Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • sono

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, poprosila by som Vás o vysvetlenie môjho nálezu: L.sin. na r-LQQ hypoechogénne oválne hladko ohraničené homogénne ložisko veľkosti 9x5 mm, bez vaskul. v CFM, mierne zvýraznené dorz. echo. Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ide o drobnú cystičku na ľavom prsníku, ktorej charakter je dľa popisovaného benígny (neškodný). Nemusíte sa znepokojovať.

Podobné otázky

  • Cysta na ľavom vaječníku

    , Autor: Ani38

    Dobrý deň. Prosím Vás, potrebujem poradiť. V decembri 2023 mi bola zistená cysta na ľavom vaječníku. Následne pri CT obličky mi bola táto cysta popísaná takto: V oblasti malej panvy sa v úrovni ľavého ovária zobrazuje hypodenzný oválny útvar cystického charakteru s priemerom 28 mm, v dif. dg. cysta, folikul, vpravo taktiež v oblasti ovária menšie hypodenzné štruktúry do 15 mm, folikuly. Voľná tekutina neprítomná. Záver: Cystické štruktúry na ováriách bilat., viac vľavo, v dif. dg. cysta, event. folikuly. Toto CT brucha mi bolo robené kvôli obličke-kameň. Následne mi na sone gynekológ povedal, že cysta na vaječníku má 3.5cm. Po mesiaci a pol kontrolné sono, cysta o 1cm menšia. Teraz znova kontrolné sono- cysta znova 3.5cm. Zobrali mi krv a Roma index ak som dobre počula sestričku, 11.4%. Mám 38r.menštruáciu mávam pravidelne, ale posledné asi 3-4 mesiace mávam slabšiu ako predtým..a kratšiu. Po týchto krvných výsledkoch mi bolo cez telefón povedané, že o mesiac mám prísť na kontrolu. Gynekolôg povedal, že podľa neho to skôr vyzerá na endometriózu. Prosím Vás o Váš názor a rady.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možností môže byť viacero. Folikuly sú bežnou súčasťou vaječníka. Niekedy však nedôjde k prasknutiu dominantného folikulu a vznikne tzv. folikulárna cysta. Tá však može časom aj prasknúť alebo sa vstrebať. Záleží od viacerých okolností, či máte ťažkosti alebo nie a ako sa mení veľkosť popisovaného cystického útvaru. Čo sa týka onkomarkerov, dôležitý je nie len výsledok ROMA indexu, ktorý máte na hranici pozitivity, keďže norma je do 11.3%, ale aj HE4 a Ca125. Keďže som však nevidel nález, ani nepoznám všetky výsledky vyšetrení a informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Sono

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň pán doktor. Prosím Vás je možné vidieť na gynekologickom sone nejaké zmeny na krčku maternice ? (napríklad rakovinu krčku) alebo iba zo steru?
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG gynekologické vyšetrenie nie je skríningovým vyšetrením diagnostiky zmien krčka maternice ale sliznice dutiny maternice, steny maternice, vaječníkov, či celkovo okolia maternice. Skríningovým vyšetrením zmien krčka maternice je realizácia vaginálneho vyšetrenia v gynekologických zrkadlách, ako aj realizácia onkocytologického vyšetrenia.

  • Sono

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň. Včera som bola na vyšetrení u gynekologicky, robila mi preventivku vrátane sona. Povedala že to vyzerá ako pred menštruáciou. Moja posledná menštruácia sa začala 10.1 a užila som apreg 19.1. Menštruácia stále neprišla, ale aj v minulosti sa mi stalo že po tabletke meškala. Môžem byť už relatívne pokojná. Tabletka bola uzita do dvoch hodín a bol to styk s ochrannou, no na konci sa to trošku pošmyklo preto som sa rozhodla užiť tu tabletku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za daných okolností je pravdepodobnosť tehotenstva naozaj malá. Odsledujte si to.

  • Krvácanie po výbere polypu endometria

    , Autor: Sandorka1

    Dobrý deň pán doktor,
    mám 47 rokov a 21.12. 23 mi vyberali endometrialny polyp, bolo to na 21 deň cyklu. Po výbere som mala asi 2 dni bodanie do brucha a deň krvácanie, to ustalo. Následne 26.12. som začala zase krvácať. V ten istý deň som bola vyšetrená na pohotovosti, krv, aj sono a všetko bolo v poriadku. Krvácanie strednej intenzity pokračovalo, 29. 12. som bola opäť vyšetrená sono (krv nie) a bolo to hodnotené, že asi menzes. Do konca roka krvácanie prestalo. Teraz však 8.1. som začala zase krvácať, trvalo to asi 2 dni a odvtedy také krvavé výtoky. 9.1. som bola u gynekológa bez vyšetrenia a boli mi odporučené nejaké prírodné hormony. Popri tom ma asi týždeň bolia všetky svaly a je mám zimnicu (teploty nemám, boli iba asi prvý týždeň do max 37) a som slabá. Je prosím normálne po 8 dňoch od skončenia menzesu začať zase krvácať? Od júna mi začali výkyvy cyklu, ale nikdy som nemala menzes pred 25 dňom, iba neskôr. Preto sa mi to nezdá, že po 8 dňoch som zase krvácala.
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania môže byť viacero. V tomto veku je to najčastejšie hormonálna nerovnováha. Možností riešenia je viacero, od nasadenia hormonálnej liečby, realizovanie termoablácie až po radikálny operačný výkon. Podľa opisu nevylučujem ani infekciu (chrípka, COVID-19?), ktorá môže mať tiež vplyv na menštruačný cyklus. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, ani k realizovanému zákroku, ani k momentálnej situácii. Bude to však potrebné riešiť. Vyčkajte na výsledky histológie a následne postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Svrbenie

    , Autor: NikaZ1995

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať v 14+0 som bola na kontrole u gynekológa, ktorý mi urobil kontrolné sono povedal, že babatko sa vyvíja v poriadku. Avšak posledné dva týždne ma viac svrbia vonkajšia časť pyskov, konkrétne vo vrchnej časti, vo vačšine to je práve na večer intenzívnejšie, pri cikaní ma nič nepáli ani žiadne vnútorne svrbenie som nespozorovala. Doktor povedal, že si mam kupiť nejakú mastičku a natierať si to a nejesť sladké, ale práve tehotenstvom sa mi chute zmenili a jem minimum sladkého, viac jem citrusové ovocie. Prosím vas akú mastičku by ste mi odporučili si kupiť? Umývam sa tam dole len čistou vodou, taktiež nepoužívam žiadne parfurmované toaletné papiere. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúsiť si do pošvy môžete aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním. Na vonkajšie rodidlá si môžete aplikovať Canesten krém. Odsledujte si to.