Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvacanie

    , Autor: Dana1144

    Dobrý den.beriem antikoncepciu už pol roka.prvy mesiac som menštruáciu nemala, druhý mesiac som krvácala skoro celé obdobie tretie a štvrté sa to uz relatívne ustalo...piate balenie mi menštruácia neprišla a meškala mi asi 10.dní odvtedy som to dostala a krvacam už 14 dní.volala som svojej doktorke ale nikto nezviha neviem čo mám robiť či to vysadiť mám posledné dva týždne na dobratie, či to vysadiť alebo opäť čakať,že sa to upraví.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikknceocie, najmä v prvých mesiacoch, kým si organizmus zvykne na pravidelné nízke dávky hormónov a cyklus sa nastaví, môže dochádzať k vynechaniu krvácania z vysadenia, zo spádu hormónov, ale na druhú stranu sa môže vyskytovať špinenie, či krvácanie, aj prakticky počas celého cyklu. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri silnom či nadmernom krvácaní, ako aj pri nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Vynechaná antikoncepcia

    , Autor: flower123

    Dobrý deň, užívam 3 mesiace antikoncepciu Vreya, v piatok som dobrala tretí blister, antikoncepciu užívam každý deň, niekedy oneskorene o 1-2 hodiny, ale nikdy sa mi nestalo žeby som si na ňu spomenula až ráno. Menštruácia mi prišla v utorok obidva razy predtým, čiže na 4ty den, no teraz je už 5ty a stále nič, stalo sa mi už aj že som ju vzala o 5 hodin neskor ale vtedy mi menzes prišie normálne. Treba kontaktovať lekára alebo robiť test? je možne že je zlyhaná antikoncepia ak som užívala nie vždy o rovnakej hodine? alebo aky iny dovod može byt? Myslela som , že pri HAK vždy chodí menzes presne. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pár hodinový rozdiel (štandardne do 12 hodín od času obvyklého užitia) v užití tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Krvácanie zo spádu hormónov sa síce štandardne zvykne dostaviť na 3., či 4 deň pauzy, niekedy sa však nemusí špinenie, či krváca nie dostaviť vôbec. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Viem zastaviť krvácanie "na počkanie"?

    , Autor: Danka25

    Dobrý deň,
    beriem antikoncepciu (Maitalon), po 4. tablete mám stále dosť krvácanie oproti tomu, ako som čakala (cca 20ml za 15h - kalisok s mierkou). Viem nejak zastaviť toto krvácanie do pár hodín/1dňa, pretože väčšina domácich rád môže "ísť" prave proti antikoncepcii? Je niečo? Vie mi dať na rýchle/okamžité zastavenie niečo gynekológ, ak beriem HAK? Môžem prípadne spraviť tak, že si dám miesto antikoncepcie Norethisteron? Akútne potrebujem nekrvácať cca o 24 h, nevadí mi ani znížená ochrana pred otehotnením

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, momentálne s tým neurobíte nič. Norethisteron určite neužívajte, rozkrvácate sa ešte viac. Slabé krvácanie, či špinenie je najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie pomerne časté. Organizmus si musí zvyknúť na pravidelné dávky hormónov. Malo by sa to v priebehu prvého cyklu, či dvoch upraviť. Odsledujte si to. Ak bude krvácanie pretrvávať, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý môže pouvažovať aj o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Krátkodobo môžete skúsiť použiť tampóny.

  • Dienorette a zlynda

    , Autor: franulik

    Dobrý deň. Momentálne užívam antikoncepciu zlynda, avsak v poslednej dobe z nej mam velmi nepravidelne krvácanie, tak mením ju za dienorette. Môžem túto novú antikoncepciu začať užívať plynule po dobrati zlyndy, alebo je potrebný nejaký čas, kým ju budem môcť začať užívať? Ešte by som sa chcela opýtať, či sa z antikoncepcie dienroette nezvykne priberať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zo Zlyndy na Dianorette môžete prejsť kedykoľvek. Počas prvých siedmych dní užívania Dianorette sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Čo sa týka priberania, neexistuje preparát hormonálnej antikoncepcie, z ktorého sa vyslovene priberá. Nárast hmotnosti je však otázkou zmien hormonálnych hladín, metabolických pochodov a reakcií v organizme, takže teoreticky sa môže pribrať z ktoréhokoľvek preparátu, rovnako však nemusí. Je to naozaj individuálne u každej ženy. Odsledujte si to.

  • Mistra

    , Autor: Stanka12

    Dobrý deň začala som prvý krát užívať Mistru. Prvý deň cyklu som zobrala tabletku ale menštruácia mi skončila. Len bu som chcela vedieť ktorý deň som už chránená

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to pomerne časté, že po začatí užívania hormonálnej antikoncepcie menštruačné krvácanie ustane. Ak ste začali s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie, ste chránená okamžite. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Účinok

    , Autor: Barbora11

    Dobrý deň,
    užívam Antikoncepciu Regulon a minulý týždeň mi bol predpísaný prokanazol (4 tbl.) kvôli mykóze. Tabletky som užila počas dvoch dnía snažila som sa, aby bol odstup medzi antikoncepciou min. 3 hodiny. Nasledujúce dva dni potom som doužívala aj mesačné balenie antikoncepcie.

    Momentálne sa nachádzam v 7-dňovej pauze, mám menštruáciu a zajtra by som si mala vziať prvú tabletku ďalšieho blistra.

    Dnes som mala s partnerom chránený sex, ale kondóm sa roztrhol a partner ejakuloval do mňa.

    Niekde sa píše, že pri prokanazole sa treba chrániť len do začiatku nasledujucej menštruácie. V tomto prípade by som mala byt chránená, keďže som poslednú tabletku prokanazolu užila ešte počas užívania antikoncepcie. V lekárni mi však povedali, že by som mala užiť tabletku po.
    Aký je Váš nazor?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Prokanazol naozaj môže znížiť účinok hormonálnej antikoncepcie. Ak ho však už neužívate a momentálne máte sedemdňovú pauzu, počas ktorej sa Vám normálne dostavilo krvácanie z vysadenia a po skončení pauzy začnete s pravidelným a správnym užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie, problém s možným zníženým účinkom hormonálnej antikoncepcie by za týchto okolností nemal nastať. Nevidím dôvod na užitie tabletky núdzovej antikoncepcie.