Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,617 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Výtok

    , Autor: kika-128

    Dobrý deň,
    prosím Vás o radu. V novembri 2018 mi diagnostikovali Ureaplasmu a Gardnerellu, lekár mi nasadil Entizol na 7 dní. Problémy však neprechádzali a tak som išla na kontrolné stery ihneď po dobratí Entizolu. Výsledky však boli v poriadku, sestrička mi odporučila vaginálny výplach. Ani ten však nepomohol a tak mi po približne troch týždňoch znova zobrali stery kde vyšla pozitávna bakteriálna vaginoza. Doktor predpísal Fluomizin. Prosím Vás o radu ako je možné že Ureaplasma vyšla negatívna i keď som na konkrétne túto infekciu nebrala antibiotiká. Je možné že výsledky boli falošné a ureaplasmu ešte stále mám? Počas celého obdobia som nemala žiadny pohlavý styk, čiže tiež nerozumiem ako som mohla dosť bakterialnu vaginozu. Keďže som bezdetná a chcela by som mať v blízkej budúcnosti deti bojím sa že tieto infekcie mi ovplyvnia možnosť otehotnieť. Prosím Vás akým spôsobom sa prenášajú tieto infekcie? Pohlavný styk mám s jedným partnerom a to výlučne s použitím prezervatívu. Mohla som ich mať v tele aj dlhšie obdobie a prejavili sa až neskôr? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je pravda, že výsledky môžu byť niekedy falošne negatívne, ale aj falošne pozitívne. Tieto infekcie sa môžu prenášať ako pohlavným stykom tak ich môžete dostať aj na termálnych kupaliskách. Ureaplazma sa vyskytuje často aj ako súčasť vaginálnej fluóry, no problémy môžu nastať pri jej premnožení. Závisí aj od obranyschopnosti a imunitného systému organizmu. Je tiež pravda, že infekcia môže byť v latentnej forme skrytá v organizme a pri oslabení sa prejaví. Skúste užívať vaginálne probiotiká, vaginálne výplachy, vyhýbajte sa používaniu spoločných uterákov a osušiek, verejným WC. Nie je na škodu raz za čas výter zopakovať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Liečba atb

    , Autor: NikaDurdy

    Dobrý deň,

    Bola mi zistená premnožená ureaplazma. Pani doktorka sa ma rozhodla liečiť atb. cyklohexal tabs. Nakoľko som predtým mala problémy aj s krvácaním z ektropie krčka maternice. Keďže som mala aj vnútorný výtok a svrbenie pridala k tou jednu tabletku lomexin 600 mg. Atb. beriem od pondelka v stredu sa prvýkrát objavil ružový hlien, včera priesvitný s prímesou krvi a dnes zase silne ružový. Menštruáciu mám dostať za 2 dni. Nepociťujem zatiaľ žiadne bolesti brucha a neviem teda, prečo nastúpil takýto hlien, či je to v poriadku. Menštruáciu mávam silnú a bolestivú už niekoľko dní pred. Pani doktorka žiaľ teraz neordinuje a nemám sa na koho obrátiť.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínaný výtok môže byť prejavom predmenštruačného syndrómu, prípadne sa môže jednať aj o vedľajší účinok antibiotík, ktoré môžu pôsobiť na menštruačný cyklus. Odsledujte si to. Pokračujte v užívaní antibiotík podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Candida

