Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • obavy

    , Autor: odbornik6

    mam problem asi dva dni po menzese moj partner bol vo mne ale asi len 2 minnuty neurobil sa a asi o dva dni bol tiez vo mne ale vyvrcholil asi 15 min po tom co uz bol von.no menzes mi meska uz 5 dni ake nmam bolesti vajecnikoch ako pred menstruaciou aj bolesti v krizoch.nemyslim zeby som bola tehotna kedze sa nevyvrcholil vomne ale neviem co to moze byt mam taky kyslasty vytok a parkrat som mala aj zapaly s hrudkovitym vytokom a svrbenim neprijemnym najma ked zima v nohy ale nemala som liecene moze to byt aj z toho alebo co to moze byt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    urobte si tehotenský test, pravdepodobnosť, že ste tehotná je mála ale nedá sa to vylúčiť. Výtok je potrebné preliečiť - navštívte gynekológa.

Podobné otázky

  • Reaktívna uzlina

    , Autor: Monči81

    Dobrý deň. Prosím Vás, bola som na vyšetrení prsníkov mamografiou a následne doplnená ultrazvukom.
    Tu sú výsledky: oba prsníky majú primeranú štruktúru prechodného typu so zachovanými zlazovymi telesami. Obojstranne sú LQQ ojedinele drobné cysty, s rôznym obsahom, vpravo v LHQ je asi 10mm reaktívna intramamárna uzlinka, iné presvedčivé ložiskového zmeny nevidím. V pazuchách patologicky zväčšené uzliny nevidím.
    Kontrola pravého prsníka o tri mesiace.

    Pani DR mi vysvetlila,že uzlina môže byt zväčšená aj kvôli prekonanej chorobe atd. No môže byt uzlina v prsníku zväčšená aj patologicky ? Môže sa zvrhnúť na nádor zhubný?
    Pani DR si spravila snímok uzlinky, je možné vidieť podľa ohraničenia , či je uzlina už teraz nebezpečná?

    Mam velke obavy, a čakať tri mesiace ….


    Dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na mamológa, ktorý sa prsníkmi zaoberá. Príčin zväčšených lymfatických uzlín, nie len v prsníkoch, môže byť viacero. Môže sa jednať iba o prechodnú reaktívnu záležitosť, napríklad z dôvodu choroby. Je potrebné postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť. Nevidím však zatiaľ dôvod na obavy.

  • Predejakulat

    , Autor: Iveta11223344

    Dobrý deň, dakujem pekne za odpoved k predošlej otázke. Este by som sa rada dodatočne spýtala hovoríte ze v tomto prípade tehotenstvo nie je možné i ked mal na prstoch predejakulat tie kvapky lasky a vošiel s nimi priamo do hlboko posvy. No ale potom čítam aj tu aj inde ze sa da z tých kvapiek lasky otehotnieť bežne. Tak mam mierne obavy ze ci to je v tomto prípade rozdielne. Naozaj je minimálna šanca ? Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak by naozaj boli v preejakuláte živé spermie z predchádzajúcej nedávnej ejakulácie a boli by zanesené do maternice, teoreticky je šanca na otehotnenie. Do budúcna je preto vhodné sa podobným praktikám vyhýbať, prípadne užívať hormonálnu antikoncepciu. Budete určite kľudnejšia.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Iveta11223344

    Dobrý deň, s priateľom sme sa včera vzájomne uspokojovali rukami. K pohlavnému styku neprišlo vôbec. Neejakuloval predtým. Cítila som rukami ze ma vlhký penis. Čítala som ze sa jedna o nejaký predejakulat tzv. Kvapky lasky. Rukami si prešiel nechcenne po penise ked bol taký mokrý a následne mi vošiel prstami hlboko do posvy. Možem sa spýtať da sa z toho otehotnieť ? Mam mat obavy ze by sa aj z týchto kvapiek lasky predejakulatu na prstoch mohlo prist k otehotneniu ?

  • Hemoragická cysta

    , Autor: Littleblueberry

    Dobrý deň pán doktor,

    môj problém je nasledujúci: mam potvrdenú endometriózu, minulý rok som bola aj operovaná. Pred mesiacom môj gynekológ našiel ďalšiu cystu na vaječniku, avšak podľa neho je to iba hemoragická cysta, ktorá po dvoch mesiacoch by mala vymyznut. Ja ale stále mam obavy, ci to nie je čokoládová cysta. Dá sa to rozpoznať pomocou ultrazvukoveho vyšetrenia? Dakujem za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, na USG je vidieť rozdiely v prípade nálezu cystických útvarov vaječníka. Či už sa jedná o dominantný folikul, folikulárnu cystu, žlté teliesko, zakrvácané žlté teliesko (hemoragická cysta), endometrióm (čokoládová cysta), teratóm, cysatadenóm, či iné. Pre každý z nálezov je typický USG obraz, ktorý je však v niektorých prípadoch ťažké oddiferencovať, preto si pomáhame odberom krvi - realizujú sa vyšetrenia na onkomarkery Ca125, HE4, či ROMA index. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Rozšírené mliekovody

    , Autor: Ludmila89

    Dobrý deň, pán doktor. Chcela by som poradiť. Na USG vyšetrení prsníkov som mala na oboch prsníkoch nález rozšírených mliekovodov. Dr odporúčal sledovať, či sa neobjaví výtok, pravidelne prehmatávať a kontrola o rok, v prípade ťažkostí skôr. Dosť sa naľakala. Je problém rozšírených mliekovodov vážny? Mám 2 deti (6 a 3,5 r) kojila som do 05/21. VeĽmi pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o žiadnu patológiu. Nevidím dôvod na obavy. Predpokladám, že po pôrode ste mali asi mali väčšie množstvo materského mlieka. Nepoznám však závery USG vyšetrenia, predpokladám však výsledok BI RADS 1 alebo 2. Ak nemáte žiadne ťažkosti, stačí kontrola o rok. Pravidelne si kontrolujte prsníky a v prípade ťažkostí, či zmeny stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa.