Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zabudnutá tabletka

    , Autor: Kačinka521

    Dobrý deň. Užívam antikoncepciu Aidee. V piatok som zistila, že som neužila tabletku zo štvrtka (Siedmu tabletku z blistra), tak som podľa príbalového letáku užila dve naraz. Nechránený pohlavný styk som mala 6dní pred vynechaním tabletky (to jest prvý deň po 7dňovej pauze). Je tam nejaká šanca žeby som mohla byť tehotná?..
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nedošlo k nechránenému pohlavnému styku v období po vynechaní tabletky, tehotná nebudete. Užitím dvoch tabliet naraz ste postupovali správne. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a aspoň nasledujúcich sedem dní používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

Podobné otázky

  • Zabudnuta tabletka

    , Autor: Barborela

    Dobry den, hak Daylette beriem rano o 8. Vcera som si vsak tabletku zabudla dat. Ako mam postupovat? Mam neuzitu tabletku odlozit bokom a 7 dni sa chranit? Dakujem

    P.S. Ak si davam hak rano o 8 ale niekedy o 9 alebo o 10 som stale chranena alebo tie 2-3 hodiny v uzivani nevadia. Aleboo treba uzivat vzdy presne o 8.. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zabudnutú tabletku užite čo najskôr si spomeniete, aj keby to malo znamenať užitie dvoch tabliet naraz, teda včerajšej zabudnutej a dnešnej. Následne pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, no najbližších 7 dní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Nie, pár hodinový rozdiel v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie nemá vplyv na jej účinok. Ak užije tabletku do 12. hodín od času obvyklého užívania, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný.

  • Zabudnutá tabletka

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň ak som zabudla užiť poslednú aktívnu tabletku vo štvrtok s tým, že som žiadnu inú už neužila takže mi začala pauza, ktorú si skratim o deň. Čiže užijem prvú aktívnu tabletku namiesto piatku vo štvrtok tak budem plne chránená pred otehotnením?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak budete postupovať uvedeným spôsobom, budete aj naďalej plne chránená. Cyklus sa Vám tak síce o deň skráti a posunie, na účinnosti sa však nič nezmení. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Zabudnuta tabletka po pauze

    , Autor: zuzzzga

    Dobry den, vcera (nedela) vecer o 7-8 som mala brat prvu tabletku po 7 dnovej pauze ale zabudla som ich kupit. Dnes (pondelok) sa k nim dostanem az o 5 vecer, mam zobrat normalne vecer ako keby som nevynechala a chranit sa potom tyzden inak alebo mam pockat na menstruaciu a vtedy zobrat prvu tabletku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete postupovať presne tak, ako ste písali. Užite tabletku dnes, čo najskôr, a pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Najbližších minimálne 7 dní používajte aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

  • zabudnuta tabletka

    , Autor: michaela09

    Dobrý deň. Užívam HAC Karhla. Predposledný deň (20.) čo bolo včera som zabudla užiť tabletku. Spomenula som si na to na druhý deň dnes zatiaľ som neužila tú poslednú ani tú predošlú. Ako je najlepšie postupovať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste ešte neužili včerajšiu ani dnešnú tabletku, už ich ani neužívajte a od včera si rátajte sedemdňovú pauzu. Po jej skončení pokračujte v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie nového blistra. Zvyšné dve tabletky z aktuálneho blistra vyhoďte. Za daných okolností budete, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie, aj naďalej chránená, aj keď sa Vám cyklus posunie (skráti) o dva dni.

  • Zabudnutá tabletka

    , Autor: Anonnym

    Dobrý, deň pravdepodobne som zabudla užiť tabletku minulý týždeň vo štvrtok 2.11 (v blistri však žiadnu zvyšnú tabletku nemam). Takže som z ten deň náhradnú tabletku neužila a pokračovala som v užívaní posledného týždňa. Včera 9.11 som užila poslednú aktívnu tabletku a tým pádom uplynul aj týždeň od zabudnutej tabletky a od zabudnutia som pohlavný styk nemala. Dnes mi začína 7 dňová pauza. Som od nového blistra už úplne chránená?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za daných okolností budete počas užívania tabliet nového blistra už plne chránená, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie.