Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,279 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menštruácia a tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý večer,

    19.2.2018 som potratila v 13 tt bola mi zistená vývojová chyba maternice uterus subseptum stým že to septum je hrubšie. Pan doktor ma posiela na odstránenie, to som zatiaľ odmietla, že si to rozmyslím. Chcem sa spýtať či je toto radikálne riešenie jediná možnosť.

    Druhá otázka 3.5.2018 som dostala menštruáciu ktorá trvala 8 dní ďalšiu som dostala o dva týždne skôr 24. 5.2018 mávam 28 dňový cyklus +-2 dni teraz mi menštruácia mešká 5. deň s priateľom sme mali nechránený pohlavny styk aj keď môj doktor to striktne zakázal, že máme počkať ešte 2 mesiace. No aby som sa dostala k podstate mešká mi 5 deň ale už mám slabo ružový výtok tehotenský test som robila pred dvoma dnami vyšiel mi negatívny. Chcem sa spýtať či je možnosť, že som tehotná alebo je to len výkyv hormónov.

    Ďakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, uterus subseptus v naprostej väčšine prípadov je iba náhodný nález a nič nehrozí. Existuje však isté riziko, že sa časť placenty umiestni na túto prepážku a plod nie je dostatočne živený a potratí sa. Ak je žena však už tehotná, nedá sa proti tomu nič robiť, iba čakať ako sa situácia vyvinie. Mimo tehotenstva je operačné odstránenie tejto prepážky možné. Možnosť, že ste tehotná je vždy. Tehotenský test môže byť v prvých dňoch tehotenstva falošne negatívny, ale to automaticky neznamená, že ste tehotná. Po spontánnych potratoch bez nutnosti operačnej revízie dutiny maternice môžu prvé menštruácie trošku haprovať. Odsledujte si Váš stav a pri akýchkoľvek nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva je nutný odber beta-HCG hormónu z krvi u Vášho gynekológa, ktorý jednoznačne potvrdí alebo vyvráti tehotenstvo.