Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,469 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Vyšetrenie

    , Autor: Jana

    Dobry deň. Mam problémy s vytokom ktorý je vodnatý bielo žltý v nadmernom množstve. Najčastejšie sa výtok objaví po močení. Bez pálenia svrbenia. Zapácha trosku tak kyslo ale nič nezvyčajné. Zmenila som gynekológa povedala som mu o svojich problémoch a len sa na vzorku výtoku pozrel pod mikroskopom. Povedal ze sú tam len tie zdravé laktobacily. Chcem sa spýtať ci sa dá vidieť pod mikroskopom aj ejake vírusy alebo niečo iné Npr. Nejaké pohlavné choroby (baktérie, vírusy a pod.)? Aj som mu povedala ze S dosť bojím ci to nieje nejaká pohlavná choroba alebo infekcia. Povedal mi len o tych laktobaciloch. Ďakujem veľmi pekne a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pošva aj za normálnych okolností produkuje sekrét vo forme výtoku. Ak však je výtok žltý a zapácha, je možné, že máte mykózu, ja to však takto posúdiť neviem. Skúste si aplikovať vaginálny výplach Cloginom a užívať vaginálne probiotiká. Pri nejasnostiach alebo pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Liečba partnera

    , Autor:

    Dobry den, zistili mi v posve streptokoka agalacie a klebsielu- liecba Biseptolom. Chcem sa spytat, ci ma byt lieceny aj partner. Ak ano, na ake vysetrenie by mal ist resp. stacil by mu na to canesten krem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, partner nemusí byť preliečený. Po liečbe si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Ster na hpv

    , Autor:

    Dobry den. Dokaze sa zistit pritomnost hpv virusu sposobujuceho kondylomy pri klasickom stere z krcka maternice na preventivnej prehliadke? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na dôkaz HPV spôsobujúceho kondylómy (hlavne typ 6 a 11) sa musí realizovať vyšetrenie na HPV typizáciu. Všeobecné vyšetrenie vie iba potvrdiť alebo vyvrátiť prítomnosť HPV.

  • Pomoc

    , Autor:

    Dobrý večer. Mám jeden problém. Mam 22 rokov.. som vo vzťahu už skoro 3 roky.. dieťa zatiaľ nemáme ale snažíme sa a veľmi a zatiaľ sa nám stále nedarí. Pred cca pol rokom som spozorovala strašne pachnuci výtok.. páchne to ako hniloba niečo také podobne.. je to dosť prenikavý a nepríjemný výtok niekedy je priesvitný vodovy a inokedy slabučko hnedý tiež vodový. Všimla som si že to mávam týždeň.. .. dva po menštruácii a týždeň..dva pred menštruáciou. Nemám žiadne bolesti ani iné ťažkosti. Lekári mi vravia že infekcia tam nieje vraj to môže byť z hygieny.. na hygienu si potrpim a nepoužívam žiadne voňavé chemické prípravky takže tomu nechápem. Strqsne ma to trápi. Pretože sa snažíme 2 roky o bábätko. Neviete co by to mohlo byt? Vyskúšala som už aj vaginálne čapiky ktoré udržujú vaginalnu flóru v norme .. ale to pomohlo na jeden maximálne dva dni. :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na základe opisu predpokladám infekciu v pošve. Ak bolo realizované základné kultivačné vyšetrenie z pošvy a to vyšlo negatívne, doplnil by som ešte rozšírené kultivačné vyšetrenie na mykoplazmy a chlamýdie. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Vaginálne probiotiká užívajte dlhodobejšie a v kúrach. Takto sa Vám ale bližšie objektívne neviem vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Usg maternice

    , Autor:

    Dobrý deň, mám trochu netradičnú otázku ohľadom nálezov v maternici . Chcem sa opýtať, ako dlho trvá, kým sa v maternici vytvorí vážnejšia patologia (zhubný nález). Stáva sa, že žena má dobré výsledky (sono + cytologia) a cca 5-6 mesiacov neskôr je tam už nález? A ešte jedna vec - je reálna situácia, že by bolo sono úplne ok a aj tak by bola v maternici vážnejšia patológia? Odhalí bežné sono všetky vážne zmeny? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, väčšinou je to otázka niekoľkých mesiacov, je to však individuálne, niektoré zhubné ochorenia sú agresívnejšie, rýchlo sa šíria, niektoré rastú pomaly. Za predpokladu, že je vaginálne, palpačné, USG, ako aj cytologické vyšetrenie v poriadku a pacientka nemá žiadne ťažkosti, je malá pravdepodobnosť prítomnosti závažnejšej patológie. V medicíne je však všetko možné. USG vyšetrenie samozrejme neodhalí všetky diagnózy, či úplný rozsah patológie, na to ani neslúži. Je to ale veľmi dobrý pomocník v prípade, že je niečo mimo normu, či niečo nejasné. Vtedy sa dajú realizovať ďalšie, už zložitejšie zobrazovacie vyšetrenia, ako je CT, či MRI.

