Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vysetrenia

    , Autor: bobika4

    dobry den, chcem sa opytat ak mam zavazne problemy moze ma doktor vysetrit aj pocas menstruacie.? mala som na plane isť k lekarke, pretoze uz davnejsie mam bolesti v podbrušku, unavu, pokles hmotnosti, nechutenstvo, a dalsie. a na hradzi ,respekt. medzi konečnikom a posvou mam akokeby (Ranku) alebo niečo take, čo pri dotyku bolí. Zaciatkom minuleho roka mi bola zistena"čokoladova cysta"ktora splasla. A myslim ze aj vysledky krcka maternice boli take vselijake. Ale kedze som este kkojila tak sa nemohla nasadit liecba.Menstruaciu som dostala skor o 15 dní ako som mala, a samozrejme s velkymi bolesťami, ale tie bolesti su aj keď menštruacia nieje. Možu tieto všetky problemy vyustiť aj do velmi zavažnych? Moja mama je onkol.pacientka(gynekol.problemy) a taktiež rakovina prsnika. Tehotna niesom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    zatiaľ z popisovaných ťažkostí nevyplýva akútny problém, tak počkajte kým vám skončí menštruácia a následne sa objednajte u gynekológa na kompletnú gynekologickú preventívnu prehliadku.

Podobné otázky

  • Bolest

    , Autor: Ferka9698

    Dobry den, v decembri mi nasli na citologii poskodenie krcka maternice, caka ma konizacia. Chcem sa opytat ma toto "ochorenie" priznaky? Ma to nejaku suvislost ak ma boli v podbrusku, v krizoch mimo menzesu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie sú známe výsledky onkocytologického vyšetrenia, ani ďalšie informácie, či okolnosti, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nevylučujem však súvis s bolesťami v podbrušku. Príčin však môže byť viacero a nemusí vôbec súvisieť s nálezom na krčku maternice. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • chronický zápal

