Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Evra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer prajem, mám otázku aký máte prosim osobný názor na antikoncepciu Evra náplaste a aká je možnosť otehotnieť bez prerušovaného pohlavného styku a aký máte na to celé Váš názor, keďže môj gynekológ nikdy nevidi v žiadnej antikoncepcii nijaké negatívum. Iba sa potrebujem uistiť aby raz nebolo neskoro…
    Ďakujem vopred za reakciu pekný večer prajem ;)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát patrí medzi kombinovanú hormonálnu antikoncepciu vo forme náplastí. Za predpokladu správneho užívania je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Môžete mať nechránený pohlavný styk.

Podobné otázky

  • 2 týždne, 1 náplasť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať čo mám robiť keď som si náplasť značky Evra nechala nechtiac dva týždne a po tých dvoch týždňoch som nalepila druhu a spustila sa mi menštruacia nevím čo mám teraz robiť či náplasť odlepiť alebo nechať alebo kedy začať nový ciklus

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie sa Vám spustilo, pretože došlo k zníženiu až vymiznutiu účinku hormonálnej náplaste. Záleží aj od toho, ktorú náplasť ste mali dva týždne, či prvú, druhú alebo tretiu. Máte prakticky dve možnosti. Ak ste si už nalepili ďalšiu náplasť, môžete ju mať nalepenú 7 dní a následne si buď nalepiť ďalšiu náplasť alebo mať 7 dní bez náplaste, podľa toho, ktorú náplasť ste si aktuálne nalepili. Najbližších minimálne 7 dní sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Druhou možnosťou je zlepiť aktuálnu náplasť, mať sedemdňovú pauzu a následne si nalepiť novú náplasť a pokračovať v mesačných klasických cykloch, teda tri náplaste, každú po týždni a týždeň bez náplaste.

  • Náplasť Evra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor tak pomaly vyše mesiaca dozadu som sa vás p.doktor pýtala na antikoncepciu Karhla a tablety norethison, čo mi p.gynekolog predpísal a mala som vtedy dlhé krvácanie.P.gynekolog mi predpísal náplasť Evra, tu som si dala prvý raz 2.8 . neviem, či už vtedy to bolo z náplaste no mala som črevné problémy (hnačky) bolesti brucha ,ako nejak som to zvlášť neriešila hovorím si prejde no okolo 6.8 som začala mať teploty a dr.zistila v moči krv, hnis a bielkoviny nasadila mi amoksikslav a probiotiká no začalo sa zhoršovať vracanie a hnačky nepríjemné bolesti brucha tak mi antibiotiká vysadila a dala nolicin vracanie ale bolo stále 9.8 som si dala druhu náplasť no v nedeľu som ju dala preč,ako mi poradila dr.ze možno reagujem aj na náplasť zle no a veru,ako som ju dala preč bolo lepšie tak nechápem veď je to náplasť.13.8 mi zistila v moči pri kontrole glukózu(mala som závraty búšenie srdca a aj triesky)mohla to spôsobiť Evra s kombináciou antibiotik či len blba náhoda ???? V sobotu 17.8mi začala menštruácia o 11 dní prv je silná aj zo zrazeninami spôsobila to zrejme,asi Evra.Rozmyslam , že po mesiaci keď mi príde ďalší menzes, že ju nasadim naspäť no bojím sa že, či mi antikoncepcia neurobí proste Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia môže spôsobiť rôzne vedľajšie, či nežiadúce účinky. Nevylučujem, že na tom mohla mať podiel aj hormonálna náplasť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri opätovných ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vynechanie anikoncepčnej náplaste

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.

    Beriem antikoncepčné náplaste Evra. Stala sa mi taká vec, že v 3 týždni som si zabudla nalepiť poslednú náplasť. Oneskorila som sa o 3 dni. Samozrejme mi začala plná menštruácia. V letáku sa píše, že som si ju mala nalepiť hneď ako som si spomenula, tak sa aj stalo. Chcela by som sa opýtať, keď budem mať o týždeň týždňovú pauzu, či budem mať opäť menštruáciu a kedy by sa mi cyklus mohol vrátiť do poriadku ://

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa výmena náplasti oneskorila o viac ako dva dni, existuje reálna možnosť otehotnenia. Musíte začať nový štvortýždňový cyklus nalepením novej náplasti hneď, ako si spomeniete. V deň, kedy ste si spomenuli a nalepili novú náplasť si rátajte ako prvý deň, teda máte nový deň výmeny. Najbližších minimálne 7 dní musíte používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm). Pokračujte v pravidelnej a správnej aplikácii antikoncepčných náplastí.

  • Výtok počas užívania antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    píšem Vám sem s prosbou, že som neskutočne sklamaná a hlavne smutná ako dokáže tá antikoncepcia vystrájať.. Užívam ju až pár rokov. Zo začiatku som užívala náplaste Evra. Po nejakom čase som prešla na tabletky. No začala sa mi tvoriť nepekné veľké a bolestivé akné na pleti, na hrudi , na krku. Dá sa povedať, že skoro všade. Hanbím sa za to doteraz. A nakoniec som prehodnotila, že sa vrátim naspäť k náplastiam. Ako som, tak spravila, tak sa mi výtok opäť vrátil počas užívania Evra. Mala som to aj predtým a mám to znova. Odsledovala som si, že keď sme mali s priateľom styk, tak počas tbl bolo všetko v poriadku, ale jakmile začnem užívať náplaste Evra a máme niečo spolu, tak mám okamžité zápaly a svrbenia ,,dole" a výtok je naspäť. Som zúfalá z tejto situácie. Pretože, ktorú ženu by naozaj bavil takýto život s takýmito problémami? Neustále opakované zápaly, neustále výroky (žltej farby) niekedy až také hrudky. Neustále nosenie vložiek. Myslím si, že nedopomáha tomu ani stres.. Ale ja už naozaj nerozumiem prečo práve ja.. Prečo sa to stále opakuje a vracia? Nech si akokoľvek vykonávam dôkladne hygienu a všetko, tak aj napriek tomu to mám.

    Budem rada ak mi budete vedieť poradiť, čo s tým. Ešte som rozmýšľala nad možnosťou prestať to úplne užívať. A tým pádom bude trpieť moje sebavedomie kvôli pleti. Neviete mi prosím povedať ako riešiť problémy s akné?


    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám vyhovujú hormonálne náplaste a okrem spomínaných výtokov Vám nespôsobujú žiadne ťažkosti, pokračujte v ich aplikácii. Čo sa týka výtokov, príčin môže byť viacero. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Silný suchý kašeľ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Trápi sa silný suchý kaseľ avšak pozorujem občas aj hlieny. Kašlem stále. Keď užijem antikoncepciu a o pár minút začnem silno kašľať, bude účinná? Mala som styk pred 2 dňami. Som aj naďalej plne chránená ak nevraciam a nemám hnačky a neužívam lieky ktoré znižujú účinnosť antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kašeľ, ani zahlienenosť nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, ktorá sa vstrebáva v črevách. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.