Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zápalové zmeny

    , Autor: dee06

    Dobrý deň

    chcela by som sa informovať ohľadom cytologického vyšetrenia -celkový nález je PAP II, čo je v norme. Avšak sú uvedené reaktívne bunkové zmeny spôsobené zápalom, mikrob.obraz candida a horm. stav je v súlade s anamnézou. Je uvedené, že mám vystupňované zápalové zmeny a je potrebné zvážiť kontrolu po terapii. Môj gynekoléog to nijako nemieni riešiť, je to ok?

    ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v takomto prípade je na zvážení či nenasadiť antibiotickú liečbu ak ide o chronická resp. akútnu cervicitídu. Doporučila by som aj ster z krčka maternice na chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy. Cervicitídy je veľmi dôležité preliečiť aj z pohľadu budúcej prípadnej gravidity, resp. plánovaia gravidity. Dlhodobá cervicitída môže robiť problém pri otehotnení.

Podobné otázky

  • Zapal

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý deň,
    p.doktor opäť mi vyšla cytologia reaktívne zmeny, tak ako aj minule. Moj gyn.povrdal že sú to zápalové zmeny. Nieje to problém alebo sa môžu časom z zápalových zmien prejsť na rakovinové? Bola som očkovania na hpv v neskoršom veku (25), bolo to pred 15 rokmi, je vhodné sa preockovat?
    A aký je váš názor na vaginálne výplachu, v príde neustálych zápalov.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie je celkom jasný výsledok onkocytologického vyšetrenia. Ako vedľajší nález môžu byť popisované zápalové zmeny, či prítomnosť kvasinkovej infekcie. Ak ste očkovaná 3. dávkami proti HPV, očkovacia látka Vás chráni doživotne a nie je potrebné preočkovanie. Vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom si môžete realizovať. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať priamo Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná detailné výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Výsledok

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý den,
    rada by som sa opýtala čo znamena výsledok kolposkopie:
    TZ s metapl. epitelom bez sigf.dysplazie
    Cytol.exocervix v norme endocervix - cervicitida v.s
    Reaktívne zmeny endocerv.bb
    Môže mi tento nález robit svrbenie a zápaly? Bolo by vhodné užívať deflagyn?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, TZ je transformačná zóna, ktorá je súčasťou krčka maternice, kde dlaždicové bunky, ktoré tvoria ektocervix prechádzajú do žľazových buniek, ktoré tvoria endocervix. Je to teda hranica medzi sliznicou na krčku maternice a sliznicou kanála krčka maternice. V tejto oblasti krčka maternice sú žľazové bunky, ktoré tvoria endocervix, pomaly nahradené dlaždicovými bunkami. Tento proces sa nazýva skvamózna metaplázia. Výsledkom je, že ektocervix sa časom zväčšuje a endocervix sa zmenšuje. Transformačná zóna je normálnou súčasťou krčka maternice. Vo výsledku máte zachytené zápalové zmeny, nejedná sa však o dysplastické zmeny, teda krčok maternice máte bez patologických bunkových zmien v zmysle prekancerózy. DeflaGyn si aplikovať môžete, určite si nepoškodíte, iba pomôžete. Dobré je tiež realizovať si každý druhý mesiac 10 až 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Zapal

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý den,
    chcela by som vás názor na moje problémy, ktoré sa dookola točia. Už asi rok a pol. Neustále mám diskomfort, jemne svrbenie a pocit začínajúceho zápalu. Najhoršie asi po styku (aj s kondómom aj bez) a po menštruácii. Začalo sa to pozitívnou candidou a neskôr mi zistili ureaplazmu. A veľa veľa krát negatívne vytery. Aj v cytologii som mala zápalové zmeny. Stále som bola preliecena aj antibiotiká a užívaj aj doplnky na zlepšenie mikroflóry. Skúšam a striedam doplnky z lekárne. Teraz sa mi už často opakuje krvácanie po styku, môj gynekológ povedal že je všetko ok ale navštívila som aj iného, ktorý povedal že mám zápal krčka maternice. Dal mi macmiror. Po macmirore sa mi zosilnilo svrbenie. Môže to takto reagovať, brat ďalej? A čo hovoríte celkovo na môj stav. Imunitu mám vyšetrení je v poriadku, ale som už z toho v koncoch. Manžel bol vyšetrený ešte na začiatku, všetko ok.Ako keby sa mi stále robil zápal krčka, ale netuším z čoho.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v poslednej dobe pozorujem u viacerých pacientiek v našich ambulanciách zápaly krčka maternice. Príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Môže sa jednať aj o bakteriálnu vaginózu, vplyvom opakovane užívaných antibiotických preparátov. Narušená vaginálna mikroflóra môže spôsobiť ťažkosti. Čo sa týka zápalu krčka, na trhu je viacero voľnopredajných preparátov na podporu hojenia krčka. Väčšinou sa jedná o vaginálne gély, či vaginálne globulky, či čapíky. Vhodná je tiež realizácie kúry vaginálnymi probiotikami. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • ASC-H

