Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bábätko

    , Autor: tinpag

    Zdravím...mám 43 rokov a mladšieho partnera... zvažujeme bábätko partner navrhol ..ja užívam 4 roky antikoncepciu..a som pri nej 3 roky bez menštruácie..je vôbec vhodné pri mojom veku ísť ešte do tehotenstva? Po ženskej stránke som zdravá, problémy mám zdravotné len s kolenami. Ďakujem za odpoveď. Ja mám tri dospelé deti.. partner ani jedno.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úprimne, tehotenstvo by bolo teoreticky možné, hoci by bolo rizikové. Rozhodnutie je však na Vás. Musíte si zvážiť všetky pozitíva aj negatíva. Po vysadení antikoncepcie nebudete pred otehotnením chránená.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Monulaaa

    Dobrý deň pan doktor v septembri som podstúpila interupciu .
    Odvtedy beriem aj antikoncepciu .
    Pravidelne na minutu presne ani raz nezabudnutá .
    A navyše priateľ má problém ejakuovat ..čiže ak sa mu podarí tak mimo mna .
    Tento mesiac mi však neprišla menstruacia tak som bola nútená urobiť si tehotenský test a je pozitívny .
    Neviete kde sa nemohla stať chyba napriek presnému užívaniu antikoncepcie . ? Ku gynekológovi sa ešte len chystám . A bábätko si tentokrát nechám asi mi je sudene ..ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie by ste tehotná byť nemali. Otázne je, či tehotenský test nie je falošne pozitívny. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, ako aj za účelom určenia ďalšieho postupu je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Antikoncepcia Mistra

    , Autor: Lill

    Dobré ráno p.doktor, už vyše troch rokov nepretržite užívam antikoncepciu Mistra. Užívam ju pravidelne v rovnakom čase, bez vynechania tabletky, no je tu taká vec, že priateľ by chcel neprerušovaný styk, ale ja mám aj napriek tomu, že ju užívam strach, že by som mohla otehotnieť a bábätko zatiaľ nechceme. Môžem antikoncepcii na 100% veriť? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a môžete mať nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia, takže žena, ktorá neužíva antikoncepciu a praktizuje nechránený prerušovaný pohlavný styk, môže rovnako otehotnieť.

  • HAK a atb

    , Autor: r0mana

    Dobrý večer.
    Obraciam sa na Vás s urgentnou prosbou o radu.
    Dlhodobo užívam HAK Belara, včera som užila 3. tabletu z nového blistra. Včera ráno som užila aj liek Zenaro kvôli alergii.
    Pri antikoncepcii Belara som minulý mesiac užívala Zinnat 500 mg (každých 12 hodín) po dobu 8 dní, avšak 5 dní z toho počas 7-dňovej pauzy (konkrétne 1.6. som užila 20tu tabletu zo starého balenia, zároveň som v ten deň začala brať aj Zinnat, ktorý som dobrala 8.6. anové balenie hak som začala užívať 10.6.).

    Nakoľko som si nebola istá, či som kvôli vyššie uvedeným skutočnostiam plne chránená, v noci sme s partnerom pri pohl. styku použili aj prezervatív, ktorý sa avšak roztrhol. Neviem teda posúdiť, do akej miery bol styk bezpečný.. Nakoľko ešte bábätko neplánujeme, rada by som sa opýtala na Váš odborný názor – môžem sa za týchto okolností spoľahnúť na HAK, alebo užiť radšej “tabletku po” ?

    Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností a predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie by mal byť účinok antikoncepcie zachovaný, aj keď kvitujem používanie doplnkovej ochrany. Tabletku emergentnej hormonálnej antikoncepcie by som neužíval, nemá to teraz veľký význam. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Krvacanie

    , Autor: Hanik Kov

    Dobry den pan doktor
    Chcela by som sa vas opytat stala sa mi taka vec s manzelom sa snazime o babatko mame kazdy druhy den nechraneny styk
    V piatok som mala dostat menstruaciu a zatial neprisla
    Vcera sme mali pohl styk a cely cas som sa citila inak ako predtym vsetko mam citlivejsie a po styku ked som sa utrela bola tam kvapka jasno cervenej krvy ale iba raz potom v noci uz len mierne a do rana vobec nic nebolo na toaletnom
    Boli sme prelieceny na ureaplazmy a vysledky boli negativne
    Skor mam obavy snazime sa o babo menstruacia meska a neviem si vysvetlit tuto kvapku krvy
    Dakujem za odpoved pan doktor a zelam vsetko dobre

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, absolútne sa nemusíte znepokojovať. Zašpinenie mohlo byť z trhlinky v pošve, ako aj z maternice. Ak nekrvácate, odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie 14 dní si urobte tehotenský test.

  • Hak

    , Autor:

    Dobrý deň
    Beriem Hak Aristelle z dôvodu že nemala som krvácanie vyššie 2 rokoch aby sa mi cyklus upravil. Teraz som vzala 7 tbl z 21 a zámerne som vynecahala 8-9 koli ovulácii keďže sa snažíme o bábätko a ináč to neide tak prvýkrát som skúsila ale počas tých 2 dňoch som na 3 deň dostala krvácanie teraz neviem či mám užiť ďalej lieky tu 10 tbl alebo počkať kým skončí krvácanie . Ešte mam otázku či je daka šanca na otehotnenie ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia slúži na zabránenie otehotnenia. Ak dôjde k vynechaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie, do 2 - 3 dní dôjde ku krvácaniu z vysadenia. Pri užívaní hormonálnej antikoncepcie je šanca na otehotnenie minimálna. Navštívte Vášho obvodného gynekológa.