Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,703 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kondom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Chcela by som sa spýtať. Dnes sme mali s priateľom sex. Celý život mám nepravidelnú menštruáciu. Najčastejšie sa mi to pohybuje od 31-35 dní. Vychádzajú mi však plodné dni. Mali sme kondóm, a partner mi tvrdí že vytiahnuť aj s kondómom stihol, no ja som v tomto až priveľmi opatrná. Myslíte že môžem byť v kľude? Stretli ste sa niekedy s tým že by ochrana takto zlyhala? Kondóm sme kontrolovali aj nepraskol. Prípadne ak sa spraví do kondómu vnútri?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpkladu chráneného pohlavného styku, za predpokladu, že nedošlo k prasknutiu kondómu, tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Escapell

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, mali sme s priateľom pohlavný styk a na konci sme zistili že vo mne ostal kondóm ale našťastie sme ho vybrali, dala som si tabletku escapell až dnes, myslíte že to zaberie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného (do 72 hodín od styku) a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Odsledujte si to.

  • HAK a ATB

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, znižujú atb Penlac účinok antikoncepcie Dienorette ? Je potrebne sa doplnkovo chrániť ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Penlac môže mierne znižovať účinok antikoncepcie tým, že nabudí pečeň k vyšším výkonom a tým dochádza k rýchlejšiemu odbúraniu účinnej látky antikoncepcie. Preventívne sa chráňte počas užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po doužívaní antibiotík aj doplnkovo (používajte kondóm). Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Amoksiklav a Maitalon

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 13. deň užívania tabliet Maitalon som začala užívať antibiotiká Amoksiklav. Brala som ich 7 dní, poslednú tabletu z blistra som si dala na ďalší deň. Potom nasledovala 7dňová pauza, počas ktorej mi prišla menštruácia. V pondelok už začínam nový blister. Viem, že odporúčate chrániť sa 7 dní po užití antibiotík, čo už prešlo, no 6 dní z toho bola akurát pauza v braní HAK. Chcem sa teda preto opýtať, či je ešte potrebné chrániť sa aj kondómom alebo už to je v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností nie je potrebné sa ďalej chrániť aj doplnkovo. Začatím užívania prvej tabletky nového blistra by ste mali byť plne chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK a Klacid SR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, uzivam HAK znacku Maitalon, momentálne som chora a lekar mi predpisal liek Klacid SR. Rada by som vedela, ci tieto antibiotiká znizuju účinnosť HAK a ako mam ďalej postupovať, aby som zostala chránená pred tehotenstvom. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané antibiotiká môžu znižovať účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa doplnkovo chrániť (používať kondóm) počas užívania Klacidu, ako aj ešte aspoň 7 dní po jeho doužívaní. Zároveň pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • doplnujuca otazka ATB a Hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, treba sa doplnkovo chranit kondomom aj pocas 7 dnovej pauzy pri uzivani ATB Fromilid UNO?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže počas sedemdňovej pauzy neužívate hormonálnu antikoncepciu a s užívaním antibiotík ste nezačali počas obdobia užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie, nie je potrebné sa počas pauzy chrániť aj doplnkovo.