Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,469 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Vysetrenie

    , Autor: Jana

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať či na zistenie chlamydii alebo iných pohl. Chorob postačia normálne kultivačné vyšetrenia alebo musia byť nejaké špeciálne vyšetrenia a stery ? A ak ešte beriem antibiotiká na zápal močových ciest mám počkať a tak ísť lekárovi alebo možem ísť aj teraz počas liečby ? Samozrejme povedala by som , že ich uživam.len sa bojim aby neboli výsledky skreslené. Ďakujem veľmi pekne. Prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, závisí od vyšetrovanej infekčnej pohlavnej choroby. Na niektoré stačí odber krvi, na niektoré aj ster z pošvy alebo z močovej rúry. Existuje viacero balíčkov. Niektoré vysetrenia si pacient hradí sám a záleží či odber robí gynekológ, urológ alebo dermatológ. Pre bližšie informácie navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám podrobnejšie vysvetli ako aj detaily tak možnosti testovania.

Podobné otázky

  • Liečba partnera

    , Autor:

    Dobry den, zistili mi v posve streptokoka agalacie a klebsielu- liecba Biseptolom. Chcem sa spytat, ci ma byt lieceny aj partner. Ak ano, na ake vysetrenie by mal ist resp. stacil by mu na to canesten krem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, partner nemusí byť preliečený. Po liečbe si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Ster na hpv

    , Autor:

    Dobry den. Dokaze sa zistit pritomnost hpv virusu sposobujuceho kondylomy pri klasickom stere z krcka maternice na preventivnej prehliadke? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na dôkaz HPV spôsobujúceho kondylómy (hlavne typ 6 a 11) sa musí realizovať vyšetrenie na HPV typizáciu. Všeobecné vyšetrenie vie iba potvrdiť alebo vyvrátiť prítomnosť HPV.

  • Pomoc

    , Autor:

    Dobrý večer. Mám jeden problém. Mam 22 rokov.. som vo vzťahu už skoro 3 roky.. dieťa zatiaľ nemáme ale snažíme sa a veľmi a zatiaľ sa nám stále nedarí. Pred cca pol rokom som spozorovala strašne pachnuci výtok.. páchne to ako hniloba niečo také podobne.. je to dosť prenikavý a nepríjemný výtok niekedy je priesvitný vodovy a inokedy slabučko hnedý tiež vodový. Všimla som si že to mávam týždeň.. .. dva po menštruácii a týždeň..dva pred menštruáciou. Nemám žiadne bolesti ani iné ťažkosti. Lekári mi vravia že infekcia tam nieje vraj to môže byť z hygieny.. na hygienu si potrpim a nepoužívam žiadne voňavé chemické prípravky takže tomu nechápem. Strqsne ma to trápi. Pretože sa snažíme 2 roky o bábätko. Neviete co by to mohlo byt? Vyskúšala som už aj vaginálne čapiky ktoré udržujú vaginalnu flóru v norme .. ale to pomohlo na jeden maximálne dva dni. :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na základe opisu predpokladám infekciu v pošve. Ak bolo realizované základné kultivačné vyšetrenie z pošvy a to vyšlo negatívne, doplnil by som ešte rozšírené kultivačné vyšetrenie na mykoplazmy a chlamýdie. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Vaginálne probiotiká užívajte dlhodobejšie a v kúrach. Takto sa Vám ale bližšie objektívne neviem vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Citlivost prsnika

    , Autor: ivana88

    Dobry den.
    Pred dvoma tyzdnami som pocitovala (vtedy to z vecera do rana preslo) a teraz opätovne par dni pocitujem napätie, raz zacas tiahnutie v pravom prsniku. Pri stlaceni vyjde mini kvapka presvitneho sekretu. To ale musim zatlacit 2/3 krat. Mam 33r  , uzivam hak, mam 5r dieta, samovysetrenia vykonavam pravidelne, posledne sono prsnika bolo v juni. Ine staznosti ako vyssie uvedene nemam. Prsnik je rovnaky bez zmeny a hmatatelnych hrciek a pod. Prsnik ma neboli len "citim" ze ho mam a sem tam mam pocit takeho zatiahnutia.
    V stvrtok som dostala prvy volny termin. Nechcem sa sprtat v googli , lebo tam sa len znervoznim.
    Urcite to mOze byt aj vazne, ale Vy ako odbornik mi viete urcite lepsie povedat akym smerom sa to moze uberat. S najlepsim pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero, nemusí sa automaticky jednať o niečo vážne, ale treba vylúčiť všetky možnosti. Takto sa Vám však objektívne neviem vyjadriť. Je nevyhnutné vyšetrenie, na základe ktorého sa poprípade doplnia ďalšie vyšetrenia a určí sa ďalší postup.

  • Usg maternice

    , Autor:

    Dobrý deň, mám trochu netradičnú otázku ohľadom nálezov v maternici . Chcem sa opýtať, ako dlho trvá, kým sa v maternici vytvorí vážnejšia patologia (zhubný nález). Stáva sa, že žena má dobré výsledky (sono + cytologia) a cca 5-6 mesiacov neskôr je tam už nález? A ešte jedna vec - je reálna situácia, že by bolo sono úplne ok a aj tak by bola v maternici vážnejšia patológia? Odhalí bežné sono všetky vážne zmeny? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, väčšinou je to otázka niekoľkých mesiacov, je to však individuálne, niektoré zhubné ochorenia sú agresívnejšie, rýchlo sa šíria, niektoré rastú pomaly. Za predpokladu, že je vaginálne, palpačné, USG, ako aj cytologické vyšetrenie v poriadku a pacientka nemá žiadne ťažkosti, je malá pravdepodobnosť prítomnosti závažnejšej patológie. V medicíne je však všetko možné. USG vyšetrenie samozrejme neodhalí všetky diagnózy, či úplný rozsah patológie, na to ani neslúži. Je to ale veľmi dobrý pomocník v prípade, že je niečo mimo normu, či niečo nejasné. Vtedy sa dajú realizovať ďalšie, už zložitejšie zobrazovacie vyšetrenia, ako je CT, či MRI.