    , Autor: LucSa

    Dobrý deň
    Na cytologii mi vyšlo ASC-H
    Nenadorove zmeny: zápal , reaktivno-zapalove zmeny , nezrela metaplazia

    Môžte mi vysvetliť o čo sa jedná ? Znamená to aj HPV ?
    O mesiac idem na kolposkopiu .. začala som brať deflagyn .
    Chcem sa opýtať či je možné sa za ten čas preliečiť natoľko že nemusím podstupovať konizaciu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález ASC-H (Atypical Squamous Cells - cannot exclude HSIL) predstavuje zmeny na bunkách krčka maternice, ale stále ešte nie je podozrenie z cytologického náteru na predrakovinový stav, čiže nejednalo sa u Vás ešte o prekanzerózu (LSIL, HSIL). Neznamená to automaticky aj HPV infekciu. Je vhodné realizovať aj HPV typizáciu, teda výter z krčka maternice na prítomnosť HPV. V prípade, že budete aj HPV pozitívna, je vyššie riziko malígnej transformácie v budúcnosti. Je potrebné realizovať expertné kolposkopické vyšetrenie a podľa jeho záverov sa určí ďalší postup. V prípade negatívneho kolposkopického vyšetrenia je určite nutné realizovať kontrolné cytologické vyšetrenie o 4 - 6 mesiacov. Taktiež odporúčam očkovanie proti HPV. kúru Deflagynom si realizujte podľa odporúčaní, je to v tomto prípade vhodné. S aktuálnym nálezom je možné, že dôjde k vyhojeniu a teda výsledok kolposkopie, ako aj kontrolnej onkocytológie bude negatívny, na druhej strane však môže tiež dôjsť k zhoršeniu nálezu v zmysle prekancerózy (LSIL, HSIL). Realizujte vyšetrenia podľa odporúčaní, vyčkajte na výsledky vyšetrení a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Výsledky cytologie

    , Autor: LucSa

    Dobrý deň chcem sa opýtať na výsledok cytologie či je vážny keďže termín mi dali až o mesiac
    Endocervikalne komponenty / bunky tz prítomné
    Nenadorove zmeny : zápal , reaktívno zápalové zmeny , nezrela metaplazia

    Diagnostické zaradenie
    Skvamozne bunky : ASC-H , atypické bunky neurciteho významu , nemožno vylúčiť HSIL

    Prosím viete mi povedať či je to niečo zavazne? Alebo za ten mesiac sa viem preliečiť nejakými vitamínmi aby som o mesiac mala už lespie výsledky napríklad keď prídem na kolposkopiu ?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález ASC-H (Atypical Squamous Cells - cannot exclude HSIL) predstavuje zmeny na bunkách krčka maternice, ale stále ešte nie je podozrenie z cytologického náteru na predrakovinový stav, čiže nejedná sa ešte o prekanzerózu. Je vhodné realizovať výter z krčka na HPV typizáciu, vhodné je realizovať expertné kolposkopické vyšetrenie a podľa záverov a výsledkov vyšetrení sa určí ďalší postup. V prípade negatívneho kolposkopického vyšetrenia je určite nutné realizovať kontrolné cytologické vyšetrenie o 4 - 6 mesiacov. V prípade pozitívneho nálezu v zmysle HSIL je nutné následne realizovať konizáciu. Taktiež odporúčam očkovanie proti HPV. Doplnil by som ešte vyšetrenie markerov Ki67 a p16. Realizovať si môžete vaginálne kúry Deflagynom alebo Regresilom. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.