    , Autor: Berenika

    Dobrý deň p. doktor, poprosím o informáciu. Pred 7 rokmi ako 39 ročnej mi kvôli ťažkej endometrióze boli odstránené vaječníky(resp. čo z nich zostalo) aj maternica. Endometriózu som mala 13 rokov, ani jedno tehotenstvo, čo sa mi pošťastilo mi stav nezachránilo. Následné klimaktérium nebolo príjemné ale oproti endom. som to zvládala . Užívam fytoestrogény. Nastala určitá atrofia pošvy ale aj to sa dalo vyriešiť, zápaly ma netrápili, mohla som sa kúpať, cestovať...
    V r.2022 sme v rodine mali covid. Ja som neochorela ale začali ma veľmi bolieť miesta kde som mala vaječníky a maternicu, asi týždeň. Následne mi začala bolesť pošvy, vypadávali zelené kúsky, vyšetrenie zistilo zl. stafylokok masívne aj zápal pošvového pahýľu. Vybrala som macmiror a augmenín+vag. probiotiká. Nikdy predtým som žiadne zápal nemala.
    Nastalo peklo. Pálenie, pichanie v pošve, po 2 týždňoch od liečby zase ecoli masívne, zinat. Po ďalších 2 týždňoch zase ecoli masívne. Dali mi ovestin, že sa mám občas natrieť. Aj vonkajší genitál. Bolo mi po ňom veľmi zle, bolesti hlavy, nevoľnosť ale vydržala som, brala som ho cca 1x týždenne asi 3 mesiace,. ATB som už neužívala, dokonca som sa kúpala v bazéne. V lete som bola na dovolenke, kde som začala pociťovať strašné bolesti klitorisu. Genitál som mala červený, pálilo to akoby zaparenina.,hlavne oblasť pod malými pyskami. Zobrali mi ster z pošvy(klitoris nie) vyšlo ecoli, gardnerella. ATB mi následne dávali každé 2-3 týždne, vždy to vydržalo tak týždeň a príznaky sa vrátili. A ešte horšie. Ovestin akoby to ešte zhoršoval.
    Najhoršie je, že mám odvtedy zasiahnutý vonkajší genitál už 2 roky. Klitoris neustále boli, až kožná zistila, že sa mi v ňom abnormálne tvorí smegma, obrovské množstvá kt. mi odstraňovali.Po roku som si vyžiadala ster z klitorisu, nález klebsiela. Skrátim to-neustály zápal genitálu, pošvy- pálenie, rezanie, bolesť hlavne konca klitorisu, pod malými pyskami. Výtok nemám ale ani žiadne zvlhčenie pošvy. V steroch neustále ecoli, enterokoky, proteus, hemoragický enterokok na klitorise, a teraz na preventívke prvý krát aj candida. Konečne nemám celkové atb ale macmiror tbl. a masť. Momentálne po dobraní pálenie celého vonkajšieho genitálu a vchodu do pošvy - tri dni po skončení liečby.
    Užívam rok gynoflor 2x týždene, ten mi aj chvíľu zaberal. Nemôžem už dva roky sedieť pretože mám postihnutú celú oblasť od klitorisu, malé pysky a oblasť okolo močovej rúry. U imunologičky všetko v poriadku. Začala som doslova chradnúť, nemôžem intímne žiť, cestovať, s problémami pracujem. Nikto mi nevie pomôcť, hygienu dodržujem, skúsila som čo sa dalo, čipky, silver, peny, krémy...vždy iba týždeň dva pomôžu. Teraz mám Beliema krém + gel a gynoflor. Prepáčte za dlhý príspevok, nevedela som to lepšie skrátiť. Ak by ste ma vedeli nasmerovať čo by mi pomohlo bola by som rada. Už sa mi nikto nechce venovať. Lekárka povedala nech si dám čo uznám za vhodné. Mohla by som skúsiť znova Ovestin do pošvy aj na vonkajší genitál? V septembri som však mala výtok z prsníka, všetky vyšetrenia boli negatívne, prestal. Ak si dám masť na kandidózu a nemala by som candidu, nezhorším si stav? Ďakujem za trpezlivosť pri čítaní.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu. Skúste úplne vynechať kúpanie, iba sa sprchujte. Rovnako tak nenavševujte žiadne wellness, ani bazény, či kúpaliská. Opakované užívanie antibiotík, najmä celkových, stav len zhorší. Vhodné je pokračovať v dlhodobej aplikácií vaginálnych, ale aj perorálnych probiotík, vhodné by bolo užívanie aj vitamínových doplnkov a preparátov na podporu imunity, keďže si myslím, že v tom má podiel aj imunita, aj keď výsledky u imunológa boli negatívne. Beliema krém, či gél je tiež vhodný. Cestou imunoalergológa by sa dala realizovať skusmo aj autohemoterapia, nie je to však celkom otázka pre mňa. Ovestin je hormonálny krém, ktorý môže spôsobiť viacero vedľajších účinkov. Lokálna aplikácia Canesten krému, či Candibene Vám neuškodí. Treba však v prvom rade upraviť pH v pošve, ako aj vaginálnu mikroflóru. V pošve sa bežne vyskytujú baktérie, od Gardnerelly až po E.coli, pošva nie je "sterilný" orgán. Vplyvom porušenej vaginálnej mikroflóry dôjde k premnoženiu baktérií a tým dochádza ku vzniku problémov. Na trhu je veľmi veľa preparátov na podporu imunity s obsahom laktobacilov. Skúste sa informovať v lekárni.