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 33 rokov a dlhodobé problémy (už cca 4 roky) s miernymi ale pretrvávajúcimi bolesťami podbruška a kríżov, hlienovitým a svrbiacim výtokom. Niekedy zapácha, niekedy je úplne bez zápachu. Liečili sme sa s partnerom aj na ureaplazmu 20 dní doxyhexal. Teraz som zase zmenila lekára, pretože s tými bolesťami by som sa už nejak naučila žiť, ale to svrbenie už bolo neúnosné. Vystriedala som množstvo liekov - antbiotiká, antimykotiká, všetko takmer bez výsledku. Jediné čo mi pomohlo aspon na kratko bol volnopredajny candivac. Za celý ten čas mi nevyšla zo sterov candida a teraz u nového lekára mi vyšlo - e. coli, staphylococus aureus a masivne candida albicans. Dostala som liečbu lokálnu - clotrimazol tbl, krém a celkovú - prokanazol + raz do týždňa medoflucon. Zdá sa že sa konečne cítim trošku lepšie, ale bojím sa či sa to ešte bude dať vyliečiť po tolkych rokoch. Čo by ste mi odporučili ešte ako podpornú liečbu? Všimla som si na internete aj nejaký lysgyn, čo by mal byť tiež candidový lyzát na podporu imunity. Alebo s čím máte dobré skúsenosti? Mám aj oslabenú bunkovú imunitu, liečila som sa viac krát na imunológií ale bezúspešne. Viem že je dobré užívať aj probiotiká, spodné prádlo si periem na 60 a prežehlujem, alkohol nepijem, nefajčím, cukor som už tiež obmedzila ale nakolko mám 160cm a 48kg, tak si už velmi nemozem dovolit chudnut.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s Lysgynom nemám prakticky žiadne skúsenosti, užívať ho ale skúsiť môžete. Je to voľnopredajný preparát. Vaginálne probiotiká by ste mali užívať dlhodobejšie a pri stabilizácii stavu si kúry realizovať niekoľkokrát ročne. Vhodné je realizovať si raz za čas aj vaginálne výplachy. Oslabená imunita a porušená vaginálna mikroflóra užívaním veľkého množstva antibiotík, či antimykotík nemá priaznivý vplyv a tvorí dobrú živnú pôdu pre kvasinky. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Pomoc

    , Autor: Siska155

    Dobrý deň, mala s menštruáciu a po týždni s mala hnedý výtok a potom mierne krvácanie je to OK? Mala by som mať plodné dni

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Do úvahy pripadá aj ovulačné špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • O čo sa môže jednať?

    , Autor: Nat285

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať, mala som s priateľom nechránený pohlavný styk pred 19 dňami cca menstruacia mi mešká už 7 dni. Testy som si robila 2 a stále negatívne respektíve včera som si robila a pred 4 dňami. Mala som mierne bolesti v podbrušku, citlivé prsia mám ale nie až tak že by som sa ich nemohla dotknúť a také plnšie sa mi zdajú ale pred ms mávam tak citlivé prsia že sa ich nemôžem dotknúť… Dnes som si ale všimla že ľavý prsník mam oveľa vecsi ako pravý to ako keby vnútro sa zvecsilo a je ťažší a iný od praveho ale žiadnu hračku tam nemám. A k tomu pár dni mi býva aj nevoľno… chcela som že si budem sledovať aj krčok tak ak som to správne nahmatala mi prišiel tvrdý a to mi aj priateľ potvrdil ale tak v podrepe je ľahko nahmatatelny ale v ľahu ani nie… a ráno aj cez deň zvyknem mávať kremovy biely výtok ale nie až tak veľmi veľa ale najviac ráno. Vopred vám ďakujem za váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, z predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizované tehotenské testy môžu byť aj falošne negatívne. Odsledujte si to. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva, ako aj v prípade ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Odpoveď

    , Autor: inana1991

    Dobrý deň, v tehotenstve sú výtoky pomerne časté. Ak ste s tým však mali problémy už pred tehotenstvom, realizoval by som výtery na mykoplazmy, ureaplazmy, chlamýdie a trichomonas vaginalis. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

    Toto ste mi napísali ako odpoveď a ja by som vám chcela na to odpovedať....
    Mne vytery robili už všemožne presne neviem či také ako ste vy napísal ..ale pri poslednom výtere som mala všetko v poriadku a výtoky sa mi aj tak vracajú.. ale že neustále s jedno dvoj dnovými pauzami ...priateľom neviem či to bude keďže používame ochranu...mali by sme podľa vás aj tu zmeniť? Ale či spíme spolu s ochranou alebo bez stále je to rovnaké....
    Ublíži to nejako môjmu tehotenstvu ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa nejedná o patologický výtok, tehotenstvu to neublíži. Ak boli výsledky výterov negatívne, skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pošva produkuje výtok aj vplyvom mechanického dráždenia, nevylučujem aj vplyv latexu z prezervatívu. Počas liečby skúste pohlavne abstinovať. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.