Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vytok

    , Autor: amisu

    Dobry den. Mam 20 rokov, a trapil ma belavy vytok s ktorym som bola u svojej gynekologicky. Ta mi predpisala Macmiror 500 - do posvy, 8 dni. Po ich vyuzivani som dostala menstruaciu lenze po jej skonceni sa mi znovu objavil vytok, ktory je teraz zltej farby. To znamena ze mi lieky vobec nezabrali? kde moze byt problem ? Mam znovu navstivit svoju gynekologicku? Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to možné,ak sa výtok opakuje aj po preliečení bolo by vhodné odobrať kultiváciu z pošvy aby sa zistila príčina a konkrétna baktéria, ktorá výtok spôsobuje a cielene nasadiť liečbu.

Podobné otázky

  • chronický zápal

    , Autor: Berenika

    Dobrý deň p. doktor, poprosím o informáciu. Pred 7 rokmi ako 39 ročnej mi kvôli ťažkej endometrióze boli odstránené vaječníky(resp. čo z nich zostalo) aj maternica. Endometriózu som mala 13 rokov, ani jedno tehotenstvo, čo sa mi pošťastilo mi stav nezachránilo. Následné klimaktérium nebolo príjemné ale oproti endom. som to zvládala . Užívam fytoestrogény. Nastala určitá atrofia pošvy ale aj to sa dalo vyriešiť, zápaly ma netrápili, mohla som sa kúpať, cestovať...
    V r.2022 sme v rodine mali covid. Ja som neochorela ale začali ma veľmi bolieť miesta kde som mala vaječníky a maternicu, asi týždeň. Následne mi začala bolesť pošvy, vypadávali zelené kúsky, vyšetrenie zistilo zl. stafylokok masívne aj zápal pošvového pahýľu. Vybrala som macmiror a augmenín+vag. probiotiká. Nikdy predtým som žiadne zápal nemala.
    Nastalo peklo. Pálenie, pichanie v pošve, po 2 týždňoch od liečby zase ecoli masívne, zinat. Po ďalších 2 týždňoch zase ecoli masívne. Dali mi ovestin, že sa mám občas natrieť. Aj vonkajší genitál. Bolo mi po ňom veľmi zle, bolesti hlavy, nevoľnosť ale vydržala som, brala som ho cca 1x týždenne asi 3 mesiace,. ATB som už neužívala, dokonca som sa kúpala v bazéne. V lete som bola na dovolenke, kde som začala pociťovať strašné bolesti klitorisu. Genitál som mala červený, pálilo to akoby zaparenina.,hlavne oblasť pod malými pyskami. Zobrali mi ster z pošvy(klitoris nie) vyšlo ecoli, gardnerella. ATB mi následne dávali každé 2-3 týždne, vždy to vydržalo tak týždeň a príznaky sa vrátili. A ešte horšie. Ovestin akoby to ešte zhoršoval.
    Najhoršie je, že mám odvtedy zasiahnutý vonkajší genitál už 2 roky. Klitoris neustále boli, až kožná zistila, že sa mi v ňom abnormálne tvorí smegma, obrovské množstvá kt. mi odstraňovali.Po roku som si vyžiadala ster z klitorisu, nález klebsiela. Skrátim to-neustály zápal genitálu, pošvy- pálenie, rezanie, bolesť hlavne konca klitorisu, pod malými pyskami. Výtok nemám ale ani žiadne zvlhčenie pošvy. V steroch neustále ecoli, enterokoky, proteus, hemoragický enterokok na klitorise, a teraz na preventívke prvý krát aj candida. Konečne nemám celkové atb ale macmiror tbl. a masť. Momentálne po dobraní pálenie celého vonkajšieho genitálu a vchodu do pošvy - tri dni po skončení liečby.
    Užívam rok gynoflor 2x týždene, ten mi aj chvíľu zaberal. Nemôžem už dva roky sedieť pretože mám postihnutú celú oblasť od klitorisu, malé pysky a oblasť okolo močovej rúry. U imunologičky všetko v poriadku. Začala som doslova chradnúť, nemôžem intímne žiť, cestovať, s problémami pracujem. Nikto mi nevie pomôcť, hygienu dodržujem, skúsila som čo sa dalo, čipky, silver, peny, krémy...vždy iba týždeň dva pomôžu. Teraz mám Beliema krém + gel a gynoflor. Prepáčte za dlhý príspevok, nevedela som to lepšie skrátiť. Ak by ste ma vedeli nasmerovať čo by mi pomohlo bola by som rada. Už sa mi nikto nechce venovať. Lekárka povedala nech si dám čo uznám za vhodné. Mohla by som skúsiť znova Ovestin do pošvy aj na vonkajší genitál? V septembri som však mala výtok z prsníka, všetky vyšetrenia boli negatívne, prestal. Ak si dám masť na kandidózu a nemala by som candidu, nezhorším si stav? Ďakujem za trpezlivosť pri čítaní.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu. Skúste úplne vynechať kúpanie, iba sa sprchujte. Rovnako tak nenavševujte žiadne wellness, ani bazény, či kúpaliská. Opakované užívanie antibiotík, najmä celkových, stav len zhorší. Vhodné je pokračovať v dlhodobej aplikácií vaginálnych, ale aj perorálnych probiotík, vhodné by bolo užívanie aj vitamínových doplnkov a preparátov na podporu imunity, keďže si myslím, že v tom má podiel aj imunita, aj keď výsledky u imunológa boli negatívne. Beliema krém, či gél je tiež vhodný. Cestou imunoalergológa by sa dala realizovať skusmo aj autohemoterapia, nie je to však celkom otázka pre mňa. Ovestin je hormonálny krém, ktorý môže spôsobiť viacero vedľajších účinkov. Lokálna aplikácia Canesten krému, či Candibene Vám neuškodí. Treba však v prvom rade upraviť pH v pošve, ako aj vaginálnu mikroflóru. V pošve sa bežne vyskytujú baktérie, od Gardnerelly až po E.coli, pošva nie je "sterilný" orgán. Vplyvom porušenej vaginálnej mikroflóry dôjde k premnoženiu baktérií a tým dochádza ku vzniku problémov. Na trhu je veľmi veľa preparátov na podporu imunity s obsahom laktobacilov. Skúste sa informovať v lekárni.

