Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menštruácia

    , Autor: Julinka00

    Dobrý deň, včera som si zobrala prvú aktívnu tabletky zo 4. blistra avšak menštruácia ešte neskončila. Mám ešte stále hnedý hlien. Ako mám teraz postupovať? Môžem takto špiniť aj ďalšiu dobu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, krvácanie, či špinenie môže pretrvávať aj dlhšie, ako iba počas obdobia užívania placebo tabliet, prakticky aj celý cyklus. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, aj napriek špineniu.

Podobné otázky

  • Lenka

    , Autor: Bambulka2020

    Dobry den potrebovala by som radu vcera mi zacala menstruacia tak som uzila 1 taletu antikoncepcie ale dnes uz nemam neviem co dalej som 2 mesiace po porode aj dojcim ci to nema nieco spolocne stim ze dojcim .dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je pomerne časté, že po začatí užívania hormonálnej antikoncepcie v začiatku menštruácie dôjde k útlmu až skončeniu menstruačného krvácania. Pokračujte aj napriek tomu v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností ste chránená od začiatku užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Posunutie menštruačného cyklu

    , Autor: eliska miska

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, užívam antikoncepciu Diecyclen, a menštruácia mi vždy vychádza na piatok. Veľmi mi to tak nevyhovuje, preto som chcela vedieť, či sa nedá celý menštruačný cyklus posunúť tak, že vynechám posledné 4 aktivne tablety, začnem jesť placebo tablety, a tým pádom sa mi presunie začiatok menštruačneho cyklu na pondelok, a či by to nijak neovplyvnilo účinnosť antikoncepcie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, viete si aj uvedeným spôsobom posunúť cyklus. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie bude jej účinok zachovaný.

  • Belara

    , Autor: Používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mala by som na vás 2 otázkt ohľadom antikoncepcie Belara.
    Užívam ju od 1.apríla teda len 10 dní. Predtym som ju nebrala. Kedy začnem byť chránená?
    A ešte som sa chcela opytať či je normálne, že sa mi predĺžila menštruácia alebo skôr taká slabá s hnedym vytokom? ( mám aj polycysticke vajecniky) ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali užívať prvú tabletku Belary v prvý deň menštruácie, ste chránená od začiatku užívania hormonálnej antikoncepcie. Prvé mesiace sa môže vyskytovať špinenie, najčastejšie hnedým výtokom. Organizmus si musí na pravidelné dávky hormónov, aj keď v nízkej dávke, zvyknúť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Tabletka po a meskanie menstruacie

    , Autor: :)))))

    dobry den pred 2 tyzdnami som uzila nudzovu antikoncepc. apreg. menstruaciu som mala dostat priblizne v tomto obdobi ( stale mi chodi 26-27 den) dnes je 28 den a menstruacia nikde a zacinam panikarit. mam bolesti brucha uz asi 2 tyzdne a zvacsene prsniky ako obvikle. mam sa bat ze tabletka nezabrala? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Medzi najčastejšie vedľajšie účinky preparátov núdzovej antikoncepcie patrí znepravidelnenie menstruačného cyklu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pharmatex a bazén

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu pravidelne ale minulý blister som užívala antibiotika.na 5 dní počas užívania druhého týždňa a kde som sa chránila aj inak. Následne som mala 7 dňovú pauzu kde som mala len hnedý hlien čiže menštruácia nebole ale bola som na hcg z krvi a vyšlo negatívne, čiže tehotná nie som. Ale v stredu som začala užívať nový blister a mala som aj sex v stredu o 23 hod kde som použila pharmatex a aj včera kde som použila pharmatex ale po 2 hodinách a aj po pár minútach od styku sme šli do bazéna. Chcem sa opýtať či to je problém alebo to nevadí lebo som od nového blistra už normálne chránená antikoncepciou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností nebolo nevyhnutné použiť aj doplnkovú formu antikoncepcie - Pharmatex, ktorý bol aj tak vo Vašom prípade neúčinný, nakoľko ste po jeho aplikácii vošli do bazéna. Tehotná by ste za daných okolností byť nemali. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.