Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • poradit

    , Autor: jarca

    Prajem krasne vianocne sviatky a v Novom roku 2014 len to najlepsie a sme vdacne asi vsetky zeny,ze nam viete aj takouto formou poradit.Prosim o radu v novembri mi vybrali maternicu aj vajecniky,zatial nemam navaly tepla gynekolog mi dal vyzivovy doplnok fin femiveltabs mam brat 1 tabletku kazdy treti den,mam 47 rokov a chcela by som vediet ci takyto vyzivovy doplnok staci aj na ostatne veci ako napr, aby moja plet priskoro nezostarla,aby nevypadavali vlasy ci toto staci ako nahrada estrogenu,ci by ste odporucila nieco ine. Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to veľmi individuálne, každá žena reaguje inak. Sama na sebe uvidíte ako sa budete cítiť. Väčšina žien je s touto terapiou spokojná a je pre ne postačujúca. Ak však budete pociťovať návaly a iné príznaky klimaktéria požiadajte lekára o inú terapiu.

Podobné otázky

  • Ovulacne krvacanie

    , Autor: Hudakova

    Dobry den, potrebovala by som poradit na 12 den som mala folikul 29mm na prasknutie ale robia sa mi aj cysty vodnate , na 14 den som mala v noci velmi silne krce v spodnej casti ale ta bolest bola cez celu panvu pri otacani a teraz po 18 dnoch som zacala mat krvavy vytok , snazime sa o babätko len je to neuspešne , viete mi poradit nieco ? Moze to byt uhniezdnenie alebo vyziadat si vysetrenie? Pride mi normalna menstruacia ako ju ocakavam ? Vopred dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Takto, bez videnia nálezu, poznania výsledkov, či informácií sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, v prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ashermanov syndrom

    , Autor: AnnaEvit

    Dobry den!
    Mam ashermanov syndrom. Nemam menzes vobec. Mala som 1 krat HSK v Boroch a rozrušenie zrastov laserom. Maternica bola uplne zrastena. Po hysteroresektoskopii mala som jeden krat menzes, potom nic. Na kontrole bolo mi povedane, ze spat mam uplne zrastenu maternicu. Ak neplanujem tehotenstvo tak nebudu mi robit opakovanu HSK. Predpisali mi antikoncepciu kvoli velmi silnej bolesti. Má zmysel mať HSK, ak neplánujem tehotenstvo, ale chcem mať menštruáciu a nemať bolesti? Poradte mi prosim, kde inde na Slovensku sa mozem poradit o mojej situacii? Som z Bratislavy.
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po rozrušení zrastov vplyvom Ashermanovho syndrómu je vhodné hneď po realizácii hysteroresektoskopie vložiť do maternice hormonálne vnutromaternicové teliesko (Mirenu). Menštruáciu síce mať nemusíte, prípadne budete iba špiniť, zníži sa však riziko opakovaného vytvorenia zrastov a ak je príčina bolestí naozaj Ashermanov sydróm (príčina bolestí však môže byť iná, pri Ashermanov nezvyknú byť bolesti), tak by sa mohlo vyriešiť aj to. Uvažovať sa dá aj o realizovaní diagnostickej laparoskopie na zistenie príčin bolestí. Nepoznám však všetky informácie, nálezy, okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zapal

    , Autor: Lenja466

    Dobry den pan doktor,

    Prosim vas mohli by ste mi poradit. Dva roky som sa trapila s opakovanymi infekciami posvy vacsinou Ecoli, streptococcus faecalis, ... . Preliecila som sa a po styku znova a takto dokola, uzivala som vsetky probiotika aj oralne aj vaginalne a dlhodobo, lactofeel, femigel s tea tree, blokurima aj pripravky zo zahranicia, nic nepomohlo. Az som o partnera prisla samozrejme nie len kvoli tomu ze bol styk so mnou takmer nemozny ale toto tomu velmi teda dopomohlo. Teraz po 2 rokoch co som bola sama som konecne nasla stastie a dobreho partnera, zacali sme spolu mat styk, po kazdom styku som si preventivne dala multi gyn flora plus. Dva mesiace to bolo vporiadku a teraz zase citim svrbenie a slaby vytok, dnes som bola u gynekologa a cakam na vysledky. Dal ale hned polygynax a potom gynoflor lebo ze je tam viditelne zacervenanie. Ja mam vsak naozaj velke obavy, ze sa situacia bude zase opakovat, ze po prelieceni sa mi problemy vratia a znova pridem o dalsi vztah.
    Evidentne mam nejake velmi fragilne to posvove prostredie. Chcela by som sa vas preto opytat:
    1) ktory liek by ste volili ako prvy pri takejto mojej historii (predpokladam, ze to zas bude ecoli alebo nieco podobne)?