  • Krvacanie

    , Autor: Katka...

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať po 2 týždňoch od ukončenia menštruácie som pri pohlavnom styku mala krvácanie a bordove Výtoky a už dlhšiu dobu mám bolesti v podbrušku. Môže to znamenať tehotenstvo alebo niečo iné? keďže nedávno vo mne ostal kondóm ale po 10 minútach sa mi ho podarilo vytiahnuť ale priateľ sa tým pádom urobil do mňa a ostalo to vo mne a nie v kondóme.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania a bordového výtoku môže byť viacero. Môže sa jednať aj o ovulačné špinenie, za daných okolností sa však nedá vylúčiť ani tehotenstvo a implantačné špinenie, ktoré by mohlo byť ďalšou príčinou zakrvácania. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Lactofeel krém

    , Autor: Ejvn


    Dobrý večer pan doktor, mam doma lactofeel gél na bakteriálnu vaginozu, mozem skusit aj ten? Alebo len ten jednorazový výplach a probiotiká…? Canesten krem som si uz davala a nepomáhal vobec… ale skusim to znova ak treba…
    Pri nasadení polygynaxu mi dr tvrdil ze to bude nejaky streptokok ze to tam mam az cele akoby zelene, na pohotovosti mi pani dr vravela ze je to candidoza a z vyteru nakoniec ecoli… tak neviem…
    Dakujem
    ((Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol………predchádzajúca otazka)))

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete vyskúšať aj Lactofeel gél. Tak ja sa Vám viem vyjadriť iba na základe opisu výsledku kultivácie. K nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám nepomáhala aplikácia voľnopredajného Canesten krému, môže Vám predpísať Váš obvodný gynekológ Macmiror krém, ktorý si môžete natierať zvonku. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Suchost pošvy???

    , Autor: Ejvn

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 zavedená mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol, kedze nic nepomohlo volala som svojmu gynekológovi ale neprepojili ma takze len sestricka mi naordinovala výplachy a fungicídín, o dva dni na to som skončila u gynekológa, ten mi bez vyteru nasadil polygynax… po nom som na 3-tí deň skončila na pohotovosti už v takom stave ze som nemohla ani chodit… tam nasadené antimykotika 3 tablety kazde 3 dni a masť macmirror a vyplachy rosalginom… po liečbe ktora zabrala ťažkosti boli uz len minimálne bola kontrola u gynekológa: vyter a do výsledku nasadené probiotiká kupene u neho natural factors multi acidofilus zo spodu 5 dni, vysledok vyteru masívne escherichia coli… nasadene antibiotika ciphin na 5 dni… polovica januara 24, kontrolný vyter v poriadku aj prehliadka u gynekológa, ale znova som pociťovala pálenie, svrbenie a diskomfort len z vonku nie vo vnutri… vraj to moze byt suchostou posvy, ale viac to nerozoberal… dr tvrdí ze mam užívať len dlhodobo probiotiká, 2 x do tyzdna zo spodu, ale tie užívam uz vyše dvoch mesiacov a ziadna zmena… sex som nemala uz 2 mesiace… momentálne mam az mierne opuchnuté a cervene pysky a zvonku obcas akoby az popálenú kozu ked sa jej dotknem alebo ani neviem ako to opísať… obcas pol dna je to v poriadku nic závratne ale vecer sa vzdy po celom dni až doškrabem a som tam kde nechcem… stale dookola to iste… kupila som si vagisan hydrokrem, ktorý natieram z vonku 3-ti den, ale mam pocit ze je to horsie, opuchnuté a začervenané a viac to svrbí ci až Páli… doteraz to až take zlé nebolo…
    1. Viete mi prosim vas nieco odporučiť???
    2. Sú tie probiotiká spoľahlivé a postačujúce?
    3. Moze to byť mirenou?

    Dakujem za odpoveďou…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám po aplikácii Vaginálnu zhoršil stav, ukončite aplikáciu. Príčin Vašich ťažkostí však môže byť viacero. Podľa opisu ste v poslednej dobe užívali viacero antibiotík, či už celkových alebo lokálnych. Môže sa u Vás jednať aj o bakteriálnu vaginózu z poruchy vaginálnej mikroflóry. Časté vaginálne výplachy tiež nie sú ideálne. Najvhodnejšie je si pred začiatkom vaginálmej liečby jednorázovo realizovať vaginálny výplach a následne si realizovať aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktorých je v lekárňach veľké množstvo. Vyskúšať môžete Gynimun Rapid, aplikovať si denne, najlepšie večer pred spaním. Nemyslím si, že Mirena má s tým niečo spoločné. Z vonku si skúste natierať Canesten krém. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné doplniť ďalšie stery na Chlamýdie, Ureaplazmy a Mykoplazmy. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Výtok bez zápachu

    , Autor: 1Lucia1

    Dobrý deň, prosím, čo môže značiť biely hrudkovitý výtok bez zápachu, ale s bolesťou podbruška? Pálenie ani rezanie pri močení nepociťujem. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o vaginálnu infekciu. Takto je však tažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Môžete si skúsiť realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.