  • PCO/PCOS???

    , Autor: lola555511

    Dobrý deň,
    Mam na Vas otazku, mne vraj doktor povedal ze mam pcos ale len podla sona vajecnikov a nizkej sliznici v maternici bolo mi to divne ale hormonalny profil nerobil nic, dal mi duphaston a teda ze malo by to byt ok a aj bolo kymnsom mala lieky a ako ich uz nemam som sa dostala do toho isteho stavu, slaba menstruacia a teraz 3ti mesiac bez liekov mi meska 25dni resp mozem povedat ze vynechala zase... viem od kamaratky ktora ma pcos - inz. Rezistencia, ake to proste je a ona je na injekciach, jej doktorka vravela ze dieta do 25 max ze potom uz asi nebude mozne dost ma s tym problem, zazila uz aj kyretaz... ano chapem kazdy to ma inak a ani takto sa to neda dobre posudit ale vzbudilo to vo mne dost strach co sa bude diat dalej... ide o to hlavne ze sa mi to cele vratilo aj po tom ako som mala Duphaston a liecba s nim nebolo nic prijemne, som doma uz dlhu dobu a nemozem jest ani nic s laktozou kedze priblizne sucastne s pcos mi bola zostena aj intolerancia a teda kopu veci nejem kazdy druhy den sa snazim sportovat hybat sa, davam si velky pozor na stravu a nedokazem schudnut aj ked mi to lekar kazal ale proste to nejde... mam len 21 rokov a okolie na mna hrozne tlaci ze niesom vychudnuta a toto zistenie je celkom zlozite na mna aj na psychiku... planujem ist na protilatky na covid a zvazujem ze ked uz budu brat krv tam (aspon na 1x ihla v ruke) tak si zaplatim aj hormonalny profil ked to lekar nespravil (alebo je moznost dohodnut sa s nim aby mi vypisal ziadanku tam kde si dam robit protilatky??) Pripadne ak nie tak ako samoplatca si mozem vybrat a zvazovala som urcite testosteron, LH, FSH, progesteron, (estradiol?) (este je nijaky iny dolezity? Napr. Prolaktin ale ten dako mi neprisiel az taky) pretoze zeny s PCO nemaju nijak ziadne priznaky iba nahodne sa na to prichadza a vacsinou to zmizne, ale pri PCOS su aj taketo zmeny ako nepravidelna/vynechana menstruacia, to ze nemozem schudnut, aj citim sa mi vlasy dost padaju aj ked nie je to este dake silne... a este otazka ako postupovat dalej ist za nim ked mi teraz 25 dni meska, co moze lekar spravit?, myslite ze zase by siahol po Duphastone alebo niecom inom bez laktozy ak take je? Chcela by som vediet Vas nazor na moju sitiaciu a co to moze byt ci by to naozaj mohlo byt PCOS alebo skorej PCO a ktore hormony by bolo najlepsie spravit ak uz teda budem, lebo urcite si budem davat robit vramci svojho zdravia a ze mi na nom zalezi... a nijaka mozna slaba vizia do buducna??
    Ano ano je toho vela a asi zlozite napisane ale dufam ze ma chapete a dufam ze ma chapete a ze dostanem odpoved aku cakam, Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, iba na základe USG vyšetrenia sa nedá hovoriť o PCO syndróme (PCOS), takže je možné, že PCOS vôbec nemáte. Pri zodpovedajúcom USG náleze sa môže uvažovať nad PCO. Hormonálny profil sa realizuje cestou obvodného gynekológa, ktorý ak má podozrenie, dá toto vyšetrenie urobiť. Záleží aj od toho, či máte nejaký gynekologický problém, alebo nie. Určite sa neporovnávajte s kamarátkami, každá žena má iné problémy, iné pridružené diagnózy, realizované rôzne ďalšie vyšetrenia a ak to nie je potrebné, liečba sa nenasadzuje. Odber na COVID-19 vôbec nemiešajte s inými odbermi. Nerobí sa to takto. Stres, zmena životného štýlu, zvýšená pohybová aktivita majú veľký vplyv na menštruačný cyklus. Dôležité je tiež vylúčiť tehotenstvo.