žlazovym tkanivom s pravidelnou štruktúrou , s ojedinele akcentovanoukresbou duktov, bez ložiskových zmien” Birds 1. Kontrola po roku - chystám sa o mesiac. Je možné , ze niektoré ženy majú rozšírené mliekovody dlhodobo? Co to znamená ? Treba sa niecoho obávať? Nemyslím, ze to súvisi s cyklom , lebo usg mi robia nezávisle od fázy cyklu a mliekovody sú rozšírené stále . Mam 33 a este som nerodila ani nedojcila. V prsníkoch nie sú hrcky a nie je prítomný ani krv.výtok. Raz som si našla na podprsenke malú bielu bodku. Inak nepociťujem problémy - od ovulácie po MS mam boľavé prsia , niekedy este aj počas MS, co pripisujem PMS, kedže je to na pravidelnej báze . Co si myslite o tých rozšírených mliekovodoch?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Nález BI RADS 1 stačí skontrolovať po roku. Rozšírené mliekovody môžu znamenať do budúcna aj to, že budete mať po pôrode väčšie množstvo materského mlieka. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Biely výtok z prsníka

    , Autor:

    Dobrý deň, na podprsenke som si včera našla drobnú mliečno bielu bodku . Predtym sa mi to nikdy nestalo. Mám tesne pred MS - je u mna pravidelne prítomná aj bolesť prsníkov pred Ms ako súčasť PMS. Som bezdetna a nikdy som nedojcila. Na sono prsníkov som bola pred 9 mesiacmi (vsetko bolo ok, asi pred 2 rokmi som mala rozšírené mliekovody, potom mikrocysty, teraz uz to bolo v poriadku) a na preventivku u gynekológa som bola pred mesiacom - prehmatal mi prsia (vsetko bolo ok). Iné problémy nemam. Je dôvod na obavy? Mam 33 rokov. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusí sa automaticky jednať o patológiu. U mnohých žien sa vyskytuje výtok z bradaviek, pocit plnosti pŕs, či bolesť prsníkov tesne pred menštruáciou. Príčin môže byť viacero, napríklad infekcia prsníka, absces, endokrinná porucha, nadmerná stimuláciu bradaviek, zápal žliazok v okolí prsníka, nádorové ochorenie prsníka. Výtok z bradaviek môže byť jedným z nežiaducich účinkov hormonálnej terapie, antipsychotík, antidepresív, užívania feniklu, sedatív a liekov ovplyvňujúcich krvný tlak. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na USG prsníkov.

  • Zelený vytok

    , Autor:

    Dobrý deň. Od včera mám výtok ktorý má zelenú farbu. Bola som hneď aj u lekára. Skontroloval ma a povedal že mám infekciu. Predpísal mi vaginálny krém jenamazol a povedal aby som si k tomu pýtala aj probiotika. V lekárni mi dali Livsane lactoactive plus. Večer som si krém aplikovala tak ako mi povedal lekár ale od rána ako idem na WC tak krém vychádza von zo mňa. Môžte mi prosím poradiť aj či môžem brať tie probiotika. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám bol realizovaný aj výter z pošvy na kultiváciu. Vaginálne probiotiká je zbytočné užívať spolu s krémom. Najprv je potrebné preliečiť infekciu a až následne realizovať kúru vaginálnymi probiotikami. Niekedy sa môže stať, že liečivo pri nedostatočnom rozpustení a vstrebaní sa môže pri vertikalizácii vytekať z pošvy, skúste si aplikovať menšie množstvo liečiva . Odsledujte si to.

  • Ureaplazma

    , Autor:

    Dobrý deň.. priateľovi zistili ureaplazmu a samozrejme potom aj mne. Priateľovi dali na preliečenie Doxyhexal na 3 týždne.. a keďže ja som alergická na Doxyhexal a penicilín tak mne predpísal doktor vaginálne antibiotické čapíky Ampicilin na 10 dní. Neviem či si take učinné ako tabletky. Moja otázka je či je ureaplazma nebezpečná a či môže brániť otehotneniu. Pretože sa snažíme uz 3 roky. A mávala som každý deň zapáchajúci výtok hnilobny. Po tom ampiciline to trosku preslo a teraz to mávam možno raz týždenne. Môže to byt z ureaplazmy? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vhodnejšie by bolo nasadenie makrolidového antibiotika Sumamed. Áno, ureaplazma môže spôsobiť rôzne problémy, aj s otehotnením, u väčšiny ľudí však nerobí ťažkosti. Príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Je vhodné porozmýšľať aj o kontrolných steroch. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Spinavi vitok

    , Autor:

    Dobri den ja som mala 2x tehotenstvo mimo maternice zobrali mi obidva vajcovodi
    A uš 3 dni spozorujem ružovi dnedi vitok menstruaciu som este nemala a strašne bolesti pod bruškom
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti operačného výkonu, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Spomínaný výtok aj bolesti v podbrušku však môžu značiť blížiacu sa menštruáciu. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.