    2) napada vas nejaka vec/preparat/hocico, ktorou by som mohla predchadzat problemom po styku a dlhodobo dokazala stabilizovat posvove prostredie?
    Probiotika zacinam brat oralne gynimun trio, vaginalne si dam teda gynoflor po liecbe a potom asi gynimun.

    Fakt uz neviem co viac urobit aby som mohla mat normalny zivot a vztah. Pre doplnenie informacii mam 38 rokov, ziadne ine zdravotne problemy a 6 rocne dieta.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je to u Vás až také nekomfortné po každom styku, skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a dlhodobo si aplikujte vaginálne probiotiká, pokojne aj Gynimun. Obmedzte kúpanie, preferujte sprchovanie. Nevylučujem, že sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu, no v prípade pretrvávania ťažkostí bude potrebné myslieť aj na poruchu imunity. Takto sa Vám však neivem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Núdzová tabletka

    , Autor: Mad1111

    Dobrý deň, pan doktor ja som včera písala ohľadom HCG testov. No dnes ma zaskočila jedna moja známa ohľadom otázky na Escapelle. Sama som ju užila v minulom roku raz. No chcela by som sa spýtať za nu aby som jej mohla poradiť. Tento mesiac sa jej s priateľom stalo ze 2x im praskla ochrana a raz ostala v nej. Čiže dokopy ju užila 3x v tomto marcovom mesiaci a s rozostupom dvoch týždňov. Čiže poslednu užila 14.03. Teraz sa im vraj včera prihodila nehoda pri “pettingu”. Je vhodne aby ju užila znovu ? Vraj ma strach nakoľko je mladá ze by mohla ostať tehotná. Vraj v takejto podobnej poradni jej gynekológ odpísal ze tato tableta aj ked by sa nemala ale môže sa užiť s rozostupom 7 dni od posledného uzitia. No ja by som radšej bola rady za radu priamo od vás nakoľko vždy ste mi poradili správne v akejkoľvek oblasti. Ak by si ju náhodou dala môže mat nejake zdravotne ťažkosti ? Alebo teda by sa rozhodil len ten menštruačný cyklus ? Ďakujem pekne za prečítanie a za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, známej odporúčam riešiť hormonálnu antikoncepciu cestou jej obvodného gynekológa, nakoľko časté užívanie núdzovej antikoncepcie nie je veľmi vhodné. K znepravidelneniu menštruačného cyklu u nej dôjde s najväčšou pravdepodobnosťou aj tak, keďže už opakovane užila tabletku núdzovej antikoncepcie. Ak však nedošlo k pohlavnému styku, ale iba k pettingu, nevidím dôvod na užitie ďalšej tabletky núdzovej antikoncepcie.

  • Chronické zapaly močových ciest

    , Autor: Emka2024

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už rok mam problém s častými zápalmi močových ciest sposobovanych prevažne baktérií z pošvy, častokrát spojené s mykozami. Liečili sme sa spolu aj s partnerom Doxyhexalom, popritom som brala už množstvo iných antibiotík na akútny zápal močových ciest ako napr. Biseptol. Hygiena po pohlavnom styku vždy je (sprcha aj WC). Užívam antikoncepciu. Pravidelne beriem aj rôzne výživové doplnky s d manozou. Brala som aj rôzne vaginálne čapíky. Bola som na rôzne stery u gynekológa a všetko vyzerá viacmenej čisté. Teraz už s partnerom používame aj kondómy, no aj tak sa často zápaly objavia. Niekedy deň po pohlavnom styku, niekedy úplne náhodne, kedy ani pohlavný styk nebol. Neviem už, čo skúsiť. Mohli by ste mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte nemáte skúsenosti s vaginálnymi probiotikami, odporúčam si realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami, a to najmä počas užívania antibiotík, po návšteve wellness, vírivky, sauny, či len tak preventívne, aspoň 2 až 3 krát ročne. Iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.