Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie

    , Autor: Iglia

    Dobrý deň užívam už rok antikoncepciu mistra a v poslednom čase som si všimla špinenie (hnedé) nie je toho veľa ale aj tak sa chcem opýtať či je to v poriadku.. v sobotu mi začína 7 dňová pauza tak nie je to náhodou kvôli tomu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je špinenie, či krvácanie aj mimo pauzy pomerne časté. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • 7 dňová pauza

    , Autor: Vevusinka

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Softine som 2. deň pauzy a krvácanie stále nedošlo. Tento mesiac som v blistri (2.tyzden) užila tabletu o 6 hodín neskôr. Mám dôvod na obavy?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď sa vo všeobecnosti najčastejšie krvácanie, či špinenie z vysadenia dostavuje na 3. až 4. deň pauzy, aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa nemusí dostaviť vôbec. Je to pomerne časté. Jednorazový 6 hodinový posun v užití tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Za daných okolností ste aj naďalej chránená. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Bolesť vaječníka

    , Autor: Petra______

    Dobrý deň, už druhý ma pichá a ťaží v jednom vaječníky sprevádza to jemne spinenie. Deň predtým mi skončil menzes respektíve krvácanie.Už štvrtý mesiac beriem zlyndu pravidelne. Môže to byt tehotenstvo alebo niečo iné?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pichavých bolestí môže byť viacero. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie tehotenstvo nepredpokladám. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Spinenie počas HAK

    , Autor: LuCia99

    Dobrý deň , HAK beriem už vyše 2 rokov (Aidee) , všetko bez problémov . mala by som však otazku, začala som pravidelne cvicit a dostavilo sa mi jemne spinenie , moze nadmerná fyzická aktivita spôsobiť špinenie ?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nadmerné silové cvičenie, či zmena životného štýlu môže spôsobiť nepravidelné špinenie.

  • Belara

    , Autor: Používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mala by som na vás 2 otázkt ohľadom antikoncepcie Belara.
    Užívam ju od 1.apríla teda len 10 dní. Predtym som ju nebrala. Kedy začnem byť chránená?
    A ešte som sa chcela opytať či je normálne, že sa mi predĺžila menštruácia alebo skôr taká slabá s hnedym vytokom? ( mám aj polycysticke vajecniky) ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali užívať prvú tabletku Belary v prvý deň menštruácie, ste chránená od začiatku užívania hormonálnej antikoncepcie. Prvé mesiace sa môže vyskytovať špinenie, najčastejšie hnedým výtokom. Organizmus si musí na pravidelné dávky hormónov, aj keď v nízkej dávke, zvyknúť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: K-aty

    Dobrý deň,pán doktor. Chcela by som radu ohľadom antikoncepcie pre mňa. Užívam Lokren 20mg 1x denne(tlak mám ustálený) a Euthyrox 200mg 1x denne ( vybratie ŠŽ). Pani doktorka mi dala v minulosti kvôli tlaku antikoncepciu (názov si už nepamätám),ktorá sa brala nepretržite. Po neustálom špineni (celý rok) sme sa dohodli na Mirene. Dopadlo to rovnako pre trvajúce spinenie,nepohodlie až ho nakoniec museli vybrať chirurgicky. Chcela som ísť aj na sterilizáciu,ale tu mi vzhľadom na rodinnú anemnezu neodporúčajú.Opäť zvažujem nejakú formu antikoncepcie ale najradšej by som bola za 21dnovy cyklus,aby som vedela aj plánovať. Teraz mám menštruáciu pravidelnú 28dni. Hľadala som ale nič konkrétne som nenašla. Naj by bolo aby som z nej nepriberala,nakoľko sa mi konečne podarilo schudnúť a rada by som si váhu udržala. Možno hľadám zázrak a možno niečo existuje. Veľmi pekne ďakujem za Váš čas a odpoveď. Prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je veľmi veľa preparátov hormonálnej antikoncepcie. Nie vždy sa však podarí na prvýkrát predpísať “ideálny” preparát hormonálnej antikoncepcie. U každej ženy to je individuálne. Niekedy “sadne” hneď prvý predpísaný preparát, niekedy ich musíme mieniť niekoľkokrát. Takto ťažko povedať, ktorý bude pre Vás ideálny. Je treba vyskúšať. S tým by Vám mal najlepšie pomôcť Váš obvodný gynekológ.