  • CIN3/CIS

    , Autor: Aslavka

    Dobry den, dakujem za odpoved k tejto otazke, lebo mi odporucaju hysterektomiu, len stale som ani po konzultacii uplne nepochopila preco,ked sa to podarilo odstranit, dakujem, skusim ist este na nezavisle vysetrenie, nach to nezanedbam ,ani nikoho nehanim,len tomu chcem chapat,dakujem

    Dobrý deň, aktuálny histologický výsledok po konizácii:

    rozumiem tomu tak, že bol uz karcinogénny nález ale bol odstránený celý. Je v tomto prípade potrebná hysterektómia? Dakujem, chapem to spravne,ze pokial je odstranený, tak je liečba uspešna?

    1. Konizát"
    Horná pera: exocervix vrstevnatý plochý epitel bez dysplázie
    TZ a endocervix: epitel so známkami HSIL v podobe ťažkej dysplázie CIN3/CIS priamo nezasahujúcej do resekčého okraja. Horizontálny rozsah cca 5mm.
    Dolná pera:
    exocervix vrstevnatý plochý bez dysplázie
    TZ a endocervix: epitel so známkami HSIL v podobe ťažkej dysplázie CIN3/CIS priamo nezasahujúcej do resekčého okraja. Chronická aktívna cervicitída intenzity ťažkého stupňa. Horizontálny rozsah cca 2mm.
    Materiál bol preverený imunohistologickými metodikami p16, Ki67
    2. Kyret CU- istmická sliznica
    3. Kyret CK. korporálne endometrioum v pokročilej sekrécii

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už písal, nepoznám výsledky všetkých vyšetrení, CINtechu, čo zahŕňa HPV typizáciu a vyšetrenie markerov p16 a Ki67. Podľa opisu histologického vyšetrenia Vám však boli odstránené všetky dysplastické bunky a resekčné okraje sú čisté. Určite odporúčam kontrolnú onkocytológiu o 4 - 6 mesiacov od výkonu a následne ešte jednu o 6 mesiacov od kontrolnej a tak isto aj kontrolnú HPV typizáciu. Ak budú dva výsledky negatívne, nevidím dôvod na hysterektómiu. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zápal mocovych ciest

    , Autor: Simonas

    Dobry den chcen sa poradit ohladom opakovanych zapalov mocovych ciest. Ktore bakterie v posve by ho mohli sposobovat. Chcela by som s aobjednat u svojej lekarky na kultivaciu len sa chcem spytat ci by to bolo mozne zistit zo standardnych vysledkov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na zistenie príčiny zápalu močových ciest sa musí realizovať vyšetrenie cievkovaného moču, kde sa v prípade prítomnosti baktérií realizuje kultivačné vyšetrenie moču, na základe ktorého sa zistí konkrétna baktéria. Najčastejšie je baktériou, ktorá je prítomná v pošve a často spôsobuje aj zápaly močových ciest E.coli. Bez výsledkov vyšetrenia moču a pošvy sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ako aj obvodného lekára, ktorý Vám vie realizovať vyšetrenie moču.

  • Zla cytologia

    , Autor: Hemera

    Dobry den, chcem sa opytat,ak ma pacientka zlu cytologiu, a sama sa neinformuje za vysledok je lekar,sestricka ju o vysledku upovedomit, ak ano akou formou ?? Moja 24 rocna dcera ma uz od roku 2022 zly vysledok cytologie . Spolu nebyvame takze som sa o celej situacii dozvedala az teraz. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, z opisu mi nie je vôbec jasné, čo znamená "zlý výsledok cytológie", keďže abnormálnych výsledkov onkocytológie môže byť viacero, niektoré sú menej závažné, iné viac. O abnormálnom výsledku onkocytológie by mala byť pacientka informovaná, najčastejšie telefonicky, lekárom, či sestrou, ktorá pacientku na odporúčanie lekára, ktorý daný výsledok videl, pozýva na ďalšie vyšetrenia, ktoré sa pri abnormálnych nálezoch onkocytológie realizujú. Keďže je Vaša dcéra už plnoletá, informovaná je ona ako pacientka. Vy k výsledkom nemáte prístup, ani Vás nikto nebude informovať. Samozrejme, ak Vás informuje dcéra, to je iné. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.