Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rozpustená tableta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, mám jednu otázku prosím.
    Užila som hneď prvú tabletku po skočení menštruácie (7 dňovej pauzy), a teda bola to užitá prvá aktívna tableta z blistra v 1.týždni.

    Užila som ju načas a nemala som ani žiadne tráviace ťažkosti. Avšak užila som ju bez vody, iba som ju prehltla. V ústach som cítila, že kým som ju prehltla tak sa trošku rozpustila. Zapila som to potom pre istotu čistou vodou. Je možné že sa týmto rozpustením v ústach nejako znížil účinok?

    Mám to radšej brať napr. ako situáciu keď sa tableta neužije vôbec v 1.týždni, a teda sa teraz najbližších 7 dní chrániť kondómom? Pýtam sa pre istotu, nakoľko som náhradnú tabletu neužila.

    Bude tých 7 dní dodatočná ochrana stačiť? Alebo koľko dní odporúčate sa chrániť aj doplnkovo aby bola znovu zachovaná 100%tná ochrana iba tabletkami? Ďakujem Vám

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak by sa aj časť tabletky hormonálnej antikoncepcie rozpustila v ústach, vstrebala sa cievami sliznice dutiny ústnej. Nemyslím si, že je potrebné sa chrániť doplnkovo, ak si však chcete byť úplne istá a budete kľudnejšia, doplnkovou ochranou (kondómom) v priebehu nasledujúcich pár dní nič nepokazíte. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.