Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • kondylómy v minulosti a budúci partner

    , Autor: arabesque

    Dobrý deň pani doktorka, v mojom dotaze bude viac otázok, ale veľmi Vás prosím o radu/názor ohľadne všetkých... moja situácia je nasledovná:
    desať rokov naspäť som mala kondylómy, ktoré som mala od svojho vtedajšieho partnera. Odstránili nám ich v celkovej narkóze, el. kľučkou a odvtedy sme už tento problém nemali. Objavili sa nám asi po 2-3 rokoch nášho vzťahu, keď mi partner oznámil, že si niečo našiel... že by ma podviedol poprel (predo mnou mal viac sex. partneriek, on bol môj prvý)... zostali sme spolu, no nakoniec sme sa asi po ďalších 2 rokoch rozišli. Odvtedy som bola sama (7 rokov), no teraz som si niekoho našla a neviem, ako to mám riešiť s ním. Mám mu to povedať? A čo mu vlastne povedať, aby som ho nevyľakala? Mám z toho obavy, stále dookola to riešim... už som pár názorov počula a prečítala, ale rôznia sa: môj lekár mi povedal, keď som sa ho pýtala pred niekoľkými rokmi, že by som to mala budúcemu partnerovi povedať, aby sa vraj potom nečudoval, keby náhodou (na čo iný lekár povedal, že nerozumie postoju môjho lekára)... na jednej stránke mi pani doktorka napísala, že si to budem musieť rozhodnúť sama a najviac lekárov mi napísalo, že nemusím hovoriť nič, že som vyliečená a nemám, čo riešiť, tak sa pýtam, čo radíte svojim pacientkám s týmto problémom Vy. A vŕta mi to v hlave preto, lebo môžem si povedať, že som vyliečená po tých rokoch a že nemôžem nikoho nakaziť? keď on to na mňa preniesol až po 2-3 rokoch?
    Môj nový partner mal len jednu partnerku predo mnou (nie sú spolu asi trištvrte roka) a viem, že to od nej môže mať tiež a nevedieť o tom, lebo nemá príznaky a tu mi vŕta v hlave ďalšia otázka - on ma môže znova nakaziť aj keď príznaky nemá a mne sa kondylómy objaviť, tak z toho mi logicky vyplýva, že tak isto je to aj so mnou a už to tak bude navždy??? Ako si teda môžem povedať, že som vyliečená?
    A posledná vec - z výsledkov preventívnej prehliadky sa dá zistiť, že som v tomto smere OK? lebo tie mám v poriadku...
    Prepáčte, že je to také dlhé, ale mám z toho vážne zmätok a vopred Vám veľmi ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    jedná sa o vírusové ochorenie, ktoré v organizme môže pretrvávať, je to ako herpes na pere, ktorý niekedy máte viditeľný ale väčšinu času ho nemáte.Čiže ak boli odstránené bradavice neznamená to ešte že vírus bol odstránený-skôr nebol. Musí s ním bojovať imunitný systém.Ak sa vám už potom bradavice neobjavili neznamená to, že ich znova mať nebudete a neznamená to ani že ste vyliečená, s najväčšou pravdepodobnosťou nie ste.
    Predošlý partner vás nakazil daným typom infekcie , ale to že sa vám to prejavilo obom znamená , že váš imununitný systém nedokázal infekciu pozastaviť.
    Čo poviete terajšiemu partnerovi je na vás.V tom vám nikto neporadí.Pri pohlavnom styku-akomkoľvek-orálnom, vaginálnom,análnom ho vy tiež nakazíte,Ak už vírus bv tele nemá! ale nemusí sa prejaviť nič, alebo môže,to nevie nikto.avšak touto infekciou (HPV )je populácia široko osídlená a nemusí vyvolávať žiadne príznaky.
    Prečítajte si odborné články ak sa chcete dozvedieť viac.
    S pozdravom