Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vysetrenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcem sa opytat ak mam zavazne problemy moze ma doktor vysetrit aj pocas menstruacie.? mala som na plane isť k lekarke, pretoze uz davnejsie mam bolesti v podbrušku, unavu, pokles hmotnosti, nechutenstvo, a dalsie. a na hradzi ,respekt. medzi konečnikom a posvou mam akokeby (Ranku) alebo niečo take, čo pri dotyku bolí. Zaciatkom minuleho roka mi bola zistena"čokoladova cysta"ktora splasla. A myslim ze aj vysledky krcka maternice boli take vselijake. Ale kedze som este kkojila tak sa nemohla nasadit liecba.Menstruaciu som dostala skor o 15 dní ako som mala, a samozrejme s velkymi bolesťami, ale tie bolesti su aj keď menštruacia nieje. Možu tieto všetky problemy vyustiť aj do velmi zavažnych? Moja mama je onkol.pacientka(gynekol.problemy) a taktiež rakovina prsnika. Tehotna niesom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    zatiaľ z popisovaných ťažkostí nevyplýva akútny problém, tak počkajte kým vám skončí menštruácia a následne sa objednajte u gynekológa na kompletnú gynekologickú preventívnu prehliadku.

Podobné otázky

  • Uživanie gélu na HPV a kolposkopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    Chcela by som sa spýtať či je v poriadku aplikovanie gélu proti HPV Regresil keď ma čaká vyšetrenie kolposkopiou? Myslím noc predtým a daľšie dni pred vyšetrením. Nemôže to následne skresliť výsledok vyšetrenia? Nakoľko sa gél odporúča uživať 3-6 mesiacov, ešte si ho budem aplikovať nejaký čas pred aj povyšetrení kolposkopiou.
    Za odpoveď vopred ďakujem.
    Pekný zvyšok dňa prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, aplikácia spomínaných vaginálnych gélov nemá vplyv na realizáciu kolposkopie. Večer pred plánovanou kolposkopiou si však gél aplikovať nemusíte, aby sa nestalo, že sa cez noc nestihne vstrebať. V prípade nejasností sa nebojte pýtať lekára, ktorý Vám bude kolposkopiu realizovať.

  • Kultivácie nález

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, cca pred dvoma týždňami mi boli odobrané kultivácie a predpísané atb macmiror. Pravdepodobne išlo o mykózu, no potrebovala by som prečítať nález, keďže môj doktor mi ho poslal elektronicky a moc sa k tomu nevyjadril. Iba, že nález tam je a a poslal recept. Kultivácie mi boli robené, pretože som prekonala herpes a pociťovala som svrbenie v intímnych oblastiach. Aktuálne sa už cítim v poriadku a mám pocit, že sa všetko vrátilo do ,,normy". Išlo o niečo veľmi vážne podľa tohto nálezu ?
    Aeróbna kultivácia:
    Nález: Escherichia coli

    Kvalitatívna citlivosť:
    Aminopenicilin s inhibito citlivý Cefuroxim citlivý
    Chloramfenikol citlivý Nitrofurantoin citlivý
    Ofloxacin citlivý Trimetoprim+sulfonamid citlivý


    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Candida species

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa výsledku kultivačného vyšetrenia ste mali zmiešanú bakteriálno-kvasinkovú infekciu. E.coli sa vyskytuje v pošve pomerne často, no nesmie byť premnožená, rovnako tak aj kvasinky Candida. Boli ste adekvátne preliečená. Malo by to byť v poriadku. Odporúčam si teraz realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Výsledky z vyšetrenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Doktor. V sobotu večer som musela navštíviť pohotovosť kvôli neutíchajúcim bodavým bolestiam. Som dva týždne po kyretáži z dôvodu MA. Doktorka mi povedala, že mám zápal maternice a dala mi ATB. Do správy napísala: uterus v AVF, veľ. 70x40 mm, myometrium homogénne, ET 5mm, mierne nehomogénne, bez jednoznačných známok reziduí, ovária bilat, bpn, v CD cca 15-20ml VT.
    Je to prosím Vás v poriadku? Čo mi tam vlastne napísala? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, USG nález vyzerá primerane. Popisovaná je veľkosť a postavenie maternice, štruktúry maternice, vaječníky - to všetko je vrámci normy a malé množstvo voľnej tekutiny v malej panve: ktorá po zákroku byť môže. Užívajte antibiotiká podľa odporúčaní. Odporúčam plánovať kontrolu stavu a informovať Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť na ľavej strane podbruška

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som aktuálne v 30tt+6. Pri poslednej kontrole tento utorok boli všetky výsledky vyšetrenia a aj vyšetrenie moču v poriadku.
    Od včerajšieho večera pociťujem miernu bolesť na ľavej strane podbruška - vaječník ? Okrem toho mám farbu výtoku jemnej žltkasto-zelenej farby, ale len ráno po prebudení a prvom vymočení. Nepociťujem žiadne pálenie ani svrbenie. Na intímnu hygienu používam gél Beliema Pro Sensitive.
    Moja gynekologička má momentálne dovolenku.
    Môže sa jednať o nejaký zápal, mykózu, alebo je to v poriadku ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania môže byť viacero. Maternica sa každým dňom zväčšuje, čím dochádza aj k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo žena môže pociťovať ako pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zastupujúceho gynekológa Vášho obvodného gynekológa.

  • Zapaly posvy pri dlhodobej liecbe Visanne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam endometriozu na ureteri a nasadenu dlhodobu liecbu Visanne pocas ktorej je ureter spriechodneny a oblicka sa dalej neposkodzuje. Liecba je ucinna ale po 2 rokoch uzivania zacinam mat chronicke infekcie v posve. Priznaky mam palenie a vytok. Podla gynekologa to vyzera ako mykoza, uzivala som rozne antimykotika, macmiror, mykomax, probiotika, lactofeel, gynoflor a vsetko bez efektu. Kultivacie na bakterie, kvasinky, trichomonas, chlamydie, urea a mykoplazmy mam vsetko opakovane negativne. Moze byt zapal so symptomami pripominajucimi infekciu sposobeny znizenym estrogenom? Ak ano, co mozem este vyskusat na aspon minimalne zlepsenie priznakov palenia? Vysadenie Visanne okamzite zuzuje ureter a blokuje moc v oblicke. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi menej časté vedľajšie účinky Visanne patria aj kvasinkové infekcie pošvy. Ak sú výslekdy sterov na kultivačné a mikrobiologické vyšetrenia negatívne a teda v pošve nie je žiadna infekcia, ani kvasinková, skúsil by som dlhodobú aplikáciu vaginálnych probiotík. Na trhu je viacero preparátov s obsahom estrogénov, ktoré sa dajú aplikovať lokálne do pošvy, neviem však, či by to prinieslo želaný efekt. Ak je známe presné miesto lokalizácie endometriózneho ložiska na ureteri, časom asi dôjde k potrebe a nutnosti jeho odstránenia. Na trhu je veľmi veľa druhov vaginálnych probiotík na úpravu pošvovej mikroflóry, ktoré by zabránili eventuálne rozvoju kvasinkovej infekcie. Vyskúšal by som niektorý z preparátov napríklad od Gynimun. V lekárni Vám budú vedieť povedať a poradiť.