Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krčok maternice

    , Autor: viky-2

    Dobrý večer chcela by som sa opýtať,vo vnútri posvy som nahmatala niečo tvrdé a na mnohých stránkach som čítala že to je krčok maternice ktorý často mení svoju polohu a ako je možné že som ho nikdy predtým nenahmatala...alebo je to niečo vaznejsie ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto cez internet Vám neviem poradiť. Áno, je možné, že ste si vyhmatala krčok maternice. Závisí aj od toho, či je žena tehotná alebo nie, v ktorom je týždni tehotenstva, koľko má rokov, v akej fáze menštruačného cyklu je, ... Ak sa Vám však niečo nezdá, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý po vyšetrení v zrkadlách a palpačnom vyšetrení zodpovie na Vaše otázky.

Podobné otázky

  • Skrátený krčok

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý deň chcem sa opýtať čo presne znamenajú tieto výrazy. Viem že nález je zlý od 26tt mám 2x1 magnoslov progesteron 2-0-3 ležím panvou hore. teraz som 31tt. Bola som hospitalizovaná v každých papieroch napisane niečo iné každý povie niečo iné????stále mi nebolo úplne vysvetlené čo čo znamená a začínam mať z toho tak sa obraciam na vás:).
    Dĺžka hrdla 6,5mm (v 26tt bolo 5,1mm)
    Funelling áno v tvare U
    Záver Aktiv. CL 6,5mm s u funellingom 22.0mm(v 26tt bolo 22.82)
    V správe z nemocnice cervikometria 9mm funeling v t tvare V branka 8mm otvorená po kontrole o pár dni cervikometria aktívna dĺžka 13mm nálevka 12mm

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, CL je skratka pre Cervical Length (dĺžka krčka), teda aký dlhý je celý krčok. Funneling je vnútorné otváranie sa a Aktívna Cl je aktívna dĺžka krčka, teda dĺžka krčka, ktorá ešte nie je otvorená a "drží". Vnútorná otvorená časť krčka môže mať tvar U alebo V. Čo sa týka hodnotenia cervikometrie, teda krčka maternice, záleží od viacerých okolností. Inak sa meria krčok maternice v II., trimestri, kedy ešte nie je rozvinutý dolný segment maternice, ako v III. trimestri, či ku koncu III. trimestra, kedy je už rozvinutý dolný segment maternice. Váš nález na krčku naozaj nie je ideálny. Ak ste s takýmto nálezom vydržali 5 týždňov, bolo by dobré vydržať ešte aspoň 3 - 4 týždne, samozrejme najlepšie čo najdlhšie. Takto sa Vám neviem viac a bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Výsledok

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý den,
    rada by som sa opýtala čo znamena výsledok kolposkopie:
    TZ s metapl. epitelom bez sigf.dysplazie
    Cytol.exocervix v norme endocervix - cervicitida v.s
    Reaktívne zmeny endocerv.bb
    Môže mi tento nález robit svrbenie a zápaly? Bolo by vhodné užívať deflagyn?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, TZ je transformačná zóna, ktorá je súčasťou krčka maternice, kde dlaždicové bunky, ktoré tvoria ektocervix prechádzajú do žľazových buniek, ktoré tvoria endocervix. Je to teda hranica medzi sliznicou na krčku maternice a sliznicou kanála krčka maternice. V tejto oblasti krčka maternice sú žľazové bunky, ktoré tvoria endocervix, pomaly nahradené dlaždicovými bunkami. Tento proces sa nazýva skvamózna metaplázia. Výsledkom je, že ektocervix sa časom zväčšuje a endocervix sa zmenšuje. Transformačná zóna je normálnou súčasťou krčka maternice. Vo výsledku máte zachytené zápalové zmeny, nejedná sa však o dysplastické zmeny, teda krčok maternice máte bez patologických bunkových zmien v zmysle prekancerózy. DeflaGyn si aplikovať môžete, určite si nepoškodíte, iba pomôžete. Dobré je tiež realizovať si každý druhý mesiac 10 až 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Problem

    , Autor: Diana123

    Dobrý den pan doktor vo vagine som si nahmatala nejaký utvar ktory je velky ako jazyk a je to tvrdeneviem co to moze byt ale je to na lavej strane obcas to boli čo to môže byt prosim vás

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Môže sa jednať iba o krčok maternice, ktorý si hmatáte, neviem. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám na základe gynekologického vyšetrenia bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Klenba

    , Autor: Iveta11223344

    Dobrý deň, rada by som sa chcela utvrdiť.. pred nejakým časom som si zabudla tampon v pošve. Odvtedy mam z toho strach a bojim sa co ak by som si ho niekedy zase raz zabudla.. možem sa spýtať ked si dokazem nahmatať krčok maternice z predu z bokov a aj zo zadu. Znamená to ze si dokazem nahmatať cely priestor posvy vrátane prednej a zadnej klenby ? Teda ak by som mala pochybnosti stačilo by mi len skontrolovať sa a byt v klude. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri pochybnostiach je najvhodnejšie navštíviť obvodného gynekológa. Väčšina žien si dokáže nahmatať krčok, ako aj priestor klenieb pošvy, takže si zabudnutý tampón vedia bez problémov vybrať. Po vybratí zabudnutého tampónu je vhodné realizovať si vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a nasadiť kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Bolesť

    , Autor: MiaMiuška

    Dobrý večer, mám istý problém, že je pre mňa penetrácia dosť bolestivá, pri istej hrúbke, skrátka mám akoby ,,limit" hrúbky. Tento problém je dlhodobý, lubrikant mi nepomáha, ani predohry, avšak sú isté hrúbky ktoré sú uplne v poriadku ale aj dlžká je problém, lebo viac ako 10 možno 12 cm nejde. na konci akoby narazím na niečo a zabolí to.
    Na gyn prehliadkach mi lekárka nič zlé nezistila/nenašla

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tento “problém” má viacero žien. Niekedy môže problémy spôsobovať zhrubnutý okraj panenskej blany, ktorý sa dá za istých okolností narezať. Spomínané “narazenie” je predpokladám krčok maternice. Každá žena je individuálna a každej žene vyhovuje niečo iné. Aj o tom je “kompatibilita” partnerov. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.